reklama
hledat uživatel
       

Jak správně nalévat víno

"Dám si víno", slýcháváme často při otázce, co si dotyčný přeje k pití. Výběr si určuje host sám, ale nalévání je nejčastěji na nás. I při domácí oslavě bychom měli vědět, jak víno nalévat a jaké sklenice zvolit

Dnes se nezaměříme na degustaci vína, rozpoznávání vín pomocí zraku, čichu a samotné chuti, ale na situaci, kdy musíme správně vybrat sklenice a víno rozlévat skoro jako profesionálové. A hned bude chutnat lépe. Vhodný tvar pomáhá uchovat teplotu vína, u sektu bublinky a také správně rozvine jeho vlastnosti.

Výběr sklenice na víno

Hlavní zásadou je rozlévání do sklenic bezbarvých, tenkostěnných a z nebroušeného skla. Vybíráme sklenku s nožkou, abychom ji právě za tuto část podrželi a "neoťapkávali" její stěny. Nejvhodnější je tvar, který je širší ve středu a směrem nahoru se zužuje. Na bílá a červená vína používáme tvarově stejné sklenice, jediný rozdíl je ve velikosti. Na bílé víno volíme menší sklenice, aby rychle neteplalo, na červené víno větší sklenice, aby se jeho vůně dobře uvolnila. Červené víno potřebuje větší odpařovací plochu, lépe pak posoudíme buket vína.

Redakční tip na červené víno

Vino se výraznou ovocitou vůni, plným tělem, v chuti lze najít tóny peckového a lesního ovoce. Temně̌ rubínová barva. Víno zrálo téměř rok a půl v dubovém sudu. Naprosto úžasný Dornfelder z vinařství Rochůz, který boří zažité klišé, že se na Moravě nedá vyrobit dobré červené víno.

Moravské zemské víno, červené, suché

vinařská oblast MORAVA, vinařská obec Bzenec             

zbytkový cukr 0,7 g/l, kyseliny 6,2 g/l

alk. 12,5 %   

Na šumivá vína jsou vhodné sklenice užší a vyšší, aby vydržela být déle perlivá, bublinky se dají výborně pozorovat také ve sklenkách se zašpičatělým dnem. Dezertní vína a aperitivy naléváme do menších sklenic s nožkou.

Správné nalévání vína

Víno nejčastěji naléváme přímo z láhve, někdy používáme skleněné džbánky, do kterého víno přeléváme právě z láhve nebo demižónu. Skleněné džbánky bývají většinou o objemu 0,5 - 1 litru.

Vína v láhvích jsou uzavřena buď pevným uzávěrem z umělé hmoty nebo korkovou zátkou. Zátka bývá ještě krytá, a to opět umělohmotnou fólií, lakem, alobalem apod. Kryt nejdříve seřízneme tak, aby po něm nalévané víno nestékalo, zátku vytahujeme pomocí šikovných otvíráků (klasické vývrtky, pákové vývrtky) pozvolna. Ihned po vyjmutí zátky povrch hrdla očistíme ulitím trochy vína mimo sklenku. Pak víno pomalu naléváme po stěně sklenice asi do 2/3. Zbylé víno v láhvi zašpuntujeme, aby vůně a chuť nevyprchala.

Otevírání sektu

Při otevírání šumivých vín musíme být obezřetní, protože je víno pod tlakem kysličníku uhličitého. Nejprve odstraníme kovovou nebo chcete-li drátkovou karafu. Pomocí páčení palce zátku pomalu uvolníme, až zátka vyletí. Zátku můžeme zachytit do dlaně, je vhodné mít po ruce utěrku.

A pak už jen zbývá pozvednout sklenku za stopku a začít si na víně pochutnávat. A aby se víno dobře projevilo, nesmíme zapomenout na ideální teplotu. Bílé, růžové a dezertní vína jsou nejlepší při 12 - 14 stupních, víno červené při 15 - 20 stupních. Perlivá a šumivá vína podáváme nejvychlazenější - mají mít teplotu 7 - 9 stupňů. Víno nikdy nezahříváme tepelným zdrojem, pokud se nám zdá vychlazené příliš, zahřejeme ho pouze v dlaních.

Foto: Pixmac.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
  • roman
    roman

    Komentář k článku Jak správně nalévat víno

    2/3 objemu sklenice je trochu moc. Mělo by to být asi takto :o) Všeobecné pravidlo je, že malé sklenice plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom do jedné čtvrtiny a zbytek vína zůstává v láhvi. Ve víně se plně rozvine buket a lépe se vychutná.

    15.05.2019 07:12:59

  • marast
    marast

    nalévání vína

    Já i Zeman pijeme víno nejraděli z flašky !

    14.05.2019 22:55:57

  • kapl
    kapl

    Chyby článku

    Bohužel se jedná o další z nefundovaných příspěvků, který nepřispívá ke zvyšování kultury konzumace vín u nás - autorka líčí otevírání šumivých vín jako u formule 1 na stupních vítězů ( snad není potřeba připomínat, že vždy držíme zátku v levé ruce v ubrousku a pravou otačíme s láhví za mírného viklání proti směru otáčení ručiček hodin - leváci opačně. Tedy zátka se nechytá, ale za zátku se vždy sekt drží i z bezpečnostního faktoru). Také věta o rychlém "zašpuntování láhví" působí úsměvně a zcela pomíjí nutnost dekantace vín v závislosti na jejich charakteru, pomíjí karafy a význam jejich tvaru pro tento proces. Ostatně i informace o teplotách vín je velmi , velmi zjednodušená...

    28.04.2010 00:45:01

  • Evicka
    Evicka

    Zajímalo by mě

    Dobrý den, zajímalo by mě, odkud autorka čerpala informace. Především teploty podávání vín. Jsou vždy o 2 - 4 stupně vyšší, než by měly být. Jediný správný údaj je teplota podávání šampaňského. Skleničky na bílé a červené se neliší jen velikostí, ale i tvarem. V dnešní době se také setkáváme s širší škálou uzávěrů lahví - kde jsou uvedeny šroubové uzávěry či skleněné? Pokud autorka píše článek na určité téma, měla by si k němu nejprve zjistit základní údaje a fakta.

    26.04.2010 14:26:25

    • Michy
      Michy

      Re: Zajímalo by mě

      Dobrý den, díky za připomínky k článku. Pokud jsou nějaké nesrovnalosti, ráda je upravím, čerpala jsem ze dvou různých knižních publikací, podle Vás zřejmě se špatnými informacemi. Na teplotu vín se ještě podívám, máte-li pravdu, údaje napíši ve správném znění. Co se týče uzávěrů, zmínila jsem opravdu jen základ. Díky za doplnění.

      26.04.2010 16:38:07

Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Jak správně nalévat víno

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.