reklama
hledat uživatel
       

Jak připravit dokonalý guláš

Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.

Druhy guláše - který je váš nej?

Klasický paprikový guláš, pravý maďarský guláš, pivní guláš, hamburský, ale také telecí s bylinkami, vepřový s mrkví, krůtí s kari, maďarský perkelt, segedínský guláš, houbový guláš a buřtguláš - to je jen hrstka druhů, které si můžeme uvařit.

Kromě guláše na své oblíbenosti neztrácí ani polévky gulášovky, které můžeme klidně servírovat jako hlavní chod, jsou dostatečně husté a vydatné. Pokud ke gulášové polévce ještě přikusujeme chléb, zaručeně nás zasytí. Výborná je gulášovka s kořenovou zeleninou, houbami a rozmarýnem.

Vybíráme maso na guláš

Správný výběr masa je pro dobrý guláš zásadní. Ideální je nákup u řezníka, který nám poradí a s jistotou dostaneme čerstvý kus masa, nejlépe z býka. Na guláš se skvěle hodí hovězí kližka (po uvaření je měkká a šťavnatá), nebo naopak pěkně prorostlá hovězí plec. Ideální konzistence, tedy na vlákna se rozpadajícího masa, dosáhneme tak, že guláš budeme táhnout minimálně 2 - 3 hodiny na mírném ohni. Guláš můžeme uvařit také ze zvěřiny, vepřového ramínka, telecí kýty či krůtího masa.

Co by to bylo za guláš bez cibule

Výslednou chuť a barvu guláše ovlivňuje cibulový základ, proto bychom jeho přípravě měli věnovat značnou pozornost. Při vaření guláše platí poměr "kolik masa, tolik cibule". Větší množství cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a na oleji či sádle cibuli osmažíme. Plamen stáhneme na minimum a restujeme, dokud cibule nezíská tmavou barvu. Výsledek by měl připomínat karamel. U většího množství bude cibule potřebovat smažit na mírném ohni až 20 minut. Cibuli musíme neustále hlídat, aby se nepřipálila a nezhořkla.

Cibule jako hlavní ingredience 

Zahušťování guláše

Pravý guláš se nezahušťuje, té správné hustoty dosáhneme rozvařením cibule a odpařením vývaru (vody). Přesto k zahušťování někteří používají hladkou mouku, případně bramborový škrob. Vhodné jsou i nastrouhané brambory s rozdrobenou chlebovou střídkou, kdy tyto přídavné suroviny v guláši povaříme do rozvaření.

Paprika na guláš - sázka na kvalitu

Na paprice rozhodně nešetříme! Raději si připlatíme a koupíme ji ve specializovaných prodejnách s kořením či zdravou výživou, rozdíl oproti supermarketovým sáčkům je opravdu znát. Mletá paprika dává gulášům pěknou červenou barvu a typickou vůni i chuť. Do hrnce s gulášem ji přidáváme ve chvíli, kdy již máme opečené maso. Guláši dáme pořádný říz přidáním čerstvé či sušené chilli papričky, mletých chilli vloček a maďarských paprikových past.

K dalšímu dochucování gulášů používáme sůl, pepř, kmín, utřený česnek, majoránku a křen.

A ideální gulášová příloha? Přece knedlíky! Ke guláši nejčastěji podáváme klasické houskové knedlíky, ale hodí se i noky a obzvlášť chutné jsou malé bramboráčky.

Ty nejlepší recepty na guláše najdete zde 

Foto: Shutterstock.com



Přidat příspěvek k článku Jak připravit dokonalý guláš

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.