reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Jak připravit želatinu: Tipy a triky, které se budou hodit

Ovoce zalité želatinou má své kouzlo. Moučníky, dezerty i narozeninové dorty by bez želatiny nevypadaly tak dokonale. Jak na to, aby se opravdu povedla?

Želatina a její použití nasladko

Želatina pro zhotovení sladkých chuťovek, ovocných i krémových dezertů, dortů a nejrůznějších moučníků, je k dostání v prášku nebo plátcích. Vybrat si můžeme čirou (průsvitnou), která při použití s ovocem pomůže k jeho zafixování, čerstvé plody si navíc udrží krásnou barvu i své místo. K dostání je želatina barevná, nejčastěji se setkáme s červenou. Pokud chceme zaexperimentovat, můžeme čirou želatinu zkusit obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si svůj odstín, tak aby třeba doplnil barvu použitého ovoce. Želatinu přimícháváme i do krémů pro lepší zatuhnutí.

Želatina, lehce třepající se hmota, sice vypadá náročně, ale osvojíme-li si pár fíglů, přijde nám každá další její příprava jako hračka.

Při přípravě želatiny odhoďme strach

Želatinu připravujeme vždy podle návodu uvedeném na obalu, může se mírně lišit podle výrobce. V zásadě ale platí, že želatinu necháme nejdříve nabobtnat (asi 30 minut) ve studené vodě nebo ovocné šťávě, kterou slijeme z kompotu. Plátkovaná želatina se doporučuje mírně vymačkat z přebytečné vody. Poté želatinu zahřejeme a necháme zpátky mírně zatuhnout, což činí při přípravě největší problém.

Jak na přípravu želatiny krok za krokem

  • Nabotnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni (doporučuje se do 60 °C). Želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací schopnost!
  • Zahřátou želatinu vmícháme do náplně. Při použití na korpus, musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout, byla by moc řídká a do korpusu by se vsákla.
  • U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít. Pokud by k tomu přecejen došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat. 
  • Když si osvojíme rozpoznání té správné chvíle, kdy lze želatinu použít, můžeme si její chlazení urychlit v lednici.

Recept na průzračný rybízový dezert

Na dezert budeme potřebovat: 2 balíčky červené dortové želatiny, 1 litr rybízové šťávy, 3 - 4 lžíce krupicového cukru, lžíci čerstvé citronové šťávy, čerstvé kuličky rybízu.

Želatinu rozmícháme ve studené rybízové šťávě a necháme nabobtnat. Nádobu dáme do horké vodní lázně a podle návodu na obalu necháme želatinu rozpustit. Během času, kdy želatina chladne, si opracujeme rybíz nebo jiné drobné ovoce. Ovoce vmícháme do želatiny a vlijeme do formy vypláchnuté studenou vodou. Rybízovou želatinu necháme zatuhnout, na talířku pak zdobíme třeba šlehačkou nebo jen kousky ovoce a lístkem máty. 

Foto: Pixmac.cz

Želatinové řezy
(doba přípravy 30 min )

Jahodové řezy s želatinou
(doba přípravy 45 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Zdenda
    Zdenda

    Zdeněk je mimoň

    Zdeńku, tohle je o želatině :)

    29.07.2019 11:13:08

  • Petr
    Petr

    Asi jsem použil špatnou želatinu, vůbec mi nezatuhla. Chtěl jsem ji použít na piškot s ovocem. Použil jsem Dr.Oetkera "Želatina v plátcích". Přesně podle návodu do 0,5 litru vody na 10 min a pak zahřát (ne do varu) a míchat, pak nechat vychladnout. Přitom doba trvanlivosti byla v pořádku....a nic!
    Máte nějakou speciální želatinu s kterou máte dobré zkušenosti?
    Poraďte.
    Děkuji.
    Petr

    11.07.2012 20:00:40

  • Sidenius
    Sidenius

    Zdeňkova specialita-drůbeží závitky

    Suroviny: 4 kuřecí stehna, 3 velké cibule, 4 stroužky česneku, 8 plátků anglické slaniny, 15 dkg gothajského salámu, sůl, pepř, majoránka, jíška, olej Postup: Cibuli nakrájíme, osmažíme na oleji a vyndáme na talíř. Česnek rozetřeme, salám nakrájíme na proužky. Stehna vykostíme, upravíme na větší plátky, které osolíme a opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, částí osmažené cibulky, lehce posypeme majoránkou, poklademe plátky anglické slaniny, proužky salámu, zarolujeme, upevníme párátky. Zarolované opepříme, osolíme a prudce opečeme na oleji po cibulce, přidáme zbytek osmažené cibulky, podlijeme a dusíme do měkka. Závitky vyndáme, šťávu lehce zahustíme tmavou jíškou Knorr, povaříme a podáváme s rýží. Rychlá příprava rýže: 1/4 l hrnek rýže ( 4 porce ) dáme do cedníku, propereme studenou a horkou vodou. V tlakovém hrnci osmažíme 1 cibuli, přidáme vypranou rýži, 2 hrnky horké vody, 2 hřebíčky, osolíme, promícháme, hrnec uzavřeme, uvedeme do varu, vaříme 3 minuty, (od doby kdy začne unikat pára) sundáme z plotny, necháme dojít, rýže má vynikající kvalitu.

    30.03.2010 22:04:13

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Jak připravit želatinu: Tipy a triky, které se budou hodit

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.