Jak naložit kysané zelí?

Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu nebo se chtějí dočíst, jak se zelí připravuje, je tu náš článek.
V podzimních měsících si můžeme naložit a uskladnit bílé zelí. Je velmi vhodné po celé zimní období pro přípravu salátů nebo jako příloha k masitým pokrmům. Oblíbené je pro velké množství vitamínů, které je v něm obsažené (především vitamíny B a C), ale také pro výskyt minerálních látek, které napomáhají zvyšovat celkovou obranyschopnost našeho organismu.

Potřebné suroviny a pomůcky k naložení zelí

  • kameninový sud s krycí miskou a obsahem 10 litrů
  • kruhadlo
  • velký ostrý nůž na půlení hlávek zelí
  • čistá vanička
  • 10 kg hlávkového zelí
  • 15 - 20 dkg soli
  • maximálně 20g kmínu, to odpovídá 1 balení kmínu
  • 1 kus křenu
  • 1 snítka kopru
  • 15 dkg cibule
  • 4 - 6 stroužků česneku
Seznam surovin a jejich množství je závislé na množství požadovaného výsledného produktu a na tom, jaký sud, do kterého budeme zelí nakládat, doma vlastníme. Je samozřejmě možné množství surovin přizpůsobit obsahu soudku a chutím celé rodiny..

Postup nakládání zelí

Cibuli oloupeme a nakrájíme na dlouhé nudličky nebo půl kolečka. Česnek a křen oloupeme. Křen ještě nakrájíme na plátky nebo menší špalíčky. Zakoupené zelí zbavíme vrchních listů - bývají většinou poškozené nebo špinavé. Hlávky rozpůlíme ostrým nožem a na kruhadle nakrouháme. Pokud vlastníme "dlouhé kruhadlo", položíme ho jeho konci na dvě židle, na jednu z nich si sedneme. Pod kruhadlo si připravíme vaničku, do které bude zelí padat. Při krouhání zelí střídavě přidáváme očištěnou a na dlouho pokrájenou cibuli (můžeme použít W-krouhač) a přisypáváme sůl a kmín. Máme-li zelí nakrouhané, ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení soli, kmínu a cibule. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím. Je důležité zelí po přidání dobře upěchovat, aby pustilo šťávu, protože tak včas dojde ke správnému kvašení. Při plnění přidáváme stroužky česneku a křen - ten podpoří křehkost a svěží chuť zelí. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme. Zatím ji ale nevyléváme, necháváme si ji připravenou, pokud by byla potřeba k doplnění. Po naplnění sudu zelím vložíme snítku kopru - přidá zelí jemnější a pikantnější chuť. Je-li zelí méně, než k hornímu okraji, zatížíme zelí hladkým čistým kamenem nebo prkénkem, aby se nám při kvašení příliš "nezvedalo". Okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku. Okraj zalijeme čistou studenou vodou. Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na odstranění příčiny - tedy dbát na to, aby zelí nebylo "nasucho"a byl vždy dostatek šťávy na zelí. Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody. Doba kvašení zelí je závislá na kvalitě sklepa nebo jiných prostor, ve kterých máme soudek uskladněný. Po 3 - 4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat. Teď už stačí vymýt sud a můžeme se pustit do nakládání zelí. Foto: Profimedia.cz
Článek se mi líbí (Článek se líbí 8 lidem)
autor článku:

Jak naložit kysané zelí?

Recepty: 336

Fotografie článku: Jak naložit kysané zelí?

Komentáře k článku Jak naložit kysané zelí?

Celkový počet komentářů: 70
  • měkké zelí Jitka Z. 10.11.2017 14:22:48

    Dobrý den,prosím o radu. Každý rok nakládáme zelí do kameninového soudku a vždy se povedlo. Letos zatím ne.Postupovali jsme stejně, zelí zpočátku rychle kvasilo, ale asi po pěti dnech úplně změklo. Mysleli jsme, že je to druhem zelí (že jsme koupili letní). Všechno šlo do kompostu. Poté jsme koupili nové od jiného zdroje ale vše se opakovalo. Zelí opět změklo. Čím by to mohlo být?

    • Re: měkké zelí Emilie D. 22.11.2017 22:13:19

      Dobrý den, letos se mi stalo to samé, dozvěděla jsem se, že měknutí zaviňuje prý větší množství cibule a já mám pocit, že jsem to opravdu letos s cibulí přehnala.

