reklama
hledat uživatel
       

Jak připravit domácí marcipán

Sladký marcipán s chutí a vůní mandlí je ideální ke zdobení cukroví, moučníků a k přípravě domácích bonbonů. Dnes se naučíme 2 základní recepty na marcipán a řekneme si, jak s marcipánovou hmotou správně pracovat.

Recept na mandlový marcipán

Na pravý mandlový marcipán si připravíme 200 g cukru moučka, 200 g mandlí a 1 - 2 bílky

Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a osušíme. Oloupané mandle najemno nastrouháme, přidáme prosátý moučkový cukr, pomocí vidličky napěněný bílek a třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li marcipánová hmota příliš řídká, přidáme trochu cukru, v opačném případě přidáme více bílku. 

Recept na falešný marcipán ze sušeného mléka

Na mléčný marcipán budeme potřebovat 200 g cukru moučka, 200 g sušeného mléka, 30 g ztuženého tuku, 10 g medu, pár kapek mandlové esence a vodu podle potřeby

Moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme sušené mléko, rozpuštěný tuk, tekutý med, madlovou esenci a trochu vody. Vše důkladně zpracujeme do vláčné hmoty. Je-li hmota příliš hustá, přidáme ještě vodu (po troškách). 

Tipy k přípravě marcipánu

Mléčný marcipán se na pohled od pravého mandlového marcipánu neliší, ale nemá tu pravou chuť. S marcipánem (podle obou receptů) můžeme pracovat různě - lze jej rozválet a vykrajovat nožem, vypichovat různé tvary pomocí formiček, marcipán lze vtlačovat do formiček a po vysušení jednoduše vyklopit, případně můžeme ručně modelovat rozmanité tvary.

S marcipánem se snáze pracuje, když má pokojovou teplotu. Pracovní plochu na modelování si vždy poprášíme cukrem, aby se na ni marcipán nelepil. Při troše šikovnosti můžeme marcipán rozválet na tenký plát a pokrýt jim celý povrch i boky dortu či jiných moučníků, přebytečné části ostrým nožem jednoduše odkrojíme. Odřezky můžeme využít na dozdobení, případně je uchovat, dobře zabalený marcipán vydrží v lednici až týden

Marcipán lze použít i do náplní, kterými slepujeme drobné vánoční cukroví, nebo jimi plníme rolády, řezy či dorty. Marcipán nakrájíme na drobné kousíčky a promícháme se základním máslovým krémem nebo zavařeninou. Marcipánem lze ozvláštnit i vánočku a štolu, když do středu vložíme váleček z marcipánu a upečeme, jak jsme zvyklí. 

Jak obarvit marcipán?

Pro větší pestrost při zdobení a tvarování marcipánové hmoty můžeme použít potravinářské barvivo k obarvení. Pár zrnek potravinářské barvy rozpustíme v několika kapkách vody a s hotovým marcipánem dobře propracujeme. Nemáme-li barvivo po ruce, lze k barvení použít i pár kapek ovocné či zeleninové šťávy (borůvky, červená řepa). Tmavé barvy docílíme přidáním kakaa, to nejprve utřeme s trochou másla, až poté do marcipánu zapracujeme.  

Recept na marcipánové pralinky

Marcipán připravíme podle základního receptu¨na mandlový marcipán. Z marcipánu vytvarujeme kuličky, do každé vtlačíme celou oloupanou mandli a znovu zakulatíme. Pralinky polijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, když poleva trochu zatuhne, obalíme marcipánové pralinky v nadrcených mandlích. Marcipánové pralinky skvěle doplní sváteční stůl s cukrovím. 

Jednoduchý falešný marcipán
(doba přípravy 10 min )

Marcipán ze sušeného mléka
(doba přípravy 1 h 15 min )

Marcipánové kuličky
(doba přípravy 35 min )

Modelovací medový marcipán
(doba přípravy 35 min )

Křehká plněná kolečka
(doba přípravy 2 hod )

Foto: Pixabay.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Jak připravit domácí marcipán

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.