reklama
hledat uživatel
       

Italské Tiramisu

Tiramisu je jedním z nejúžasnějších, ale také nejtučnějších moučníků na světě. Pojí v sobě zejména příchuť smetanového mascarpone a silné italské kávy. Pojďte ho s námi ochutnat!

Historie

Tiramisu pochází z Toskánska. Odtud také pramení jeho přezdívka: "Toskánská maličkost". Kdo jej však měl tu čest ochutnat, poznal, o jak velkolepé cukrářské dílo se jedná. Z toskánské Sieny vedla jeho cesta do Florencie, kde se v 19. století stal denním chlebem umělců a intelektuálů. Recept na tento skvost se díky nim dostal třeba i do Anglie. Na americkém kontinentu se s ním prvně seznámili obyvatelé San Franciska. V dnešní době se podává v italských restauracích a cukrárnách celého světa, Českou republiku nevyjímaje. Název Tiramisu samozřejmě pochází z italštiny, konkrétně z fráze: "tira mi su", neboli v překladu: "povzbuď mě, vzchop mě". Význam je jasný, vysoká kalorická hodnota dokázala dodat energii a povzbudit. Tiramisu si dle legend dávaly k svačině i proslulé benátské kurtizány.

Použité suroviny

Pravému Tiramisu vévodí sýr Mascarpone vyrobený z toho nejlepšího kravského mléka. Pokud se o mascarpone chcete dozvědět více, určitě si přečtěte článek Mascarpone - sýr bohů. Do krému přijdou ještě syrové vaječné žloutky a trocha cukru. Další důležitou součástí je silné espresso a váš oblíbený likér, může to být brandy, amaretto, víno či obyčejný tuzemský rum. K prokládání dortu se používají dlouhé cukrářské piškoty, tak zvané Savoiardi , jež lze v nejvyšší "sortimentové" nouzi nahradit kulatými piškoty. Na ozdobu se povrch dezertu sype kakaem nebo čokoládovými hoblinkami. V době propagování zdravého životního stylu se autoři některých receptů snaží nahradit alespoň Mascarpone nějakým méně tučným sýrem, nejčastěji tvarohem, lučinou a pomazánkovým máslem doplněným o lehce našlehanou smetanu. Za sebe mohu říci, že na těchto náhražkách nic špatného nevidím. Nejenže Mascarpone není vždy a všude k dostání, podobně jako cukrářské piškoty, ale když si představím, že jen za Mascarpone bych vydala něco mezi 80-120 korunami, vyšel by mě moučník "na neděli" poměrně draze. Raději Mascarpone buď z části nebo úplně nahradím levnějšími a dostupnějšími surovinami a na to pravé Tiramisu si zajdu k profesionálům. Někteří připravují tiramisu také tak, že piškoty nahradí korpusem z klasického piškotového těsta. Záleží na chuti.

Příprava

Nic se prý nevyrovná Tiramisu, které si s láskou připravíme doma. Jak tedy na to? Základní suroviny použité do Tiramisu jsou v zásadě stále stejné, pouze jejich množství se může měnit. Přídavek dalších surovin je čistě jen na vaší fantazii. Na internetu kolují stovky receptů. Já jsem pro vás vybrala Tiramisu s přívlastkem vánoční.

Vánoční Tiramisu

Ingredience

500g Mascarpone nebo jiného smetanového sýra, 3/4 šálku krupicového cukru, 8 vaječných žloutků, 1/2 šálku polosuchého vína, 2 šálky silného espressa nebo černé instantní kávy, 2 balíčky cukrářských piškotů, 1 lžíce neslazeného kakaa, 1 lžička mleté skořice

Postup

V malé misce si nejprve pomocí vidličky lehce našleháme sýr. Poté si vezmeme větší kovovou mísu a umístíme ji na hrnec s vařící se vodou (mísa nesmí být ponořená). Do této mísy dáme cukr a žloutky a pomocí ručního šlehače je asi jednu minutu mixujeme. Poté otáčky o něco snížíme a do žloutkové hmoty postupně přilijeme víno. Za stálého zahřívání šleháme a postupně zvyšujeme otáčky, až hmota zhoustne, což trvá asi 5 minut. Poté ihned sundáme mísu z hrnce a mimo zdroj tepla pokračujeme ještě minutu se šleháním. Poté do chladnější hmoty pomocí šlehače lehce při nízkých otáčkách zapracujeme sýr. Připravíme si menší skleněnou nebo keramickou formu. Do malé misky nalijeme 1-2 šálky espressa tak, aby se dala namočit celá podélná plocha piškotu. Vrchní stranu piškotů krátce ponoříme do kávy a skládáme je do formy suchou stranou dolů. Musíme dát pozor, aby piškoty nebyly příliš vlhké, jinak by později nedržely tvar. Po naskládání spodní vrstvy piškotů ji rovnoměrně pomažeme polovinou množství krému. Na krém umístíme druhou vrstvu piškotů, opět z části namočených v kávě. Piškoty pomažeme zbytkem krému, důkladně jej rozetřeme do stran. Vršek dortu poprášíme kakaem a skořicí. Tiramisu dáme alespoň na 6 hodin do chladu. Máte rádi Tiramisu? Vyrábíte ho doma? Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • rubikon
    rubikon

    a kakao bych opravdu dával až před servírováním-jinak se hnusně rozmočí do takové polevy či čeho

    02.08.2010 19:20:35

  • rubikon
    rubikon

    a myslím,že máčet piškoty-ale opatrně-je lepší než přelití-navíc cukrářské se jen tak nerozmočí

    02.08.2010 19:18:25

  • rubikon
    rubikon

    rum tak možná pro doma,žádná restaurace není na tom tak špatně,aby si tu jednu lahev nemohli dovolit-vydrží dlouho-pár měsíců-a do mascarpone jde vmíchat i sekt či pro snoby šampanské

    02.08.2010 19:16:07

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Italské Tiramisu

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.