    • Re: měkké zelí Emilie Dudová 22.11.2017 22:08:10

      Dobrý den, letos se mi stalo to samé, dozvěděla jsem se, že měknutí zaviňuje prý větší množství cibule a já mám pocit, že jsem to opravdu letos s cibulí přehnala.

  • kysané zelí 07.11.2017 11:41:05

    Také jsem dříve nakládala zelí do kameninového hrnce, teď preferuji nakládání rovnou do sklenic. Na kilo krouhaného zelí 2 dkg soli a kmín podle chuti - promíchat a nechat chvíli odstát aby změklo a pustilo šťávu,Napěchuji do sklenic zaliji puštěnou šťávou ,ale musí se nechat 2-3 cm mezera k vrchu sklenice uzavřu víčkem a sklenice nandám do vhodné nádoby /vanička nebo krabice s igelitem/ umístím u topení nebo někde v teple, když zelí začne kvasit začne přetékat šťáva. Když už šťáva nevytéká tj.
    10-14 dní je zelí hotové. Uskladním v chladu a může se konzumovat. Komu by se zdálo že sklenice nedrží může se ještě sterilovat.

  • dotaz Emil 29.10.2017 11:18:37

    Prosím o radu když při nakládání zelí jsem dal hodně soli?

  • marie 15.10.2010 20:45:41

    chtela bych se zeptat,kolik mam dat na 1 kg.zeli soli dekuji za odpoved.

  • je vhodný igel.sáček ihned při kvašení? jana 26.12.2016 00:56:11

    Dostala jsem informaci , že po napěchování zelí do 4l láhve je dobré dát na povrch zelné listy a na ně pevný igel.sáček naplněný vodou. Jednak má fungovat jako těžítko a jednak utěsní. Krátce po provedení a uložení do tmy, nastalo bouřlivé kvašení. Trvalo cca 4 dny. Od té doby neodtéká žádná tekutina. Mám zelí přesunout do chladna a do tmy nebo ještě počkat? Kdy je možné zelí začít konzumovat? Máte někdo radu čím zatížit zelí ve 4 l láhvi jinak? Hrdlo se zužuje a rady o půleném talířku a pod. nebyly k ničemu. Zelí se při kvašení dostávalo i mimo láhev, ač bylo zatížené i vyvařeným kamenem. Při použití sáčku se to nestalo, jen nevím, jak postupovat dále. Děkuji za radu

  • hořké zelí Jindřich 18.12.2016 11:02:12

    Letos nám zelí zhořklo. Poradí někdo, jak hořkost odstranit.
    Děkuji

  • kysanézelí 11.04.2010 18:53:37

    Já žiji v Jižní Africe a nakládám zelí po receptu od kamaráda bez cibule,česneku a křenu který se tady v Durbanu nedostane.Po naložení zelí kvaše pét dní a je hotové.potom jenapěchuji do čistých sclenic a dám je dolednice.Zelí je vý borné a křupavé ale nevydrží víc než dva měsíce v lednici.Nevím proč.Děkuji Jenda

    • Re: kysanézelí Franta 04.01.2011 14:37:44

      Nenakládáme zelí v Jižní Africe,ale v jižních Čechách. zelí povykvašení sterilujeme ve sklenicích s víčkem na 75 -80 st. C. a vydrží takto rok.

      • Re: Re: kysanézelí Pavel 29.03.2014 12:27:16

        Tak po sterilizaci tam z těch vitamínů nezbylo zhola nic a je zbytečné jej považovat za zdravé!

        • Re: Re: Re: kysanézelí Pavla 08.11.2016 19:33:30

          Dobrý večer, z jakého důvodu myslíte, že se po sterilizaci nedá zelí považovat za " zdravé " ? Dostala jsem kyblík zelí na půl s kámoškou a protože jsme již jen sami dva, chtěla jsem, že to rozdělím a zavařím. Teď mě to ale zmátlo. Stačí tedy jen naplnit do sklenic, upěchovat a zavíčkovat? nebude se nám kazit ?.

