reklama
hledat uživatel
       

Indická kuchyně

Většina z nás, kteří jsme ochutnali indickou kuchyni, nemůže zapomenout na rozmanitou a nepopsatelnou variaci chutí a vůní. Kvůli této exotické kuchyni nemusíme vážit dalekou cestu do Indie nebo do indických restaurací, ale můžeme si kousek Indie přinést prostřednictvím indických pochoutek také do našich kuchyní.

Příprava těchto pokrmů se nám může zdát složitá a pro českého kuchtíka nemožná, ale nemusíme se bát. Jestli je vyzkoušíte, jistě nebudete litovat.

Indové kromě sladké, slané, kyselé a hořké chuti rozlišují také chuť trpkou a pálivou. Indická jídla jsou připravována tak, aby byly všechny tyto chutě v pokrmu obsaženy a vzájemně se doplňovaly. Této harmonie chutí dosahují za použití široké škály koření, bez které si indickou kuchyni neumíme představit.

V indické kuchyni nalezneme kromě šafránu, kurkumy nebo chilli papriček další typicky indické druhy koření, například:

Asafétida (tzv. čertovo lejno)

Používá se při přípravě luštěninových a zeleninových jídel. Má velmi zvláštní chuť. Nahrazuje při vaření cibuli a česnek. Používáme ji pouze v malém množství.

Kardamon

Jedná se o silně aromatické sladké koření. Používá se k ochucení jak sladkých, tak také pikantních pokrmů. Většinou se prodává mletý, ale ztrácí rychle svou typickou vůní.

Koriandr

Tato bylina je pro svou ostře kořenitou chuť v indické kuchyni velmi oblíbená. Semena koriandru se používají do kořenících směsí „kari“. Stejně tak jako mletý kardamom rychle ztrácí svou vůni. Proto bychom ho neměli kupovat ve velkém množství. Lístky koriandru nejen že dodávají pokrmům zvláštní chuť, ale také dodávají omáčkám zelenou barvu.

Pískavice (tzv. řecké seno)

Žlutohnědá semena jsou velmi aromatická a používají se k okořenění kari pokrmů. Pískavice působí mimo jiné na žaludeční a střevní činnost a působí na celkovou látkovou výměnu.

Indické jídlo se skládá z více chodů. Všechny se nosí na stůl najednou. Každý si tak může vybírat a kombinovat potraviny dle své chuti. Pokrmy se jsou servírovány na velkém kovovém podnosu, který je pokrytý spoustou pohárků a misek s různými potravinami. Ve středu tácu se dává rýže nebo placky tzv. čapátí, které jsou nezbytnou součástí indického jídelníčku.

Polévky a předkrmy

Polévky a předkrmy k indické kuchyni neodmyslitelně patří. Jsou důležité pro povzbuzení chuťových buněk. Polévky z luštěnin, tzv. dál se lije na rýži nebo ho přidávají k dalším pokrmům. Slovo dál neznamená pouze polévku, ale mohou to být také různé druhy smažených lívanců, připravených rovněž z luštěnin. My jsme si pro Vás, jako předkrm připravili recept na cibulové placičky, jejichž příprava je snadná a poměrně rychlá.

Maso

Indové jsou většinou vegetariáni, ale maso v indickém jídelníčku také můžeme nalézt. Mezi nejoblíbenější patří maso kozí, jehněčí a kuřecí. Záleží na náboženství, které Indové vyznávají. Hinduisté jsou přísnými vegetariány. Naopak muslimové maso (kromě vepřového) jíst mohou.

Luštěniny a zelenina

Jak jsem se již zmínila velká část indické populace se řadí mezi vegetariány. Hlavním důvodem je samozřejmě náboženství, ale důležitou roli hraje také podnebí, ve kterém se maso rychle kazí. Zelenina a ovoce se mohou díky teplému počasí sklízet několikrát do roka a představují tak levný a snadný zdroj obživy. Každá oblast Indie má svůj typický způsob přípravy a ochucování zeleninových směsí, proto se také různě nazývá např. sabdží, karí nebo sámbar.

Přílohy

V indické kuchyni je nejdůležitější a nejčastěji používanou potravinou rýže, která nesmí chybět při žádném jídle. Indická rýže basmati se považuje za nejjemnější druh na světě. Basmati je aromatická, dlouhozrnná rýže, která roste na úpatí Himálaje od severní Indie až po Bangladéš. Stejně jako rýže se konzumují různé druhy placek tzv. papádam. Připomínají spíše tenké oplatky a používají se jako malé občerstvení nebo jako příloha ke kari.

Dezerty

Indické dezerty nejsou právě dietní. Jsou velmi sladké, plné smetany a oříšků. Po celé Indii se pro přípravu cukrovinek velmi často používá tzv. růžová voda. Jedná se o zředěnou růžovou esenci z tmavě červených růží. Díky níž mají indické dezerty nádhernou vůni a skvělou chuť.

Indická kuchyně je opravdu rozmanitá. Nejen že skvěle chutná, ale pro nás Evropany je také plná krásných, netradičních vůní.

Snad jsme vám tuto exotickou kuchyni, alespoň ve zkratce přiblížili a doufáme, že si některý z našich receptů vyzkoušíte a podělíte se s námi o vaše "indické" kulinářské úspěchy.



Přidat příspěvek k článku Indická kuchyně

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.