reklama
hledat uživatel
       
Rizoto je tradiční italské jídlo, jehož základem je krátká kulatá rýže, nejlépe rýže Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano. Domovinou této úpravy rýže je konkrétně severní část Itálie v čele s Lombardií a krajem Veneto, kde se rýži díky podnebí Pádské nížiny velmi dobře daří. Rýže se v Itálii pěstuje již od 10. století, kdy ji na Apeninský poloostrov dopravili arabští dobyvatelé.

Rizoto je jedním ze základních pilířů milánské kuchyně a mnohde jej nalezneme na jídelních lístcích ve více variantách, než je tomu u těstovin. Může se podávat buď jako předkrm nebo hlavní chod. Většinou se rizoto bere jako hotový pokrm a ne jako příloha, v Itálii si však k rizotu s oblibou dopřávají například telecí kolínko.

Základem je smažení, vývar a někdy sklenka suchého vína

Rýži je nutno zakoupit opravdu kratší a kulatější, než na jakou jsme zvyklí. Dlouhozrnná rýže by totiž špatně držela pohromadě. Také zapomeňte na předvařenou rýži a jiné minutkové rýže, jinak by rýže špatně absorbovala tekutiny. Veškeré recepty na rizoto nejprve doporučují osmažit na másle nebo oleji cibulku, popřípadě zeleninu a bylinky. Ty z hrnce po osmažení vyjmeme a odložíme na pozdější použití.

Pak lze přistoupit k přípravě rýže. Před použitím se rýže nepropírá, jak jsme zvyklí. Podle tradice se musí nechat zhruba 5 minut osmažit na másle nebo olivovém oleji ve větším hrnci, jinak by následně připravený pokrm jméno rizoto nesl neoprávněně. Rýže se samozřejmě musí důkladně promíchávat. Ke konci smažení se přidá cibule a ostatní předem osmažené ingredience. Pak se teprve do rýže přidá ne příliš slaný vroucí masový vývar. Masový vývar, popřípadě víno, se opakovaně dolévá po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina absorbovala či odpařila. Nesmíme zapomínat na nepřetržité promíchávání směsi. Rýže by měla být tímto způsobem hotová za 20 minut. Je vhodné ji od patnácté minuty vaření ochutnávat, abychom získali rýži "al dente".

Pravé italské rizoto se tedy rozhodně nepřipravuje tak, že se nejprve ve vodě uvaří rýže a poté se do ní zamíchají ostatní ingredience. Konzistence hmoty by měla být jemná a krémová, nikoliv rozbředlá a lepivá. Poté do rýže Italové přidají parmazán a lžičku másla, nechají krátce stát, poté důkladně zamíchají a ihned podávají. Na konec mohou být přidány i takové ingredience, u nichž jsme se báli převaření nebo narušení tvaru při mohutném promíchávání. Zvláštním tipem je přidat do hotového rizota 2 lžíce tučné smetany a získáme jemňoučké rizoto zvané mantecato.

Rizoto a nekonečné množství variací 

Do rizota se hodí opravdu nekonečné množství pochoutek. V restauracích si můžete pochutnat na rizotu s lanýži, žampiony, rybím masem, krevetami, artyčoky a jinou zeleninou, párky, dýněmi, oříšky a olivami a nepřeberným množstvím koření.

Z více než 150 receptů na rizoto si zaručeně vyberete


Máte rádi rizoto? Vaříte jej doma a máte své oblíbené recepty? Podělte se o ně s námi v komentářích.

Foto: Pixabay.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 11
  • Merlinka
    Merlinka

    Komentář k článku Jak na správné rizoto?

    Moc děkujeme za tento úžasný recept. Dostala jsem chuť na rizoto a tak i přes to,že můj manžel má mlsny jazyk a jen tak ho něco neuchvati,váš recept sklidil nemalé ohlasy.Od oběda o něm básní.Moc jsme si všichni pochutnali.Už nikdy nebudu dělat rizoto z před vařený rýže.Děkuji,byla to mnamka!!!

    21.02.2016 13:01:33

  • kinkin
    kinkin

    Nejlepšímu, nejchutnějšímu a nejkvalitnejšímu "rizotu" říkám: vepřo-knedlo-zelo. K tomu jednu "čepovanou plzeň"...

    13.11.2012 04:17:08

  • gogo
    gogo

    nikdy nikam nepíšu, je čas udělat vyjímku, tenhle postup nemá chybu, už to jinak neděláme

    13.09.2012 18:48:20

  • mnauzinka
    mnauzinka

    Tak ted sem ho zbastila a bylo výýýýbornýýýýýý. Od ted uz delam rizoto jen takhle.

    18.04.2012 12:55:01

  • karin
    karin

    Tak jsem se sem vrhla s tím, že každý máme své rizoto, ale hned jsem zase splaskla. Tohle je opravdu TO RIZOTO. A nejvíc chválím, že si ho lze doplnit tím, co nám chutná a nikdo nepředepisuje, co tam patří.

    10.03.2012 11:59:32

  • Máca
    Máca

    Přesně takto jsem se naučil rizoto podle Jamieho Olivera, výborný recept:-)

    09.03.2012 11:21:18

  • školní jídelny
    školní jídelny

    Milá Šárko, přijď někdy do dnešní školní jídelny a budeš se divit, jaké lahůdky tam paní kuchařky vyrábějí.

    05.11.2009 12:58:45

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      To věřím. Mě paradoxně mi to jídelnové rizoto vcelku chutnalo:-) Občas chodíme na obědy do jedné školní vývařovny a tam se tedy rizoto vaří stejně jako zastara a mě pořád chutná. Ale chutná mi i to italské, zkrátka jsou to dva naprosto odlišné pokrmy, ale oba dobré, jen se jmenují stejně a nikdy nevíte, co vám naservírují:-)

      06.11.2009 10:00:50

    • Kim
      Kim

      Já chodím do školní jídelny a rizoto je naprostá katastrofa. Většinou bílá rýže, mražená zelenina a sýr. U nás si kuchařky vymyslely fakt specialitu. Bílá mastná rýže jako namočená v oleji, na drobounko nakrájené olivy - v jedné porci asi tak 10 kousků a sýr. A víte jak tomu říkají? Olivové rizoto. HUMUS

      14.07.2012 19:55:46

  • jitka
    jitka

    opravdu výborný recept!!

    19.02.2007 19:20:48

Celkem záznamů: 11

Přidat příspěvek k článku Jak na správné a chuťově dokonalé rizoto?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.