Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem.
V podzimních měsících si můžeme naložit a uskladnit bílé zelí. Je velmi vhodné po celé zimní období pro přípravu salátů nebo jako příloha k masitým pokrmům. Oblíbené je pro velké množství vitamínů, které je v něm obsažené (především vitamíny B a C), ale také pro výskyt minerálních látek, které napomáhají zvyšovat celkovou obranyschopnost našeho organismu.
Seznam surovin a jejich množství je závislé na množství požadovaného výsledného produktu a na tom, jaký sud, do kterého budeme zelí nakládat, doma vlastníme. Je samozřejmě možné množství surovin přizpůsobit obsahu soudku a chutím celé rodiny.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na dlouhé nudličky nebo půl kolečka. Česnek a křen oloupeme. Křen ještě nakrájíme na plátky nebo menší špalíčky. Zakoupené zelí zbavíme vrchních listů - bývají většinou poškozené nebo špinavé. Hlávky rozpůlíme ostrým nožem a na kruhadle nakrouháme. Pokud vlastníme "dlouhé kruhadlo", položíme ho jeho konci na dvě židle, na jednu z nich si sedneme. Pod kruhadlo si připravíme vaničku, do které bude zelí padat. Při krouhání zelí střídavě přidáváme očištěnou a na dlouho pokrájenou cibuli (můžeme použít W-krouhač) a přisypáváme sůl a kmín.
Máme-li zelí nakrouhané, ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení soli, kmínu a cibule. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím. Je důležité zelí po přidání dobře upěchovat, aby pustilo šťávu, protože tak včas dojde ke správnému kvašení. Při plnění přidáváme stroužky česneku a křen - ten podpoří křehkost a svěží chuť zelí. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme. Zatím ji ale nevyléváme, necháváme si ji připravenou, pokud by byla potřeba k doplnění. Po naplnění sudu zelím vložíme snítku kopru - přidá zelí jemnější a pikantnější chuť. Je-li zelí méně než k hornímu okraji, zatížíme zelí hladkým čistým kamenem nebo prkénkem, aby se nám při kvašení příliš "nezvedalo". Okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku. Okraj zalijeme čistou studenou vodou.
Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na odstranění příčiny - tedy dbát na to, aby zelí nebylo "nasucho"a byl vždy dostatek šťávy na zelí. Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody.
Doba kvašení zelí je závislá na kvalitě sklepa nebo jiných prostor, ve kterých máme soudek uskladněný. Po 3 - 4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat. Teď už stačí vymýt sud a můžeme se pustit do nakládání zelí.
Tipy na pokrmy připravené s kysaným zelím
Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity
Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?
Zelí je jednou z nejběžnějších zelenin ze skupiny košťálovin. Je důležitou součástí klasických českých pokrmů, které bychom si bez zelí jen těžko mohli představit.
Foto: Shutterstock.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena