reklama
hledat uživatel
       

Jak na to: Výroba domácího ovocného vína

Máte přebytek některého druhu ovoce? Zkuste si vyrobit lahodné domácí víno. Jakmile si vyzkoušíte základní recept, brzy zjistíte, že osvěžující domácí víno můžete připravit v podstatě z jakéhokoliv čerstvého či sušeného ovoce a také v různých kombinacích.

Než začnete s výrobou domácího vína

Před samotným zpracováním ovoce si nejprve obstarejte dva demižony, jeden větší a druhý menší, dále kvasnou zátku, gumové hadičky a padnoucí korkové zátky pro závěrečné uchování. Nachystejte si také tekuté vinné kvasinky a živou sůl. Obojí se dá často sehnat i v drogeriích, případně ve specializovaných prodejnách či internetových obchodech.

Na přípravě záleží

Nejdůležitější je všechny nádoby a nástroje udržovat v naprosté čistotě, nejlépe vše důkladně umýt a na závěr ještě přelít horkou vodou. Také ovoce by mělo být čisté, zralé, avšak bez známek hniloby a plísní. Takto připravené ovoce můžeme buď jen celé nadrtit nebo odšťavnit. Mnohem lepší víno získáte právě ze šťávy ovoce, bez drti, která by mohla zanést do vína nežádoucí pachutě. I tak získaný mošt z ovoce přelijte do kvasné nádoby, nejlépe přes cedník s plátýnkem. Z většiny druhů ovoce obvykle získáme poměrně kyselou šťávu, která by měla při procesu výroby vína tendenci octovatět a velmi špatně by se startoval kvasný proces. Na regulaci tohoto jevu se přidává svařený nálev z vody a cukru, odstátý na pokojovou teplotu. Například na 8 litrů jablečného moštu se svařuje litr vody a 750 g cukru. Poté je naléván k moštu, přidají se i vinné kvasinky s živou solí dle návodu na obalu. Vše důkladně rozmícháme a nalijeme do velkého demižonu, přibližně do dvou třetin. Shora zasadíme do hrdla kvasnou zátku. Demižon by měl být na místě, kde se udržuje teplota cca 18-20 °C a nesvítí přímé slunce. Ze začátku budete pozorovat velmi bujné kvašení, avšak bude pomalu slábnout a po zhruba 7 týdnech by mělo ustat úplně. To je známka ukončení kvasného procesu.

První ochutnávka domácího vína

Pokud již ustal proces kvašení, je na čase přemístit víno do menšího demižonu. Odstraníme zátky a pomocí připravené gumové hadičky přemístíme víno z většího demižonu až po okraj malé kvasné nádoby. Dbáme především na to, aby ve větší nádobě nebyla hadička až na dně, aby se nenatáhly i usazeniny. Dáváme také pozor, abychom usazené kaly nezvířili, ve víně by byly cítit jako kvasnice. V tuto chvíli můžeme víno již ochutnat, bude lehce perlivé. Malý demižon uzavřeme kvasnou zátkou a necháme v chladu ještě alespoň měsíc. Víno se dočistí a dozní proces kvašení. Poté již můžeme stočit do lahví a konzumovat, zbylé láhve uchováváme v chladu a bez slunečního svitu.

Domácí ovocné víno je bohaté na vitamíny především ze skupiny B, dále také C, P, D a E. Vína vynikají svými antiseptickými a baktericidními účinky, dobře působí na naši psychiku, avšak nezapomínejme, že záleží také na množství, v jakých objemech si víno dopřáváme.

Z čerstvého ovoce vyzkoušejte i tyto recepty

Malinový zmrzlinový shake
(doba přípravy 10 min )

Jahodová zmrzlina
(doba přípravy 10 min )

Malinový sirup
(doba přípravy 45 min )

Foto: Pixabay.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Tom
    Tom

    Návod nenávod

    Tak podle tohohle postupu fakt víno nedělejte...těžce obecné a nejasné. Akorát vás to odradí, protože se to nepovede. Chybí tam některé důležité informace. A živá sůl?! Proboha to je zase co?...kdo si chce udělat víno ať raději mrkne opravdové návody. Třeba na vinarum.cz

    18.07.2019 18:10:45

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Jak na to: Výroba domácího ovocného vína

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.