Kdo by neměl rád charakteristickou vůni a chuť nádherných červených plodů - jahod! Jahody jsou lákadlem pro malé děti, ale také pro dospělé.
Jestliže je máme na svých zahrádkách, pak se každý rok těšíme na to, až se pod zelenými listy objeví červená barva sladkých jahod. Pak je rychle sbíráme, abychom je uchránili před škůdci nebo před zkázou po případných deštivých dnech.
Červnové i stáleplodící jahody patří ke stejnému druhu jahodníku - velkoplodému jahodníku Fragaria ananasa.
Červnové - jednoplodící jahody sice po sklizni zakládají květné pupeny, ale ty se dále nevyvíjejí a zůstávají v klidu až do příštího jara. Teprve potom rozkvetou a plodí.
Některé odrůdy stáleplodících jahod mají jahody nejen v červnu, ale také v srpnu i v září. Po červnové sklizni znovu rozkvetou. Začnou zrát většinou v druhé polovině srpna a druhou sklizeň ukončí prakticky až příchod zimy. U stáleplodících jahod se základy květních pupenů hned vyvíjejí a znovu rozkvetou během července.
Narozdíl od nich měsíční (tedy drobnoplodé) jahody patří k druhu jahodník obecný (Fragaria vesca) a jsou jeho stáleplodící variantou. Oba druhy se mezi sebou nemohou křížit, protože velkoplodý jahodník má čtyřikrát více chromozomů než jahodník obecný. Měsíční jahody jsou ale také stáleplodící. Mají však jiný původ a charakter než velkoplodé jahody. Jde o alpskou mutaci obecného jahodníku. Kvete a plodí prakticky bez přerušení až do zámrazu. Množí se semenem. Plody jsou malé a hodí se jen k jídlu v čerstvém stavu. V kompotech nemají hezkou barvu a chuť, vadí i množství semínek. Hodí se k sázení na okraje záhonů. Vyplatí se je mít v zahrádkách, ve kterých pobývají i malé děti. Ty jahody rády obírají a mají tak po celou vegetaci chutné a čerstvé jahody.
Jahodové odrůdy se od sebe liší nejen těmi charakteristickými vlastnostmi, jako je barva,, tvar, chuť plodů, ale zejména svými speciálními vlastnostmi, důležitými právě pro stáleplodící jahody. Je to ranost srpnové sklizně, plodnost odnožových rostlin a případně úplná ztráta tvorby šlahounů. Ranější odrůdy mají předpoklad dozrání většího množství plodů, protože uniknou nástupu chladného počasí, které někdy přijde již v září. Většina stáleplodících odrůd plodí také na šlahounech, ale v různé míře. Liší se také jejich množstvím. Některé odrůdy se velmi špatně rozmnožují.
Jahody jsou vhodnou surovinou v našich kuchyních. Používají se nejen pro přípravu sladkých dezertů, krémů, zákusků, ale také jako náplň různých variant knedlíků nebo do sladkých omáček. Oblíbené jsou i nápoje - mléčné koktejly, zejména u dětí. V kombinaci s mlékem se navíc snižuje jejich alergický účinek, a proto se takto doporučuje podávat je zejména malým dětem. Chutné jsou i jahodové kompoty, mražené dřeně a krémy.
Jahodové recepty
Jahodové knedlíky na páře
(doba přípravy 1 hod )
Jahodová rychlovka
(doba přípravy 15 min )
Jahodový mousse
(doba přípravy 10 min )
Jahodový sirup
(doba přípravy 1 h 30 min )
Jahodový táč
(doba přípravy 45 min )
Jak vyzrát na alergii? Čerstvé jahody povařte a připravte z nich jahodový kompot
Máte doma alergika na čerstvé jahody? Poradíme vám, jak mu je dopřát bez alergické reakce, a to díky receptu na výborný jahodový kompot.
Sklízíme a zavařujeme jahody: Zkuste jahodové pyré i výbornou marmeládu
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přináším několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Foto: Profimedia
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena