reklama
hledat uživatel
       

Přes den teploty kolem 20 °C, na noc vlahý deštík a z lesů stoupá mlha? My doma říkáme, že se páří z lesa. Pokud teplé počasí s dostatečnou vláhou trvá alespoň týden - budou houbové žně.

Houby jedlé v historii

I když je to s podivem, první houby (Shrii-take) začali pěstovat Japonci a Číňané. V Evropě je po mnoho let komerčně pěstován žampion a v posledních desetiletích se rozšiřují pěstírny různých druhů hlív. Pro smrže, lišku, bedlu, hřib a spoustu jiných hub si ovšem musíme zajít do lesa.

Výbava houbaře

Nezapomeňte se připravit na procházku přírodou a vybavte se ostrým nožíkem pro snadnější odříznutí hub a samozřejmě proutěným košíkem na vaše "úlovky". Určitě nezapomeňte na láhev s vodou, něco k zakousnutí a hlavně mobilní telefon pro případ "kufrování". Oblékněte si kalhoty s dlouhými nohavicemi chránící proti klíšťatům a pevnou obuv. Houby sbírejte pouze ty, které zaručeně znáte, ostatní nechte pro jiné houbaře nebo pro lesní zvěř. Každoročně v České republice umírají desítky lidí na otravu houbami!

Kuchyňské zpracování hub

Houby je nutno očistit a zpracovat ještě v den sběru. Ponecháváme si pouze houby zdravé, mladé, pevné a nečervivé. Podle období si z lesa přineseme pravé hříbky třeba na polévku či guláš, bedle na řízky nebo jen smažené s kmínem, lišky a babky na omáčku nebo směs hub na houbovou smaženici. Houby je nutno kvůli lepší stravitelnosti tepelně upravit, a to nejméně po dobu 15 minut.

Velkou úrodu můžeme také konzervovat, a to buď sušením, naložením do soli, do octa či do oleje, nebo je můžeme udit či mrazit. Houby na sušení nakrájíme na 3mm plátky a rozložíme je na mřížku (nikdy ne na papír či igelit). Necháme je volně schnout na vzduchu nebo použijeme sušičku. Houby nikdy nesušíme na přímém slunci! Suché houby také můžeme rozdrtit nebo rozemlít na jemný prášek, který používáme jako koření. Pokud se chystáme houby zamrazit, očistíme je a větší kousky překrájíme. Houby si rozdělíme na jednotlivé porce a vložíme do mikrotenových sáčků. K mražení jsou nejvíce hodné tvrdé houby, jako jsou hřiby či lišky. Ostatní houby je dobré před zmrazením podusit na cibulce nebo povařit v mírně osolené vodě. Připravenou studenou houbovou směs pak rozdělíme do misek a dáme zmrazit. Již jednou rozmrazené houby znovu nikdy nemrazíme!

Tak co ještě psát? Snad jen to, že já mám to štěstí a houby (klouzci) mi rostou přímo pod oknem na zahrádce.

Pokud nevíte, jak zpracovat vaši úrodu hub, zabrouzdejte mezi našimi recepty, které vyfiltrujete slovem "houby".

Některé z tipů vám přinášíme rovnou v dnešním článku:

Klasická houbová smaženice
(doba přípravy 30 min )

Houbový guláš z čerstvých lesních hub
(doba přípravy 30 min )

Hranolky z čerstvých hub
(doba přípravy 20 min )


Foto: Pixmac.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 10
  • Pavel
    Pavel

    Houby - houby!

    Autor článku se asi přehřál z toho tepla, co tu panuje, anebo radostně nese umělohmotné houby ze supermarketu...

    20.08.2018 15:08:07

  • Pavel
    Pavel

    Houby - houby!

    Autor článku se zřejmě z horka zbláznil, anebo šprýmuje po nákupu umělohmotných hub ze supermarketu. Fakt nechápu...

    20.08.2018 15:06:18

  • Synek
    Synek

    Houby sušené?

    Prosím vás jak někdo může jen vyslovit něco o houbách!Vždyt je sucho jak v ústech při žebrání sociálních dávek a že si lámou nohy v půdních prasklinách sloni!!!!Možná tak houby v zapařeným spodním prádle!

    17.08.2018 17:22:57

  • Yanovskaja
    Yanovskaja

    Lanyze

    17.09.2009 11:25:58

  • borovec
    borovec

    Jinak se mi celý článek moc a moc líbí.Obsahuje vše důležité.Jen houby je lépe upravovat 20 minut.Platí hlavně o václavkách.

    10.09.2009 12:29:54

  • rolník
    rolník

    konzervace hub na uskladnění

    Houby necháme projít varem, nemícháme, vypneme a necháme je ještě trochu dojít. Nijak nekořeníme ani nesolíme, a dáváme do vymytých skleniček, a zalijeme jednou lžíci stolního oleje, pak dvakrát sterilizujeme. Houbu tak to vydrží i několik let bez jaké doliv újmy na kvalitě.Houby se můžou použít jak do polévek, hubovce či smaženice, jsou jako čerstvé

    01.09.2009 22:18:57

  • Earl
    Earl

    hříbky, bedle, babky, lysoně

    Tímto oficiálně zahajuji diskusi na tipy kde nasbírat nejvíc lysohlávek.

    01.09.2009 13:20:18

Celkem záznamů: 10

Přidat příspěvek k článku Hurá do lesa na houby

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.