    • Re: kysanézelí Jiří 25.09.2016 20:44:15

      Po vykvašení zeli je možno toto z kamenného hrnce naplnit do
      sklenic včetně slané vody a tyto uzavřít omnia víčky a sterilizovat
      při 80 stupních 20 minut . Takto zeli vydrží ke konzumaci velmi
      dlouho / i déle než 5 let !!!

  • kysané zelí přímo do sklenic Milada Helfer 29.10.2016 19:11:56

    Dívala jsem se na všechny možné způsoby nakládání zelí a musím napsat, že ten můj je nejjednodušší - dělám to takto
    nakrouhané zelí smíchám společně s cibulí, solí, kmínem a horčičným semínkem ve velké nádobě - hrnci, dětské vaničce - upěchuji tam a nechám cca +2
    -3 hod. uležet. Potom plním přímo do zavařovacíh sklenic a pevně hlavou nebo víčkem uzavřu a dám do tepla na plechy na 14 - +21 dní kvasit. Po této době je zelí vykvašeno - víčka jsou pevně uzavřená a zelí můžete použít i po +2 letech. Chutná báječně. Toto dělám již cca 15 let - není žádný odpad - můžete plnit i do 3 litrových lahví. Přeji dobrou chuť.

  • co dělám špatně. markup 16.12.2013 12:16:04

    Dobrý den, krouhám zelí již cca 10 let a každý rok mám stejný problém. Nakrouhané zelí se solí kmínem a cibulí napěchovaané pěstí do kameňáku dám do kuchyně při teplotě cca 20st cca 7-10 dní vykvasit zatížení dřevěnými špalíčky a žulovou kostkou. Když zelí přestane kvasit vyndám kostku a špalíčky zakryji plátnem a do mezikruží neleji vodu a kameňák odnesu do sklepa při teplotě cca 6-10st. Když jdu pro zelí tak každý rok musím cca 3 až 5 cm od vrchu odebratz protože to zelí jě měkké nadá se jíst níže už vrže mezi zuby. Děkuji za radu

  • Komentář k článku Jak naložit kysané zelí? jiří 07.03.2015 16:15:33

    proč mám naložen zelí tak hodně kyselé.děkuji

  • ze zelí cítím aceton zdena 01.01.2014 10:34:37

    Neví m,co jsem udělala špatně,zelí nakládáme 20 let a letos poprvé,když otevřu kameninový soudek,tak cítím silně aceton.kvasilo dobře,vše bylo v pořádku,začalo být cítit až po třech měsících.Poradí někdo co s tím?

    • Re: ze zelí cítím aceton Jarda 11.12.2014 08:27:03

      Dobrý den, teď se mi akce "acetonová vůně" objevila po 4 týdnech taky. Podařilo se Vám zjistit něco blíže kolem toho ? příčina, řešení...díky

  • Komentář k článku Jak naložit kysané zelí? Jarda 25.09.2014 10:45:49

    Všichni píšete o problémech při nakládání zelí o jeho kvalitě o teplotách při kvašení.Ale nikdo se nezmínil o čistotě zelnáku nebo jiních nádob do kterých se nakládá zelí.Zelňák který perfektně umyji,vysuším a potom jej vysířím sirnejma knotama které jsou k dostání v zahradnických potřebách.Nemám problémy z kvalitou zelí.

    • Re: Komentář k článku Jak naložit kysané zelí? Tony 03.12.2014 10:53:19

      Ty budeš pořádný pitomec .

    • Re: Komentář k článku Jak naložit kysané zelí? Petra 20.10.2014 11:35:19

      Jardo naložili jsme zelí do kam.nádoby je to 5 dnů při pokojové teplotě. Možná to zní hloupě, ale kdy máme zelí poprvé kontrolovat (odkrýt) a pak jak často? Díky za odpověď. :-)

    • Text komentáře byl smazán. 05.10.2014 20:29:57

      Text komentáře byl smazán.

  • zelí Jiří 18.10.2014 18:51:24

    Prosím Vás můžete mi prosím poradit jaké dřevo mam použít do zelnáku,původní jsou KO .Můžete poradit.Díky

  • místo jeřábin aronii Jiřina 09.09.2014 16:49:58

    Zkoušeli jste někdo dát do zelí místo červených jeřabin plody aronie (černého jeřábu)? děkuji

  • nakládání v prosinci Michaela 15.12.2013 09:16:21

    Dobrý den, děkuji za pěkný návod. Chci se zeptat, jestli je možné naložit zelí ještě teď v prosinci, zelák bychom měli na zaskleném balkóně, kde nemrzne, ale chladno tam je. Nebude zelí na kvašení zima? Děkuji.

