Pokud se řekne ovocný strom, jako první se mnohým z nás vybaví jabloň. Jabloň je známa také jako strom, který rostl v ráji.
Jabloně s největší pravděpodobností vznikly v oblasti Kavkazu a Iránu. Odtud se pak na počátku našeho letopočtu rozšířily do Malé Asie. Přes Řecko a Itálii se potom dostaly i do ostatních částí Evropy, a tím i do České republiky. V Českých zemích se jabloně nejprve pěstovaly pouze v klášterních zahradách. Teprve za vlády Karla IV. se jabloně rozšířily více mezi lid, do sadů a zahrad. Počet jabloní v ČR je dnes vyšší než počet obyvatel.
Jabloně jsou v České republice nejrozšířenějším druhem ovoce, jak po stránce pěstitelské, tak i v celkové produkci ovoce. Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty i džusy, dětský výživy, džemy, kompoty, čaje, ale najdeme je i v kečupu. Jablka působí blahodárně na lidský organismus, a to především ve střevech. Podle výzkumů jsou jablka výbornou prevencí proti rakovině střev, zvyšují imunitu a mají vliv na odolnost vůči stresu. I když neobsahují velké množství vitamínů, jsou bohaté na ovocné kyseliny a cukry. Z minerálních látek obsahují především draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor a mangan. Při průjmu je dobré konzumovat sladká jablka, zatímco při zácpě kyselá. Konzumace jablek je také doporučována při skleróze, chudokrevnosti, revmatismu, bolestech hlavy, závratích i při vysoké hladině cholesterolu. Jablečný ocet pomáhá snižovat nadváhu, spalovat tuky a potlačovat pocit hladu.
S jablky musíme při sklizni zacházet velice opatrně. Jakékoliv narušení plodu před, během a také po česání vede k poškození jablek a také ke snížené schopnosti skladování. Nejvhodnější čas pro sklízení jablek je, jakmile plody dorostou do maximální velikosti, ale jablka dosud nezačaly měknout. Vhodnými místy na skladování jablek jsou garáže, studené sklepy a také nevytápěné pokoje v domě s ideální vlhkostí. Jablka skladujeme při optimální teplotě 0 - 4 °C.
Jablka dělíme podle období dozrávání plodů na letní, podzimní a zimní.
Je odrůda s velkými plody, žlutozelené barvy, z větší části pokryté karmínovou. Sklízí se v druhé polovině října, konzumně dozrává v prosinci. Dobře skladovaná jablka gloster vydrží do března.
Je odrůda jabloně amerického původu. Plody jsou střední, vysoce kulovité, mírně žebrované, zelenožluté, později zlatožluté, z chladnějších poloh obvykle zčásti rzivé, v teplejších polohách a při dobrém vybarvení někdy s oranžovým líčkem. Sklízejí se koncem září. Vyžadují vlhčí prostředí ke skladování, jinak vadnou. Uskladněna vydrží až do března. Dužnina je nažloutlá, pevná, sladká, mírně navinulá, aromatická, velmi dobrá až výborná.
Tato odrůda má ráda střední, vyšší a vlhčí polohy. Plody jsou velké, velmi vzhledné, nazelenale žluté barvy, s červeným líčkem. Sklízí se v druhé polovině října, konzumně dozrává v prosinci. Vydrží do března.
Původ této odrůdy je z Belgie. Plody jsou velké, kulovité. Základní zelenožlutá barva je překrytá intenzivní tmavočervenou barvou, dužnina středně pevná, dobré konzistence, nazelenalá, velmi šťavnatá, chutná a aromatická. Odrůda jablek jonagold dozrává v poslední dekádě září až začátkem října. Skladovatelnost je do konce března, při lepším uskladnění až do dubna.
Stromy této odrůdy jsou vhodné do středních a teplých oblastí s dostatečným množstvím srážek. Plody jsou střední, žluté barvy, z části překryté červeným líčkem. Sklízí se od poloviny října, vydrží do března.
Plody této odrůdy jablek jsou střední velikosti, zelenožluté, později žluté barvy, z větší části karmínově žluté. Sklízí se v polovině září, skladované vydrží do ledna.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena