reklama
hledat uživatel
       

Jestliže je máme na svých zahrádkách, pak se každý rok těšíme na to, až se pod zelenými listy objeví červená barva sladkých jahod. Pak je rychle sbíráme, abychom je uchránili před škůdci nebo před zkázou po případných deštivých dnech.

Jahody s velkými plody

Červnové i stáleplodící jahody patří ke stejnému druhu jahodníku - velkoplodému jahodníku Fragaria ananasa.

Jahody jednoplodící

Červnové - jednoplodící jahody sice po sklizni zakládají květné pupeny, ale ty se dále nevyvíjejí a zůstávají v klidu až do příštího jara. Teprve potom rozkvetou a plodí.

Jahody od jara do podzimu

Některé odrůdy stáleplodících jahod mají jahody nejen v červnu, ale také v srpnu i v září. Po červnové sklizni znovu rozkvetou. Začnou zrát většinou v druhé polovině srpna a druhou sklizeň ukončí prakticky až příchod zimy. U stáleplodících jahod se základy květních pupenů hned vyvíjejí a znovu rozkvetou během července.

Jahody s drobnými plody

Narozdíl od nich měsíční (tedy drobnoplodé) jahody patří k druhu jahodník obecný (Fragaria vesca) a jsou jeho stáleplodící variantou. Oba druhy se mezi sebou nemohou křížit, protože velkoplodý jahodník má čtyřikrát více chromozomů než jahodník obecný. Měsíční jahody jsou ale také stáleplodící. Mají však jiný původ a charakter než velkoplodé jahody. Jde o alpskou mutaci obecného jahodníku. Kvete a plodí prakticky bez přerušení až do zámrazu. Množí se semenem. Plody jsou malé a hodí se jen k jídlu v čerstvém stavu. V kompotech nemají hezkou barvu a chuť, vadí i množství semínek. Hodí se k sázení na okraje záhonů. Vyplatí se je mít v zahrádkách, ve kterých pobývají i malé děti. Ty jahody rády obírají a mají tak po celou vegetaci chutné a čerstvé jahody.

Odlišnosti jednotlivých odrůd jahod

Jahodové odrůdy se od sebe liší nejen těmi charakteristickými vlastnostmi, jako je barva,, tvar, chuť plodů, ale zejména svými speciálními vlastnostmi, důležitými právě pro stáleplodící jahody. Je to ranost srpnové sklizně, plodnost odnožových rostlin a případně úplná ztráta tvorby šlahounů. Ranější odrůdy mají předpoklad dozrání většího množství plodů, protože uniknou nástupu chladného počasí, které někdy přijde již v září. Většina stáleplodících odrůd plodí také na šlahounech, ale v různé míře. Liší se také jejich množstvím. Některé odrůdy se velmi špatně rozmnožují.

Použití jahod

Jahody jsou vhodnou surovinou v našich kuchyních. Používají se nejen pro přípravu sladkých dezertů, krémů, zákusků, ale také jako náplň různých variant knedlíků nebo do sladkých omáček. Oblíbené jsou i nápoje - mléčné koktejly, zejména u dětí. V kombinaci s mlékem se navíc snižuje jejich alergický účinek, a proto se takto doporučuje podávat je zejména malým dětem. Chutné jsou i jahodové kompoty, mražené dřeně a krémy.

Jahodové recepty 

Jahodové knedlíky na páře
(doba přípravy 1 hod )

Jahodová rychlovka
(doba přípravy 15 min )

Jahodový mousse
(doba přípravy 10 min )

Jahodový sirup
(doba přípravy 1 h 30 min )

Jahodový táč
(doba přípravy 45 min )

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Jahody po celé léto

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.