    • Re: nakládání v prosinci Pavel 29.03.2014 12:17:14

      Nakládám i 3x za rok a nevadí,jen třeba dodržet tři zásady ,1/množství soli od 1 do 2,5% 2/ Kvalitní cibuli aby už nebyla hodně nahnilá a 3/ Teplo při kvašení!

    • Re: nakládání v prosinci pulidu 02.01.2014 18:14:48

      Zelí nakládám pokaždé, když dojde. Koupím 2 hlavy a nakrájené napěchuju do 4l láhve a nechám vykvasit. Kdykoliv, bez ohledu na jarní energie a postavení Luny, musím zaklepat, zatím se vždy povedlo. Ovšem jarní a letní zelí není k nakládání vhodné.

    • Re: nakládání v prosinci Jarmila 02.01.2014 15:06:40

      Hezký den, zelí je možné nakládat ještě i do konce února. Pak už jsou energie jara silné, a výsledek není jistý. Je třeba se podívat v kalendáři na Lunu. Na nakládání je ideální čas vždy kolem čtvrti Luny.

  • Kysané zelí - kvalita Jarka 17.01.2014 07:59:36

    Letos jsme nakládali zelí poprvé. Se solí, kmínem a 2 jablky jsme ho nacpali do zeláku a dali do tepla. Měli jsme ho asi měsíc v teple a pak jsme ho přestěhovali do sklepa. Za celou dobu jsem dolila jenom asi 2 litry vychladlé slané převařené vody.
    Když jsem ho kontrolovala, zdá se mi, že je dobré jen trochu tvrdší, než to kupované. Může mi někdo poradit, jestli to tak má být ? Nebo jsem udělala něco špatně ? Děkuji Jarka D.

  • kysané zelí pavel 07.12.2013 14:47:14

    Po vykvašení v keramickým 30 L jsem odstranil dřeva a kámen a přikryl víkem a dal do žlábku vodu. Nad zelím jsem měl tak 10 cm vody. Sud mám ve sklepě kde mám asi 13 stupňú. Když jsem šel pro zelí ,to se v sudu zvedlo ze dna. Myslím že je to chyba , proto jsem zelí znovu zatížil jako předtím. Nevím jestli to tak má být prosím poraďte. Pavel

    • Re: kysané zelí Cilka 03.01.2014 16:28:02

      Já zelí v zelňáku po vykvašení zatížím silnějším mikrotenovým sáčkem s vodou a dobře pří odebírání utěsním u stěn. Když odebírám, zvednu jen sáček s vodou, který i zatěžuje zalí a těsní před vzduchem, odeberu a opět pečlivě zakryji. Nemám žádné ztráty na zelí zvětráním ani šlemem.

    • Re: kysané zelí Jarmila 02.01.2014 15:17:20

      Hezký den, domnívám se, že zelí ještě nebylo "dodělané" , ještě procházela silnější fermentace zelí. Vůbec o nic nejde, vše je v pořádku. Je také možné, že jste naložil zelí v novu a nebo v úplňku. V tomto případě jsou procesy v zelí jiné, mnohdy zvláštní, než v jiné dny.

  • andrea 22.10.2010 15:06:37

    chci poradit co dělat,zelí mi po třech dnech přestalo kvasit,je zalité,je v teplé místnosti. Děkuji

    • Re: Věra F. 03.01.2014 14:09:45

      Zelí jsem nakládala do "zeláku" mnoho let. Vždycky mi vadil zapáchající sklep a množství zelí, které se takzvaně "odhráblo". Později se ke mně dostala informace o tom, že je dobré uskladnit nádobu se zelím na balkoně, na dvorku, zkrátka venku. Bývalo tam každou zimu, nehnilo na povrchu, jenom bylo jako tříšť a bylo vynikající, žádné ztráty. S přicházejícím oteplením jsem zbylé zelí nacpala do sklenic a zavařila. V posledních letech už podle pana Cuketky dávám zelí /upravené tak jako do zeláku/ rovnou do sklenic, zavíčkuju a dám sklenice do tepla na pekáči, do kterého případně přeteče vzlínající nálev. Zelí pracuje, víčka se nafukujou a po týdnu až deseti dnech se zatáhnou a zelí putuje do sklepa. Tuto proceduru opakuji třikrát po osmi sklenicích / 8 ks na pekáč/ a máme zelí na celou zimu. Nekazí se a pokud ho nesníme, vydrží i další zimu.



