reklama
hledat uživatel
       

Recept na domácí listové těsto

Budeme potřebovat 250 g másla (nebo tuku na pečení), 350 g hladké mouky nejvyšší kvality, 1 žloutek, 1 lžíci 4% octa (nebo 2 lžíce domácí citronové šťávy), 6 lžic vlažné vody a špetku soli, dále 1 vejce na potření.

Pracovní postup při přípravě listového těsta

Těsto vypracujeme v chladnu ze studených přísad (mimo vlažnou vodu) a studenýma rukama na hladké mramorové desce, na dřevěném drsném válu se nám může těsto lepit.

Jednu čtvrtinu prosáté mouky důkladně rukama zpracujeme s tukem do bochánku. Je-li tuk příliš tuhý, nakrájíme si ho na lístky a nejprve nožem a pak rukama jej prohněteme s moukou. Bochánek vložíme mezi dva hluboké talíře a uložíme do chladničky odpočinout - ztuhnout.

Ostatní mouku prosejeme na desku, uděláme do ní důlek a vlijeme tekutinu; vodu smíchanou s octem (citronovou šťávou) ve které jsme dobře rozmíchali žloutek i špetku soli. Tekutinu nejprve lehce zapracováváme širokým nožem, až se spojí a ztratí lepkavost, pak začneme těsto hníst rukama. Těsto důkladně prohněteme, až získáme hladké měkké těsto asi jako na tažený závin. Těsto uložíme do chladničky na 30 minut odpočinout.

Desku jemně posypeme moukou a závinové těsto vyválíme na plát o stranách asi 20 cm. Podsypovou mouku do těsta nezapracováváme, spíš ji peroutkou oprašujeme pryč. Tukový bochánek jemně dlaní upravíme, zplacatíme do čtverce o stranách asi 12 - 14 cm. Bochánek na koso položíme na vyválený plát a rohy přehneme přes bochánek jako bychom skládali obálku. Hrany těsta k sobě dobře spojíme, těsta otočíme "švy" k desce a rozválíme do obdélníku. Těsto vyválíme lehce, příliš netlačíme, aby nám tuková vrstva nikde neprotrhla vrstvu těsta závinového. Vyválený obdélník nejprve složíme po délce na třikrát a třikrát i po šířce. Těsto zabalíme do vlhké utěrky a uložíme do chladničky na hodinu odpočinout. Tuto část přípravy si můžeme udělat večer a pokračovat až ráno.

Odpočinuté listové těsto - jak dál?

Po odpočinku těsto opět rozválíme do obdélníku a znovu třikrát do sebe na šířku a třikrát na délku složíme. Opět těsto uložíme do chladničky, tentokrát jen na 15 minut. Po tomto krátkém odpočinku je těsto připraveno k finálnímu vyválení.

Listové těsto lehce vyválíme na jemně pomoučněném vále na tenký plát, který použijeme třeba na závin, vykrájíme pruhy na trubičky či vykrajujeme jiné tvary. Povrch těsta před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se leskl. Pokud pečeme různé menší tvary (třeba tyčinky), jednotlivé kousky na plechu, který nikdy nemastíme, propícháme.

Listové těsto pečeme v troubě předehřáté na 200 - 225 °C, přičemž prvních 7 minut troubu nikdy neotvíráme. Pak snížíme teplotu asi na 175 °C a dopečeme. Drobnější tvary pečeme 10 - 15 minut, záviny asi 20 minut. Hotové pečivo je na povrchu suché, lehce zbarvené dozlatova.

Foto: Shutterstock.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
  • helena
    helena

    Komentář k článku Domácí listové těsto

    Zkuste koupit vnitřní sádlo a namlet.těsto jde báječně.Nehledě na láci.

    12.12.2018 10:26:56

  • Aewyn
    Aewyn

    Povedlo se:)

    úplně poprvé jsedm dělala závin, tak jsem si řekla proč ho neudělat celý vlastnoručně:) do těsta jsem akorát přidala trochu více vody (no možná jednou tolik, než je uvedeno v receptu) a s velkými obavami jsem záviny šoupla do trouby, ale povedlo se! :) moc děkuju za skvělý recept :) Po závinech se jen zaprášilo:)

    24.11.2012 15:05:15

  • danca
    danca

    listové těsto?

    Asi to je rukama, ale tohle listové těsto nikdy nemůžu dát dohromady. O hnětení tukového bochánku nemůže být řeč a druhé těsto nemohlo s tímhle množstvím tekutin pojmout veškerý zbytek mouky, snad proto bylo tak tuhé. Škoda, že zde nejsou fotky, s kterými bych mohla porovnávat :) Bohužel jsem strašně zklamaná a naštvaná, že mi nešlo udělat :( Je mi to strašně líto, ale tohle těsto už zkoušet nebudu :( Přeji hezký den.

    29.07.2010 02:52:04

  • Marie
    Marie

    Opravdu dobré

    Konečně jsem se odhodlala zkusit to těsto sama. Tento recepet je tak úžasný, že jiné už asi dělat nebudu. A postup je tak pěkně vysvětlený, že jsem to zvládla bez jakéhokoliv problému. Paní Hřebíčkočková, díky.

    17.04.2010 20:26:35

  • Vlastimila Janatová
    Vlastimila Janatová

    Listové Těsto

    Já si listové těsto kupuji, jsem cukrářka tak vím jaká náročná příprava to je. I když se svému řemeslu věnuju pouze doma, tak si těsto kupuju.

    20.03.2010 16:10:28

  • janyna
    janyna

    Jako od babičky

    Takhle listové těstové těsto připravovala i moje babička: Vrátila jsem se zpět do dětství, ráda jsem ji pozorovala a pomáhala, když ho připravovala. Mohla bych to také někdy zkusit, děkuji za oživění tohoto receptu.

    15.03.2010 08:08:35

Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Jak na domácí listové těsto?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.