reklama
hledat uživatel
       

Speculaas - perníčková specialita z Nizozemí

Předvánoční dárky děti v Holandsku dostávají již 5. prosince. Nosí jim je Sinterklaas neboli svatý Mikuláš. Děti nechávají za okny velké dřeváky plné zeleniny nebo cukru pro koně, na kterých Sinterklaas přijíždí. Ten jim na oplátku do papučí nadělí drobné dárky. Samotné Vánoce se slaví až 25. prosince. Jejich prožívání ovšem nemá tak intenzivní materiální charakter jako v sousedních zemích, dárky si předává jen minimum Holanďanů. Lidé se scházejí ke společnému obědu a domy provoní aroma vánočního cukroví, například perníčků Speculaas.

Ingredience na Speculaas

200g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 75g rostlinného tuku, 100g třtinového cukru, 2 lžičky mletého nového koření, špetka soli, 1 lžíce mléka, 100g plátků mandlí

Postup

Ze všech ingrediencí kromě mandlí vypracujeme těsto a necháme jej 10 minut odpočinout. Následně z těsta vyválíme placku, posypeme ji plátky mandlí a jemně je do těsta zatlačíme. Následně těsně vedle sebe vykrajujeme tvary a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Cukroví pečeme při 150 °C asi 20 minut.

Filhos - smažené portugalské rohlíčky

Pro mnoho portugalských dětí je 24. prosinec snad nejdelším dnem v roce. Na dárky od Pai Natala, jakési místní obdoby Santa Clause, musejí čekat až do půlnoci. Také zde se k předávání dárků používají boty, které děti umisťují ke krbům a čekají, čím je Pai Natal obdaruje. Aby toho na Pai Natala nebylo moc, věrným pomocníkem je mu Ježíšek. Pro Portugalce je samozřejmostí večeřet v širokém rodinném kruhu a často prostírají i pro své zemřelé blízké, které bohužel již na oslavu Vánoc nikdy nedorazí. Oblíbeným dezertem bývají koláčky s překvapením Bolo Rei, ale my si dnes představím specialitu zvanou Filhos.

Ingredience na Filhos

3 ¼ hrnku prosáté hladké mouky, 3 lžíce cukru krupice, ½ lžíce soli, 2 vejce, 3 lžíce vody, 2 lžíce portského vína, ½ lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce rozpuštěného másla, sádlo na smažení, moučkový cukr na posypání

Postup

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, v jiné míse metličkou promícháme všechny tekuté suroviny, tedy vejce, vodu, víno, vanilkové aroma a máslo. Tuto směs následně přidáme k mouce a opět vše důkladně propracujeme, nejlépe rukama. Těsto rozválejme na plát tenký asi 2 mm, nakrájejme jej na čtverečky a z nich uviňme rohlíčky. Ty smažíme na sádle dozlatova, necháme je krátce osušit na papírovém ubrousku a poté je posypeme moučkovým cukrem.

Cozonac - sladký mls ze země hraběte Drákuly

Na rumunském venkově se před Vánoci dodnes praktikuje poměrně drsný zvyk obětování prasete jako pocta svatému Ignácovi. Vepřík se nejprve řádně vykrmí, až dosáhne hmotnosti kolem 150 kilogramů a 20. prosince je jeho osud zpečetěn. Po zvláštním obřadu je část masa opečena a rozdělena mezi rodinu a přátele. Pravé vánoční oslavy začínají až 24. prosince, děti se vydávají koledovat, navštěvují dům po domu a zpívají vánoční koledy. Odměnou jim jsou drobné sladkosti ale i jen poděkování. Večer se, nejen děti, těší na příchod šedovlasého vousatého pána zvaného Mos Craciun. A jaké dárky od něho dostávají? Děti ve městech většinou klasické dražší dárky, ale v chudých zemědělských oblastech jim radost udělají i sladkosti či ořechy. Dospělí zase dostávají slané pečivo ve tvaru uzlu, které má přivolat bohatou sklizeň. Typickým vánočním pečivem je i Cozonac nebo malé koláčky Cozonaci. Recept na jeho přípravu vám právě nabízíme.

Ingredience na Cozonac

Těsto: 4 hrnky hladké mouky, 1 hrnek teplého mléka, 3 vejce, 1 sáček droždí, ½ hrnku rozpuštěného másla, 5 lžíc cukru krupice, 1 lžíce soli, 1 lžíce vanilkového a rumového aroma

Náplň: 3 lžíce kakaa, 4 lžíce moučkového cukru, 2-3 lžíce mléka, 70 g mletých vlašských ořechů

Ingredience vložíme do domácí pekárny a nastavíme kynutí těsta, po ukončení programu jej nastavíme znovu. Po druhém kynutí těsto vyndáme na pomoučněný vál, rozválíme je na čtverec o síle 5 mm a po celém obvodu jej pomažeme náplní. Do středu čtverce přeložíme nejprve levý a pravý okraj, poté horní a spodní okraj tak, aby náplň byla uvnitř a při krájení vytvořila zajímavou mozaiku. Těsto vložíme zpět do pekárny, zvolíme příslušný program a upečeme.

Fitness vánoční crinkles
(doba přípravy 25 min )

Měkké vánoční perníčky
(doba přípravy 1 hod )

Rychlé kokosky bez šlehání
(doba přípravy 20 min )

Rumové kuličky v kokosu
(doba přípravy 1 hod )

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Jak mlsají na Vánoce ve světě?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.