Jak a kde správně uchovávat potraviny v lednici?

Skladování jídla v lednici má svá pravidla, i když ne každý z nás se jimi řídí. Pokud budete potraviny uchovávat správným způsobem, zabráníte tomu, že podlehnou zkáze dřív, než by měly. Předejdete tak zbytečnému vyhazování a tím plýtvání jídlem, stejně jako nepořádku v lednici.

Rozdělení prostoru uvnitř chladničky s mrazákem v dolní části

Co patří na kterou polici, do dveří a spodních zásuvek?

  1. Horní police (8 stupňů Celsia) - mléčné výrobky, popř. pečivo.
  2. Střední police (4-7 stupňů Celsia) - rychle se kazící potraviny a hotová jídla, sýry, uzeniny, polotovary.
  3. Spodní police (3-7 stupňů Celsia) - maso, ryby, mořské plody
  4. Spodní zásuvky (7-10 stupňů Celsia) - tady je prostor určený k oddělenému skladování zeleniny a ovoce, do ledničky však nepatří ty druhy ovoce, které nesmí být vystaveny teplotě pod 10 °C, jinak ztrácí chuť. Jde např. o melouny, banány, ananas, ale také o citrony a rajčata.
  5. Poličky ve dveřích (10 stupňů Celsia) - vejce, různé dochucovací omáčky, džusy, máslo, mléko, otevřené konzervy a zavařeniny.
  6. Mrazák (cca -18 stupňů Celsia) - cokoliv, co budeme chtít spotřebovat za dobu delší než dva až tři dny, vložíme do mrazáku. I tady však platí, že jej nesmíme přeplňovat a že by potraviny měly být dobře zabalené. Patří sem maso, ryby, pečivo, mražená zelenina apod. K jejich ukládání používáme k tomu určené nádoby a foliové, dobře uzavíratelné sáčky.

Lednice a jejich chladící zóny bývají uspořádány různě, a to podle velikosti a typu spotřebiče. Je dobré uložit si při koupi lednice manuál od výrobce, který nám do budoucna pomůže právě k informacím ohledně správného skladování potravin v daném typu chladničky.

Údržba, zápach v lednici a spotřeba energie

Důležité je také pravidelná údržba tohoto chladícího zařízení, které patří bezesporu k nejdůležitějším spotřebičům v dnešní domácnosti. Je nutné dbát o jeho čistotu, pravidelně a správně odmrazovat. Existují také nejrůznější metody, jak předejít nepříjemným zápachům v lednici, např. umístíte-li dovnitř na nějakou dobu otevřenou nádobu s trochou kávy, jablka nebo jedlou sodu. Lednici nepřetěžujme a nepřeplňujme, dochází tím ke zhoršení cirkulace vzduchu v jejím uzavřeném prostoru a sníží se kvalita její činnosti. Při častém otevírání lednice, která je např. delší dobu poloprázdná, se zvyšuje spotřeba energie, a to dokonce víc, než když máte lednici hodně dobře zásobenou.

Které potraviny nepatří do lednice?

Těmto potravinám chlad nesvědčí a při skladování v lednici ztrácí svou kvalitu i chuťové vlastnosti. Jsou to např.:

  • Výše zmíněná rajčata (ztrácí chuť a šťávu, stanou se moučnými, a pokud ještě nejsou úplně zralá, v lednici nedozrají).
  • Citrony, banány a jiné exotické druhy ovoce nikdy neskladujeme v lednici.
  • Brambory, mrkev a česnek do lednice nepatří. 
  • Salátové okurky (stejně jako ostatní vodnaté plodiny, v chladničce mění konzistenci, jsou měkké a chuťově mdlé. Dbejte na to, aby nebyly v blízkosti rajčat, protože pak rychleji zrají a podléhají zkáze.
  • Med (nesnáší vlhkost a pohlcuje pachy).
  • Olivový olej v chladu mění konzistenci. Skladujte v temnu a při pokojové teplotě.

Jaké zkušenosti se skladováním potravin v lednici máte vy?

Zdroj: prozeny.cz, blog.kaloricketabulky.cz

Článek se mi líbí (Článek se líbí 3 lidem)
autor článku:

Jak a kde správně uchovávat potraviny v lednici?

Recepty: 139

Fotografie článku: Jak a kde správně uchovávat potraviny v lednici?

Recepty ke článku


Komentáře k článku Jak a kde správně uchovávat potraviny v lednici?

Celkový počet komentářů: 2
  • sáčky Robin Hudec 10.05.2017 12:00:43

    Co se týče citronů, tak fresh zona je určitě super, ale asi bych je zabalil i do podobných uzaviratelnych sáčků: https://www.mojeobaly.cz/Sacky -a-tasky/Uzaviratelne-ZIP-sack y/ které je udrží mnohem déle..

  • Komentář k článku Jak a kde správně uchovávat potraviny v lednici? Hanka 09.05.2017 17:28:02

    No a kde skladovat citrusy? Podle mě Fresh Zona hodně pomůže...

Celkem záznamů: 2
Přidat příspěvek k článku Jak a kde správně uchovávat potraviny v lednici?
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept