reklama
hledat uživatel
       

Italská vína

K proslavené italské kuchyni patří neodmyslitelně i italská vína. Od horských oblastí Alp až po jižní výběžek Sicílie se pěstují vinné hrozny, ze kterých místní vinaři po staletí lisují znamenitá vína, jako například Barolo, Bardolino nebo Chianti classico.

Pro všechny příležitosti - víno bílé

V žebříčku oblíbenosti se na prvním místě drží Pinot Grigio, víno, které roste převážně v oblasti Piemontu a má svěží ovocnou chuť. Naopak žluté nebo nazelenalé Soave pochází z Benátska a hodí se nejlépe k plodům moře. Stejně tak Orvieto, což je jednodušší, slámově žluté a svěžejší víno. Ze slunného Toskánska, centra italského vinařství, pochází lahodný mok se značkou Vernaccia di San Gimignano. Je vynikající čistě k pití, místo vody.

Od jemného po těžké - víno červené

Červená vína z italských vinic bývají těžká a s relativně vysokým obsahem alkoholu. Proto se k nim běžně podává sklenka čisté vody. Mezi nejznámější z těchto vín patří Chianti classico z Toskánska, které je doopravdy silné, jako starší chutná naopak jemně až sametově. Vína červená se hodí zejména k tmavému masu a divočině. Další výbornou značkou je Montepulciano. Těžké Barolo a o trochu lehčí Barbaresco, pocházejí z oblasti Piemontu, jsou taktéž vhodná ke tmavým masům.

Svěží aperitiv - Prosecco

Z vinic Treviso z okolí Benátek pochází známé, velmi svěží víno Prosecco, které se vyrábí ze stejnojmenného druhu vinné révy. Prosecco má svěží ovocnou chuť, a pokud je dobře vychlazené, představuje nejen ideální aperitiv, ale je senzační také například k nejrůznějším těstovinovým pokrmům.

Co potřebujeme o vínu vědět?

Které víno k jakému jídlu?

Rada je prostá a velmi jednoduchá: zvolte víno, které vám nejvíce chutná. Pouze dodržujte základní pravidlo - bílé víno je k rybám a světlému masu, červené k tmavému masu a divočině.

Jak zvolit sklenici?

Ve specializovaných prodejnách se sklem si můžeme vybrat sklenky k nejrůznějším druhům vín. Znalci podávají červené víno ve velkých, baňatých sklenicích, aby se buket (vůně) nápoje mohl maximálně rozvinout. Naopak na vína bílá se hodí užší a vyšší sklenky. V každém případě by měla být sklenka na dlouhé, tenké stopce, za kterou bychom měli sklenici držet, nikoliv za tělo sklenky.

Důležitá je správná teplota vína

Bílé víno servírujeme dobře vychlazené, ideální teplota je okolo 8 až 11 °C. Láhev s červeným vínem otevřeme přibližně dvě hodiny před podáváním, aby mohlo dýchat. Pijeme jej v optimální teplotě 16 až 18 °C.

Ochutnávka

Nebojte se nakoupit různé druhy vína, které budete postupně ochutnávat. Je to ideální způsob, jak najít to své nejoblíbenější.

Skladování

Vína uchováváme na chladném místě. Nejlépe ve sklepě, v temnu, kde je suchý vzduch. Pokud tuto možnost nemáme, postačí i temné zákoutí šatní skříně v ne příliš vytápěné místnosti.

Otvírání

Staniolová nebo hliníková záklopka s neodstraňuje celá, ale nožíkem se odřízne na horním okraji asi pětimilimetrová část od ústí láhve a to i v případě, že je záklopka opatřena vlastním páskem pro její odstranění. Zbytek spodní části zůstane na láhvi. Poté je třeba otřít okraj láhve suchým ubrouskem . Při odzátkovávání vývrtku zavrtáme do středu zátky tak hluboko, abychom ji neprovrtali a vydrolený korek nenapadal do vína. Tahem zátku povytáhneme až k ústí hrdla láhve a potom ji jemně vytáhneme rukou. Před naléváním je třeba znovu opatrně otevřít hrdlo láhve ubrouskem nebo vytaženým korkem. Pokud si nevíme rady při nákupu vína, pomůže nám viněta. U každého opravdu dobrého vína bychom se měli dočíst, jaký má stupeň kvality, ročník sklizně, druh révy, z níž je připraveno, množství nápoje v láhvi, kolik obsahuje alkoholu a samozřejmě také jméno výrobce a oblast, ze které právě tato láhev pochází. Jaká vína pijete nejčastěji? Foto: Photos.com

Přidat příspěvek k článku Italská vína

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.