reklama
hledat uživatel
       
Při přípravě kynutého těsta je důležité mít všechny suroviny předem v teplé místnosti a již odvážené. Pokud budeme těsto zadělávat ráno, je nejlepší vytáhnout suroviny k pečení už večer. Přes noc se totiž ohřejí a těsto pak lépe a rychleji vykyne.

Postup přípravy kynutého těsta

Kvásek

Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme 3 - 4 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme řidší těstíčko (jako na kapání), přikryjeme a necháme vykynout 5 - 10 minut (podle teploty místnosti).

První zapracování surovin

Jakmile kvásek vzejde, přidáme do mísy cukr, prosátou mouku a přilijeme odměřenou tekutinu, v níž jsme již rozkvedlali vejce a rozpustili sůl. Lze také provézt opačně tak, že kvásek opatrně k uvedeným surovinám přidáme -vmícháme. Množství odměřené tekutiny je velmi důležité, je-li jí mnoho (mouka tekutinu nevpije), tvoří se při pečení "brousek", pečivo je malé a sražené. Proto tekutinu přidáváme raději střídavě s moukou. Pokud se stane, že musíme tekutinu ještě přidat, těsto se drolí a je mazlavé. Přilijeme tedy po tekutině i vlažný tuk.

Hnětení kynutého těsta

Těsto hněteme delší vařečkou se silnou rukojetí. Mísa má být těžší a s uchy (lépe stojí na stole a lépe se drží). Nejprve přísady zpracujeme vařečkou, pak těsto propracujeme rukama v míse, ale můžeme si jej vyndat i na pomoučený vál). Doporučuje se těsto míchat pouze jedním směrem, protože pak lépe kyne.

Správně připravené kynuté těsto

Dobré kynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se nechytat se mísy ani válu. Řidší těsto tvoří při zpracování puchýře, bubliny ("dýchá") - při hnětení se do něho dostalo dostatek vzduchu, který potřebují kvasinky k životu. Propracováním tak dosáhneme i pravidelného rozložení lepku a stejnoměrnou pórovitost těsta.

Kynutí těsta

Pokud máme těsto zpracované, necháme ho vykynout. Vařečkou těsto setřeme ze stěn mísy, povrch těsta lehce posypeme moukou a mísu zakryjeme utěrkou a postavíme ji na teplé místo. Doba kynutí závisí na množství přidaných kvasnic, na hustotě těsta a teplotě místnosti. Řidší těsto kyne 1/2 hodiny, husté těsto 1 hodinu, ale i déle. Pozor na překynutí těsta - pak klesá, řídne a pečivo bude malé, tuhé. Pozor také na rychlé kynutí těsta - v troubě obvykle opět klesne.

Doba pečení kynutého těsta

Na správném upečení závisí nejen tvar a vzhled pečiva, ale také vláčnost a chuť. Troubu před pečením vyhřejeme (asi na 200 °C). Vlhkost z ovzduší se na povrchu vloženého pečiva hned srazí a ono tak zvláční, nepraská. Po 15 minutách zmírníme teplotu a zvolna dopékáme. Troubu zpočátku neotvíráme. Upečené kynuté pečivo poznáme podle barvy povrchu, u vyšších tvarů to zjistíme vpíchnutím párátka - těsto se nechytá. Celková doba pečení bývá tak asi 45 minut (záleží však na typu trouby a druhu a velikosti pečiva).

Několik závěrečných rad k přípravě kynutého těsta

  • Chceme-li pečivo hodně kypré a loupavé, "prorážíme" nebo "obracíme" takto těsto jednou nebo dvakrát mezi kynutím.
  • Vykynuté těsto asi o polovinu více nabude, je hladké, lesklé, pružné - prstem uděláme důlek a ten se rychle vyrovná.
  • Když kousek těsta odtrhneme a natáhneme mezi prsty, je pružné, tažné a jemně pórovité.
  • Hotové těsto - vykynuté - již jen zlehka převalujeme a vypracujeme potřebné tvary.
  • Dokynutí těsta na plechu trvá už jen 10 - 20 minut.
  • Těsně před vložením pečiva do trouby jeho povrch potřeme bílkem nebo rozšlehaným vejcem - dosáhneme tak lesku a barvy. Nechceme-li pečivo příliš tmavé, pak je potřeme bílkem zředěným vodou.
  • Pokud máme těsto již vykynuté a nemůžeme z něho hned péci, prohněteme je několikrát vařečkou a necháme znovu nabývat.

Ty nejlepší recepty z kynutého těsta zde


Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Jak na kynuté těsto?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.