reklama
hledat uživatel
       

Hygiena při koronavirové pandemii: Jak bezpečně nakupovat a manipulovat s potravinami při vaření?

Lidí nakažených novým koronavirem v Česku stále přibývá, stále je proto na místě velká opatrnost, svědomité dodržování zavedených opatření i kladení důrazu na hygienu. I pokud jste doma a nevystavujete se zbytečným rizikům nákazy, měli byste v těchto dnech víc než kdy jindy věnovat hygieně zvýšenou pozornost, a to například i ve vaší kuchyni.

Hygiena je pro někoho úzkostlivé mytí, otírání, dezinfikování a podobně, pro někoho jde o samozřejmost a každodenní rutinu, tedy nic nového pod sluncem. Všudy přítomného důrazu na hygienu si můžeme všimnout už při nakupování potravin, obchodní řetězce se například v poslední době intenzivně snažili zbavit plastu, šíření nového viru však opět vede ke zvýšené nutnosti balení pečiva, zeleniny a dalších potravin.

Bezpečné nakupování v době pandemie

Pokud jsme zdraví, dobré hygienické návyky nám pomůžou vyhnout se nemoci, jsme-li nemocní, dobrá hygiena může redukovat rozšiřování nákazy od nás na druhé. To je v těchto dnech heslo, které nás provází důrazněji a nepřehlédnutelněji než kdykoliv dřív. Je jasné, že na nákup jednou za čas prostě musíme, měli bychom se však držet těchto pravidel:

1) Při nákupu používejte jednorázové rukavice.

2) V obchodech bývají k dispozici dezinfekční gely, využijte je těsně před nákupem i při odchodu z obchodu.

3) Přistupujte k regálům s minimem dalších zákazníků a udržujte si odstup.

4) Kupujte pouze balené zboží a i to doma pečlivě omyjte.

5) Používejte platební kartu

Mytí a hygiena v naší kuchyni

Mytí je zcela prvořadý příklad hygienického chování, provádí se vodou a mýdlem nebo saponátem pomáhajícím odstranit mastnotu a veškeré nečistoty. Za současné situace je doporučována také celá řada antibakteriálních gelů, s jejichž pomocí můžeme docílit rychlého a bezpečného dezinfikování rukou bez nutnosti použití vody a mýdla. Malé balení takovéhoto antibakteriálního gelu se bude hodit i do kabelky nebo do auta, po příchodu domů můžete mít jednu lahvičku připravenou k použití hned u dveří, v koupelně, ale třeba i v kuchyni, než začnete pracovat s jídlem. V kuchyni používejte nejlépe tři prkénka, jedno na potraviny, které se nebudou tepelně zpracovávat, druhé na ty ostatní a třetí na maso, které může být v syrové podobě zdrojem mnoha nemocí. Ovoce a zeleninu před konzumací pečlivě omyjte, maso a další tepelně neopracované potraviny uchovávejte v lednici tak, abyste zamezili jejich znehodnocení. Polotovary a tepelně zpracované potraviny uchovávejte vždy odděleně od těch syrových (nejlépe v dobře uzavíratelných nádobách). Další neméně důležitou zásadou pro udržení hygieny v kuchyni je bezpečné uchovávání mycích a dezinfekčních prostředků, které by nikdy neměly být v blízkosti žádných potravin!

Co je hygiena a před čím nás její dodržování chrání?

Hygiena není nic jiného než důsledné dodržování určitých zásad vedoucích k  uchování zdraví a k prevenci infekčních onemocnění. Původně se jednalo o obor zabývající se všemi faktory ovlivňujícími tělesné i duševní zdraví člověka, současné pojetí je však synonymem pro samotné udržování čistoty. Hygiena se může zabývat kvalitou vody a potravin, stravováním, prací a tělesnou námahou, spánkem, čistotou těla, užíváním tabáku, narkotik a duševním zdravím. Týká se i problematiky klimatických podmínek, půdy, charakteru stavebních materiálů, topení, větrání, odstraňování odpadů, lékařských znalostí o výskytu a prevenci chorob až po  epidemiologii. Od rozvoje mikrobiální teorie nemocí se termín hygiena používá pro jakoukoli činnost nebo opatření vedoucí k úplnému nebo částečnému omezení škodlivého působení mikrobů, baktérií, hub a virů.
Mohlo by vás zajímat:

Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény? 

Vařte levně a ze zbytků - ulevíte peněžence i planetě, navíc si skvěle pochutnáte

Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty



Zdroj: www.lifee.cz, www.wikipedia.org www.idnes.cz www.seznamzpravy.cz

Úvodní foto: Pixabay.com



Přidat příspěvek k článku Hygiena při koronavirové pandemii: Jak bezpečně nakupovat a manipulovat s potravinami při vaření?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.