    • Re:nakladane zeli jirka cepak 08.10.2011 16:20:17

      nám se stalo už vickrát že zelí přestalo po pár dnech kvasit ale samo zase začalo,když ne měla by pomoct vyšší teplota místnosti.

  • Plíseň v obrubě na vodu Dana 22.11.2013 22:23:58

    Protože mám pocit, že se můj příspěvek neobjevil, zkouším to ještě jednou.
    Ráda bych vás, zkušenější, poprosila o radu. Naložila jsem letos zelí poprové do zeláku a krásně kvasilo, nicméně šťáva mi přetékala ven (protože jsem dříve dělala zelí ve sklenicích, nepřišlo mi to divné). Nyní, asi po třech týdnech, se mi opakovaně udělala plíseň v obrubě , mezi vnějším krajem a pokličkou. Odstranila jsem jí, ale udělala se znova. Uvnitř je zelí zatížené převařeným kamenem pod šťávou a zatím vypadá v pořádku. Nicméně ta plíseň mě trochu děsí. Prosím o radu, co s tím. Je zelí ještě jedlé?
    Předem moc děkuji za rady, Dana

    • Re: Plíseň v obrubě na vodu Premio 22.11.2013 23:52:08

      Musíte obrubu kolem pokličky naplnit vodou,aby dovnitř nemohl vzduch. Voda kolem pokličky se musí průběžně dolévat a zůstává pocelou dobu,co je v zeláku zelí. Můžete vodu i osolit,ale nutné,to není.

      • Re: Re: Plíseň v obrubě na vodu Dana 23.11.2013 15:48:01

        Děkuji za rychlou reakci.
        Já ale v tom žlábku vodu mám, právě na ní se ta plíseň udělala. Ono, jak mi to původně přetékalo, tak tam byla spíše ta šťáva z toho zelí, ač jsem to pak trochu vodou dolila. No včera jsem to ještě jednou kontrolovala a musím se přiznat, že jsem neodolala a to zelí ochutnala - zdá se být v pořádku (nic mi nebylo :) ) a dobré, jen myslím, že ještě potřebuje uležet.
        Pak bych měla ještě jednu otázku - kam s ním :-D ? Nemám studený sklep a někdo psal, že to pak přendá a steriluje. Ale to bych nerada, tím se to dobré zničí. To ve sklenici mi vydrželo ve spíži, kde je jen o trochu chladněji (asi kolem 18 stupňů). Ještě jednou dík.

        • Re: Re: Re: Plíseň v obrubě na vodu Premio 24.11.2013 14:25:19

          Tak,to jsem vás špatně pochopil. Pokud máte na vodě povlak,tak to ničemu nevadí a je to běžný jev. Ta chladnější komora by měla stačit a myslím,že vám tam zelí bez problémů vydrží. Dávat zelí do sklenic a zavářet je opravdu škoda.

    • Re: Plíseň v obrubě na vodu standa 23.11.2013 20:37:08

      Plíseň - je to opravdu plíseň? Když zelí vykvasí a přeteče, usadí se na okrají takový "kříst", to je asi sražená kyselina mléčná. Pokud se domníváte, že je to plíseň, já bych okraj otřela octem a pak žlábek doplnila slanou vodou. Voda tam musí být stále, aby se k zelí nedostaly nepřátelské kvasinky...

Celkem záznamů: 70
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k článku Jak naložit kysané zelí?
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. Vždy je konzumujeme jen tepelně upravené. Rebarborové řapíky obsahují pro zdraví přínosnou kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

  • Sekundární neplodnost

    Sekundární neplodnost

    Dlouhodobá a zdánlivě marná snaha o druhé dítě není nijak vzácným či ojedinělým jevem. Máte už jedno dítě, jste rodina, užíváte si ve třech všech svých radostí i starostí, ale po nějaké době se znovu oddáte přetrvávající touze po dalším přírůstku do rodiny.




přidat nový recept