reklama
hledat uživatel
       

Jak konzumovat mořské plody: Manuál, díky kterému se při stolování nezapotíte

Dovolená u moře - to je také ochutnávání místních specialit a lahůdek, třeba těch z mořských plodů. Bojíte se objednat si šneky, krevety či ústřice, protože nevíte, jak se správně konzumují? Seznamte se s naším manuálem a tentokrát si bez obav dopřejte, na co máte chuť.

Stolní etiketa se zjednodušuje

Pravidla stolní etikety se v posledních letech uvolňují, takže se šnečího trapasu z filmu Pretty Woman nemusíte bát. Jídla z mořských plodů se servírují tak, aby byla jejich konzumace co nejjednodušší. U mořských plodů v tvrdých krunýřích se nestyďte obsluhu předem požádat, aby vám pokrm servírovala již naporcovaný.

Co s příbory a ubrousky

V případě několika chodů platí, že postupujeme od příborů umístěných co nejdále od talíře. Mnohem častěji se dnes ale větší množství chodů řeší tak, že obsluha přinese každý chod i s příborem zvlášť.

Látkový ubrousek patří k položení do klína, na konci jídla jej volně položte na stůl. Papírovým ubrouskem si můžete otřít ruce nebo ústa. Poté jej položte na talíř.

Jak správně konzumovat...

Ryby

Ke konzumaci ryb se používá rybí nůž - má zahnutou hranu a je zakončený špičkou. Tímto nožem rybu rozřízněte podél páteře, páteř vyjměte. Maso nekrájejte, ale spíše odlamujte na jednotlivé kousky.

Rybí polévky

Rybí polévka servírovaná na talíři se jí klasickou lžící. Talíř můžete při konzumaci naklonit, vždy však směrem od sebe. Lžíci ponechejte na talíři. Polévka, která se podává v misce s ouškem, naznačuje, že můžete zbytek vypít. Lžíce se pak odkládá ne do misky, ale na podšálek.

Krevety

Vyloupané krevety se jí příborem, jsou-li však vcelku, použijte ruce. Nejdříve odlomte hlavu, nožičky a ocas, sloupněte skořápku a zbytek konzumujte. Ruce si omývejte v tzv. finger bowl, což je mísa s vodou a citronem. Na ní bývá obvykle volně položený ubrousek sloužící k osušení rukou.

Ústřice

Ústřice se dnes běžně podávají otevřené, na vás je jen oddělení masa od mušle. K tomu slouží speciální vidlička s drobnými hroty po stranách. Postupujte od okrajů ke středu. Pokapejte citronem a celou ústřici, i s vodou, z mušle vysajte.

Humr

Objednáte-li si humra, dostanete k němu také kleště a loupací vidličku. Kleštěmi naštípejte tvrdé části skořápky, abyste se dostali k masu. Vidličkou pak maso vydlabujte.

Šneci

Šneka uchytněte do kleští tak, aby její ústí směřovalo k vám. Poté maso vidličkou vytahujte z ulity.

Kaviár

K nanášení kaviáru slouží zvláštní nožík, obvykle perleťový (na stříbru totiž kaviár oxiduje). Nožíkem kaviár nanášíme na pečivo, ale neroztíráme!

Garnáti na jehle
(doba přípravy 45 min )

Krabí palačinky s kaviárem
(doba přípravy 45 min )

Středomořská rybí polévka s fenyklem
(doba přípravy )

Mořský vlk s grilovanou zeleninou
(doba přípravy 20 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Jak konzumovat mořské plody: Manuál, díky kterému se při stolování nezapotíte

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.