reklama
hledat uživatel
       

Je dobré mít informace o bylinkách, které máme doma. Většina bylin jsou drogy a špatným používáním a předávkováním bychom si mohli spíše uškodit, nežli pomoci. Nebo naopak, nízké dávkování by léčbu zdržovalo. Pokud nevlastníte knihu o léčivých rostlinách, informace o použití a dávkování vlastních nasbíraných bylin určitě získáte v lékárnách. Byliny zakoupené jsou již opatřeny návodem, který bychom měli dodržovat.

Kdy použít byliny?

Důležitým předpokladem správného použití a zdravé léčby je správná diagnóza. Při běžných lehčích onemocněních, např. nachlazení, menstruačních problémech, mírných žaludečních potížích, bolestech hlavy, drobných poraněních nebo jarních očistných kůrách organismu, můžeme byliny používat sami. Někdy ale zdánlivě nevinné příznaky mohou být počátkem závažné choroby a tak, pokud si nejste jisti příčinou svého onemocnění a o bylinkách toho také moc nevíte, poraďte se raději se svým lékařem a domácí léčbu bylinami aplikujte po jeho schválení a pod jeho kontrolou.

Způsoby úpravy bylin před použitím

Byliny, jako léku, používáme ve formě čajových nápojů, tinktur, mastí, sirupů a extraktů. Sirupy, tinktury, extrakty a masti se vyrábějí hlavně ve "velkém" ve farmaceutickém průmyslu.V lidovém léčitelství jsou spíše využívané čajové nápoje, a to maceráty, zápary a odvary. Používají se vnitřně, některé i zevně. A jak se připravují?

Macerát z bylinek

Byliny nebo jejich směsi se zalijí studenou vodou a nechají se luhovat. Podle druhu byliny se luhuje 1 až 12 hodin. Teprve pak se scedí. Macerát se připravuje hlavně z bylin, které obsahují slizy. Např. je to sléz a proskurník při nachlazení a jako pomocník proti kašli, medvědice lékařská k čištění krve a zevně ke koupelím a obkladům na hnisající rány.

Zápar z bylinek

Drogu zalijeme vařící vodou, nádobu zakryjeme a necháme 15 minut luhovat. Potom přecedíme. Nádoba i cedník by neměly být kovové, ve styku byliny s kovem může dojít ke ztrátě většího množství významných látek.

K záparu jsou vhodné byliny s velkým obsahem silic.Např. heřmánek a máta. Heřmánek ke zmírnění žaludečních potíží, při nadýmání nebo zevně k obkladům urychlujících hojení jizev, ran a oparů. Máta zase příznivě působí na nervovou soustavu a trávicí ústrojí.

Odvar z bylinek

Odvar můžeme připravit pouze z drog, které teplem neztrácejí účinnost látek. Jsou to většinou drogy s obsahem tříslovin, kůry a kořeny. Drogu vaříme pod pokličkou 15 minut, odstavíme a dalších 15 minut necháme luhovat. Pak odvar scedíme.

Na odvar je vhodný usušený kořen smetanky lékařské. Povzbuzuje chuť k jídlu a zmírňuje žlučníkové problémy.

Kromě zmíněných způsobů úpravy se byliny využívají i k výrobě nealkoholických bylinných nápojů a vod, léčivých vín i aromatických lihovin. K nejoblíbenějším zajisté patří Becherovka.

Závěrem

V dnešní době velmi vzrostla spotřeba léků a díky chemizaci farmaceutického průmyslu jich je na trhu obrovská škála. Přesto se stále více vracíme k "zelené lékárně" a stále více využíváme přírodních zdrojů. Zájem o léčivé rostliny znovu stoupá, ve farmacii i v lidovém léčitelství. Velké množství bylin je nejedovatých a mohou je bezpečně používat i laikové.

Vzpomeňme na staré pořekadlo: "Není na světě bylina, aby na něco nebyla".

Zkontrolujte tedy svou domácí lékárničku a doplňte ji alespoň o pár druhů bylinek (například o heřmánek, mátu, meduňku, kopřivu, šalvěj či řepík a řebříček). Zařaďte byliny i do vašeho jídelníčku (bazalku, zázvor, pažitku). Poslouží jako prevence a mohou mít nesmírný užitek pro vaše zdraví.

Vyzkoušejte třeba tyto recepty

Domácí meduňkový sirup
(doba přípravy )

Kopřivový sirup
(doba přípravy 1 hod )


Pikantní bylinkové máslo
(doba přípravy 20 min )

Pesto z medvědího česneku s parmazánem
(doba přípravy 15 min )

 

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Jak používat a upravovat byliny

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.