Historie a vzhled
Hrušeň obecná - Pyrus communis pochází ze Zakavkazí, odkud se později dostala do Evropy. Výborně se hruškám daří ve Střední Evropě, protože potřebuji mírné a teplé podnebí.
Hrušky jsou plodem hrušně obecné, což je strom dorůstající přibližně 18 metrů. Plodem hrušně je hruškovitá malvice, neboli dužnatý plod vzniklý zdužnatěním češule a stěn spodního semeníku, který má uvnitř několik blanitých pouzder se semeny.
Druhy
Počet známých druhů hrušek je odhadován asi na 5000, v České republice se pěstuje asi 500 - 600 z nich. Mezi nejznámější současné odrůdy patří odrůda Konference, Lucasova a další. Odrůdy se očkují na hrušeň polničku - Pyrus pyraster nebo na kdouloň - Cydonia oblonga, možné je i roubování.
Složení
Hrušky z velké části obsahují vodu - přes 80%. Ta rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou a křemičitou, zinek, vápník, draslík, železo, jód, měď, chlor, síru, fosfor a hořčík . Zanedbatelná není ani vláknina, která je důležitá pro trávení. Komplex těchto účinných látek působí dezinfekčně, močopudně, mírně projímavě, hrušky pomáhají snižovat horečku, pročišťují organismus, posilují imunitní systém a odvodňují. Hrušky nekonzumujeme, pokud trpíme průjmem.
Účinky na organismus
Hrušky jsou díky vysokému obsahu draslíku a naopak nízkého obsahu sodíku vhodné u nemocí oběhového ústrojí a ledvin. Jelikož odvodňují, pomáhají při otocích. Jsou velmi vhodné pro odtučňovací kůry, díky nízkému obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Napomáhají pročištění střev, odstraňují zácpu, podporují tvorbu krve, posilují imunitní systém a vylučují z těla jedovaté látky. Hrušky údajně způsobují nedostatečný vývoj plodu těhotných žen, v některých případech potrat.
Použití v kuchyni
Hrušky můžeme konzumovat syrové, vařené, kompotované, sušené. V kuchyni je můžeme využít při přípravě džusů, kompotů, povidel, koláčů, moučníků, ovocných salátů. Neskladujeme je však příliš dlouho, protože pak ztrácejí důležité vitaminy. Při konzumaci dáváme přednost raději tuzemským než dováženým hruškám, jelikož toto ovoce má krátkou dobu skladovatelnosti. Často tedy bývá dovážené ovoce chemicky ošetřeno.
Hrušky dušené v medu
Ingredience
Kůra a šťáva z jednoho citronu, 5 dl červeného vína, 5 polévkových lžic medu, 2 kousky badyánu, 1 kousek skořice, 6 hřebíčků, 4 hrušky, 200 g krémové kysané smetany
Postup
Do hrnce si vlijeme červené víno, přidáme šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici a hřebíček. Uvedeme do varu. Mezitím si oloupeme hrušky, rozpůlíme je a vložíme do lázně, kde je za mírného varu povaříme asi tak 10 až 15 minut. Občas je během vaření otočíme. Měkké hrušky vyjmeme a dáme stranou. Zbylou omáčku vaříme, dokud nám lehce nezhoustne. Přecedíme. Na talíř servírujeme poloviny hrušek, přelijeme medovou omáčkou, zakysanou smetanou a ozdobíme snítky máty.
Foto:
Photos.com