Dovolená u moře - to je také ochutnávání místních specialit a lahůdek, třeba těch z mořských plodů. Bojíte se objednat si šneky, krevety či ústřice, protože nevíte, jak se správně konzumují? Seznamte se s naším manuálem a tentokrát si bez obav dopřejte, na co máte chuť.
Pravidla stolní etikety se v posledních letech uvolňují, takže se šnečího trapasu z filmu Pretty Woman nemusíte bát. Jídla z mořských plodů se servírují tak, aby byla jejich konzumace co nejjednodušší. U mořských plodů v tvrdých krunýřích se nestyďte obsluhu předem požádat, aby vám pokrm servírovala již naporcovaný.
V případě několika chodů platí, že postupujeme od příborů umístěných co nejdále od talíře. Mnohem častěji se dnes ale větší množství chodů řeší tak, že obsluha přinese každý chod i s příborem zvlášť.
Látkový ubrousek patří k položení do klína, na konci jídla jej volně položte na stůl. Papírovým ubrouskem si můžete otřít ruce nebo ústa. Poté jej položte na talíř.
Ke konzumaci ryb se používá rybí nůž - má zahnutou hranu a je zakončený špičkou. Tímto nožem rybu rozřízněte podél páteře, páteř vyjměte. Maso nekrájejte, ale spíše odlamujte na jednotlivé kousky.
Rybí polévka servírovaná na talíři se jí klasickou lžící. Talíř můžete při konzumaci naklonit, vždy však směrem od sebe. Lžíci ponechejte na talíři. Polévka, která se podává v misce s ouškem, naznačuje, že můžete zbytek vypít. Lžíce se pak odkládá ne do misky, ale na podšálek.
Vyloupané krevety se jí příborem, jsou-li však vcelku, použijte ruce. Nejdříve odlomte hlavu, nožičky a ocas, sloupněte skořápku a zbytek konzumujte. Ruce si omývejte v tzv. finger bowl, což je mísa s vodou a citronem. Na ní bývá obvykle volně položený ubrousek sloužící k osušení rukou.
Ústřice se dnes běžně podávají otevřené, na vás je jen oddělení masa od mušle. K tomu slouží speciální vidlička s drobnými hroty po stranách. Postupujte od okrajů ke středu. Pokapejte citronem a celou ústřici, i s vodou, z mušle vysajte.
Objednáte-li si humra, dostanete k němu také kleště a loupací vidličku. Kleštěmi naštípejte tvrdé části skořápky, abyste se dostali k masu. Vidličkou pak maso vydlabujte.
Šneka uchytněte do kleští tak, aby její ústí směřovalo k vám. Poté maso vidličkou vytahujte z ulity.
K nanášení kaviáru slouží zvláštní nožík, obvykle perleťový (na stříbru totiž kaviár oxiduje). Nožíkem kaviár nanášíme na pečivo, ale neroztíráme!
Garnáti na jehle
(doba přípravy 45 min )
Krabí palačinky s kaviárem
(doba přípravy 45 min )
Středomořská rybí polévka s fenyklem
(doba přípravy )
Mořský vlk s grilovanou zeleninou
(doba přípravy 20 min )
Mořské řasy jsou zdravým a snadno stravitelným zdrojem nejen bílkovin a sacharidů, ale i dalších prospěšných látek. Podívejme se na několik známých druhů řas a poznejme základní fakta o jejich používání.
Jídelníček je spíše bohatý na maso vepřové, maso hovězí, možná i drůbeží. Rybí maso v něm často chybí, což je obrovská škoda. Tělo ochuzujeme o spoustu výživných látek.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena