reklama
hledat uživatel
       

Jak naložit kysané zelí?

Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem.

V podzimních měsících si můžeme naložit a uskladnit bílé zelí. Je velmi vhodné po celé zimní období pro přípravu salátů nebo jako příloha k masitým pokrmům. Oblíbené je pro velké množství vitamínů, které je v něm obsažené (především vitamíny B a C), ale také pro výskyt minerálních látek, které napomáhají zvyšovat celkovou obranyschopnost našeho organismu.

Potřebné suroviny a pomůcky k naložení zelí

  • kameninový sud s krycí miskou a obsahem 10 litrů
  • kruhadlo
  • velký ostrý nůž na půlení hlávek zelí
  • čistá vanička
  • 10 kg hlávkového zelí
  • 15 - 20 dkg soli
  • maximálně 20g kmínu, to odpovídá 1 balení kmínu
  • 1 kus křenu
  • 1 snítka kopru
  • 15 dkg cibule
  • 4 - 6 stroužků česneku
Seznam surovin a jejich množství je závislé na množství požadovaného výsledného produktu a na tom, jaký sud, do kterého budeme zelí nakládat, doma vlastníme. Je samozřejmě možné množství surovin přizpůsobit obsahu soudku a chutím celé rodiny.

Postup nakládání zelí

Cibuli oloupeme a nakrájíme na dlouhé nudličky nebo půl kolečka. Česnek a křen oloupeme. Křen ještě nakrájíme na plátky nebo menší špalíčky. Zakoupené zelí zbavíme vrchních listů - bývají většinou poškozené nebo špinavé. Hlávky rozpůlíme ostrým nožem a na kruhadle nakrouháme. Pokud vlastníme "dlouhé kruhadlo", položíme ho jeho konci na dvě židle, na jednu z nich si sedneme. Pod kruhadlo si připravíme vaničku, do které bude zelí padat. Při krouhání zelí střídavě přidáváme očištěnou a na dlouho pokrájenou cibuli (můžeme použít W-krouhač) a přisypáváme sůl a kmín.

Máme-li zelí nakrouhané, ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení soli, kmínu a cibule. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím. Je důležité zelí po přidání dobře upěchovat, aby pustilo šťávu, protože tak včas dojde ke správnému kvašení. Při plnění přidáváme stroužky česneku a křen - ten podpoří křehkost a svěží chuť zelí. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme. Zatím ji ale nevyléváme, necháváme si ji připravenou, pokud by byla potřeba k doplnění. Po naplnění sudu zelím vložíme snítku kopru - přidá zelí jemnější a pikantnější chuť. Je-li zelí méně než k hornímu okraji, zatížíme zelí hladkým čistým kamenem nebo prkénkem, aby se nám při kvašení příliš "nezvedalo". Okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku. Okraj zalijeme čistou studenou vodou.

Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na odstranění příčiny - tedy dbát na to, aby zelí nebylo "nasucho"a byl vždy dostatek šťávy na zelí. Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody.

Doba kvašení zelí je závislá na kvalitě sklepa nebo jiných prostor, ve kterých máme soudek uskladněný. Po 3 - 4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat. Teď už stačí vymýt sud a můžeme se pustit do nakládání zelí.

Tipy na pokrmy připravené s kysaným zelím

Foto: Shutterstock.com

Co tak k zelí si připravit kachničku více v našem videu



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 88
  • Josef
    Josef

    RE Zdena 1.1.2014 zelí je cítit acetonem

    - i nám se to stalo letos poprvé tak zhruba 4 měsíce po odebírání z kameňáku. Drážku vždy zalejeme, ovšem v zelí po celou tu dobu šťáva nad jeho povrchem určitě nikomu nevydrží, je prostě jen stlačené a vlhké. Nevíme, čím to může být a taky si nevíme rady. Asi ho po vzoru jiných budeme dávat do lahví, při dlouhodobém odebírání z kameňáku je přece jen vystaveno časté oxydaci.
    Poradí někdo prosím?

    27.02.2020 16:40:51

    • Rolfesová Jaroslava
      Rolfesová Jaroslava

      Re: RE Zdena 1.1.2014 zelí je cítit acetonem

      Vykvašené zelí v kameninovém hrnci musí být na povrchu stále mokré. Pokud se vlastní šťáva vsákla, je potřeba občas dolít převařenou studenou vodou se solí.

      15.03.2020 17:42:26

  • Olga
    Olga

    červená řepa v kvašeném zelí

    narodila jsem se na Liptově na Slovensku. Zelí je tam jednou z hlavních potravinových složek a nakládali jsme ho vždy do 200l sudu. Zajímavé je, že jsme tam vždy přidávali červenou řepu a tudíž naše zelí bylo hezky růžové. A někdo přidává i jablíčka a bobkový list.

    21.02.2020 23:13:49

  • Jozef Ďuriš
    Jozef Ďuriš

    Kysané zelí

    Dobrý den chci se zeptat či někdo nemá skusenosti s tým že do žlábku místo vody se nalije stolní olej prý se voda vypařuje Děkuji

    01.02.2020 15:33:07

  • daniel bareš
    daniel bareš

    nedokvašené zelí

    prosím byl bych rad kdyby mi někdo poradil co se stane když se nedokvasí zelí

    28.10.2018 20:28:14

  • Lada
    Lada

    Pridavam do zeli par platku cukrove řepy.je vyborne!!

    06.10.2018 22:02:37

  • Jitka Z.
    Jitka Z.

    měkké zelí

    Dobrý den,prosím o radu. Každý rok nakládáme zelí do kameninového soudku a vždy se povedlo. Letos zatím ne.Postupovali jsme stejně, zelí zpočátku rychle kvasilo, ale asi po pěti dnech úplně změklo. Mysleli jsme, že je to druhem zelí (že jsme koupili letní). Všechno šlo do kompostu. Poté jsme koupili nové od jiného zdroje ale vše se opakovalo. Zelí opět změklo. Čím by to mohlo být?

    10.11.2017 14:22:48

  • fluksova (tecka) m
    fluksova (tecka) m

    kysané zelí

    Také jsem dříve nakládala zelí do kameninového hrnce, teď preferuji nakládání rovnou do sklenic. Na kilo krouhaného zelí 2 dkg soli a kmín podle chuti - promíchat a nechat chvíli odstát aby změklo a pustilo šťávu,Napěchuji do sklenic zaliji puštěnou šťávou ,ale musí se nechat 2-3 cm mezera k vrchu sklenice uzavřu víčkem a sklenice nandám do vhodné nádoby /vanička nebo krabice s igelitem/ umístím u topení nebo někde v teple, když zelí začne kvasit začne přetékat šťáva. Když už šťáva nevytéká tj.
    10-14 dní je zelí hotové. Uskladním v chladu a může se konzumovat. Komu by se zdálo že sklenice nedrží může se ještě sterilovat.

    07.11.2017 11:41:05

  • Emil
    Emil

    Prosím o radu když při nakládání zelí jsem dal hodně soli?

    29.10.2017 11:18:37

  • jana
    jana

    je vhodný igel.sáček ihned při kvašení?

    Dostala jsem informaci , že po napěchování zelí do 4l láhve je dobré dát na povrch zelné listy a na ně pevný igel.sáček naplněný vodou. Jednak má fungovat jako těžítko a jednak utěsní. Krátce po provedení a uložení do tmy, nastalo bouřlivé kvašení. Trvalo cca 4 dny. Od té doby neodtéká žádná tekutina. Mám zelí přesunout do chladna a do tmy nebo ještě počkat? Kdy je možné zelí začít konzumovat? Máte někdo radu čím zatížit zelí ve 4 l láhvi jinak? Hrdlo se zužuje a rady o půleném talířku a pod. nebyly k ničemu. Zelí se při kvašení dostávalo i mimo láhev, ač bylo zatížené i vyvařeným kamenem. Při použití sáčku se to nestalo, jen nevím, jak postupovat dále. Děkuji za radu

    26.12.2016 00:56:11

  • Jindřich
    Jindřich

    hořké zelí

    Letos nám zelí zhořklo. Poradí někdo, jak hořkost odstranit.
    Děkuji

    18.12.2016 11:02:12

  • Milada Helfer
    Milada Helfer

    kysané zelí přímo do sklenic

    Dívala jsem se na všechny možné způsoby nakládání zelí a musím napsat, že ten můj je nejjednodušší - dělám to takto
    nakrouhané zelí smíchám společně s cibulí, solí, kmínem a horčičným semínkem ve velké nádobě - hrnci, dětské vaničce - upěchuji tam a nechám cca +2
    -3 hod. uležet. Potom plním přímo do zavařovacíh sklenic a pevně hlavou nebo víčkem uzavřu a dám do tepla na plechy na 14 - +21 dní kvasit. Po této době je zelí vykvašeno - víčka jsou pevně uzavřená a zelí můžete použít i po +2 letech. Chutná báječně. Toto dělám již cca 15 let - není žádný odpad - můžete plnit i do 3 litrových lahví. Přeji dobrou chuť.

    29.10.2016 19:11:56

  • Jarda
    Jarda

    Komentář k článku Jak naložit kysané zelí?

    Všichni píšete o problémech při nakládání zelí o jeho kvalitě o teplotách při kvašení.Ale nikdo se nezmínil o čistotě zelnáku nebo jiních nádob do kterých se nakládá zelí.Zelňák který perfektně umyji,vysuším a potom jej vysířím sirnejma knotama které jsou k dostání v zahradnických potřebách.Nemám problémy z kvalitou zelí.

    25.09.2014 10:45:49

    • urbankovaja
      urbankovaja

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      05.10.2014 20:29:57

    • Petra
      Petra

      Re: Komentář k článku Jak naložit kysané zelí?

      Jardo naložili jsme zelí do kam.nádoby je to 5 dnů při pokojové teplotě. Možná to zní hloupě, ale kdy máme zelí poprvé kontrolovat (odkrýt) a pak jak často? Díky za odpověď. :-)

      20.10.2014 11:35:19

    • Tony
      Tony

      Re: Komentář k článku Jak naložit kysané zelí?

      Ty budeš pořádný pitomec .

      03.12.2014 10:53:19

    • drku
      drku

      Re: Komentář k článku Jak naložit kysané zelí?

      Mohu potvrdit, že většina problémů při nakládání zelí je způsobena nedodržováním čistoty při jeho zpracování. Nakládám okolo 120 kg zelí. Bez problémů i při dlouhodobém skladování. Mám referenční vzorek již 4 roky a je stále super (není sterilizován zavařováním, pouze odebrán z kvasné nádoby - 5l sklenice). Vše co přijde do kontaktu se zelím napřed omyji ředěným Savem - chlor zničí i co tam není. Potom řádně opláchnu vařící vodou pro odstranění chloru. Po naplnění nádob zelím, řádně udusaným - vršek zakryji celými zelnými listy a zatíženým (používám hoblované modřínové prkénko a kámen - křemen, čedič), zaliji vodní uzávěr nádoby převařenou vodou. Je nutná častá kontrola uzávěru, jeho čištění a dolévání a zároveň vnitřku kvasné nádoby. Zelí musí být vždy ponořeno pod hladinou. Kvašení nechám probíhat při normální teplotě domácnosti.Po dokončení kvašení nechám v chladu. Při prvním odběru z nádoby tuto rozdělím do 5l " okurkových " sklenic, zase udusat zatížit a zavírám plastovým víčkem. Při odběru ze sklenice je nutno případně doplnit převařenou vodou, aby zelí zůstalo pod hladinou. Je to trochu delší čtení, ale snad to nesmělým pomůže, aby si zbytečně nekazili svoje úsilí.

      06.10.2019 12:45:16

  • markup
    markup

    co dělám špatně.

    Dobrý den, krouhám zelí již cca 10 let a každý rok mám stejný problém. Nakrouhané zelí se solí kmínem a cibulí napěchovaané pěstí do kameňáku dám do kuchyně při teplotě cca 20st cca 7-10 dní vykvasit zatížení dřevěnými špalíčky a žulovou kostkou. Když zelí přestane kvasit vyndám kostku a špalíčky zakryji plátnem a do mezikruží neleji vodu a kameňák odnesu do sklepa při teplotě cca 6-10st. Když jdu pro zelí tak každý rok musím cca 3 až 5 cm od vrchu odebratz protože to zelí jě měkké nadá se jíst níže už vrže mezi zuby. Děkuji za radu

    16.12.2013 12:16:04

  • Josef hrach
    Josef hrach

    hořkost zelí

    Posím o radu,nakládám zelí každý rok a vždy mi zhořkne čím se stene že zhořkne?Zelí vždy nakládám do kameněného zelnáku z víkem prosím o radu.Děkuji Hrach.

    22.09.2013 19:47:06

    • Jandová
      Jandová

      Re: hořkost zelí

      Zelí zhořkne přidáním kmínu. Nakládám jen do soli a ostatní koření či ingredience přidávám až při přípravě před konzumací. Ne každý má v něm rád křen nebo česnek a ne do všeho se příliš ochucené zelí hodí. Ještě dnes se osypu, když si vzpomenu na celer, který do zelí přidali známí.

      19.10.2013 00:25:37

    • anonym
      anonym

      Re: hořkost zelí

      Moc kmínu. Pak je zelí hořké.

      23.11.2013 17:28:14

    • Marie
      Marie

      Re: hořkost zelí

      Každým rokem nakládám zelí je vždy výborné až letos se mi zdá, že je nahořklé, čím to je ??? co s tím-dá se něco dělat !!!děkuji za odpověď

      09.02.2018 18:01:42

  • Jarmilka
    Jarmilka

    Já zelí nakládám každý rok vždicky na zimu do vany nechám ho tam celou zimu a na jaře máme krásně křupavé zelí a vydrží nám celé léto manželovi moc chutná

    13.12.2012 01:35:22

  • marie
    marie

    chtela bych se zeptat,kolik mam dat na 1 kg.zeli soli dekuji za odpoved.

    15.10.2010 20:45:41

  • Jana mrázka
    Jana mrázka

    kysanézelí

    Já žiji v Jižní Africe a nakládám zelí po receptu od kamaráda bez cibule,česneku a křenu který se tady v Durbanu nedostane.Po naložení zelí kvaše pét dní a je hotové.potom jenapěchuji do čistých sclenic a dám je dolednice.Zelí je vý borné a křupavé ale nevydrží víc než dva měsíce v lednici.Nevím proč.Děkuji Jenda

    11.04.2010 18:53:37

    •  Franta
      Franta

      Re: kysanézelí

      Nenakládáme zelí v Jižní Africe,ale v jižních Čechách. zelí povykvašení sterilujeme ve sklenicích s víčkem na 75 -80 st. C. a vydrží takto rok.

      04.01.2011 14:37:44

    • Jiří
      Jiří

      Re: kysanézelí

      Po vykvašení zeli je možno toto z kamenného hrnce naplnit do
      sklenic včetně slané vody a tyto uzavřít omnia víčky a sterilizovat
      při 80 stupních 20 minut . Takto zeli vydrží ke konzumaci velmi
      dlouho / i déle než 5 let !!!

      25.09.2016 20:44:15

Celkem záznamů: 88
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k článku Jak naložit kysané zelí?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.