Pokud vás v létě potrápila salmonelóza, určitě jste prošli léčbou a jsou vám známy pokyny k dietě. Ale jak se stravovat po nemoci?
Infekční onemocnění, projevující se maximálně do 48 hodin po invazi bakterií rodu Salmonela do organismu, mívá nepříjemný průběh. Prudký zánět žaludku a střev vyvolá vysoké horečky, velké nevolnosti a zvracení, dále průjem a křečovité bolesti břicha (tyto projevy trvají nejdelší dobu a jsou nejintenzivnější).
Protože při salmonelóze dochází díky zvracení a výraznému průjmu k velkému úbytku tekutin (dehydrataci) je třeba dbát na zvýšený příjem vody (minerální, čajů, apod.) a dodržovat dietu pro co nejrychlejší nápravu a vyléčení se. Které potraviny jsou největší nástrahou se dozvíte v tomto článku: Salmonelóza
Dieta, která je při salmonelóze naordinována je tzv. šetřící. V žádném případě nejde o to, aby se nemocný trápil hladem, ale aby trávicí systém nezatěžoval těžko stravitelnými potravinami. Mezi "zakázané potraviny" patří veškeré tučné pokrmy, kdy musíme myslet i na skryté tuky, kterých je všude dostatek.
Kromě obsahu tuku v pokrmech je dobré vynechat i některé druhy zeleniny, luštěniny i ovoce. Pozor je třeba dávat na koření a dochucovače, doporučuje se zcela vynechat "tekuté koření" typu worchestr, maggi, sójová omáčka, ale i bujónové kostky. V denním příjmu tekutin by v žádném případě neměl být alkohol a stáhnout příjem na minimum bychom měli i u pití kávy.
Při léčbě je nutností doplnit tělu kromě tekutin, také minerální látky, vitamíny a potřebnou energii. Jídelníček sestavíme hlavně z vařené rýže, sucharů, racio chlebíčků, spoustu energie dodáme konzumací banánů. Mléčné výrobky přidáváme až po ustupování nevolnosti a zaměříme se na netučné varianty. Po celou dobu se vyhýbáme jakýmkoliv dráždivým přísadám.
I po ustoupení potíží bychom tělo měli pár měsíců nechat odpočinout a zbytečně jej nezatěžovat. Kromě toho se nám změnou jídelníčku možná podaří přejít na racionálnější, tělu výživnější stravu, případně shodit nějaké to kilo navíc.
Jak se tedy stravovat po léčbě salmonelózy? Oleje a margaríny snížíme na minimum, hlídáme si procenta tuku také v mléčných výrobcích i sýrech. Z masa si vybíráme libové, pokud je to možné, stahujeme před přípravou kůži. Vybíráme maso z mladých zvířat. Ryby si můžeme dopřát sladkovodní i mořské, ale opět hlídáme množství tuku. Uzeniny zcela vynecháme, jen výjimečně sáhneme po plátcích drůbeží šunky. Zeleninu omezíme v příjmu nadýmavých druhů (kromě luštěnin také zelí, květák, brokolice...), a to je v jakékoliv úpravě - mražené, sterilované i sušené. Z ovoce si bez obav dáme broskve, meruňky, třešně, jablka a banány. Z koření se pro začátek vyhneme chilli, mleté pálivé papriky, pepře, kari apod. Naopak se v pokrmech nemusíme bát použití bobkového listu, majoránky či kopru.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena