"Dám si víno", slýcháváme často při otázce, co si dotyčný přeje k pití. Výběr si určuje host sám, ale nalévání je nejčastěji na nás. I při domácí oslavě bychom měli vědět, jak víno nalévat a jaké sklenice zvolit
Dnes se nezaměříme na degustaci vína, rozpoznávání vín pomocí zraku, čichu a samotné chuti, ale na situaci, kdy musíme správně vybrat sklenice a víno rozlévat skoro jako profesionálové. A hned bude chutnat lépe. Vhodný tvar pomáhá uchovat teplotu vína, u sektu bublinky a také správně rozvine jeho vlastnosti.
Hlavní zásadou je rozlévání do sklenic bezbarvých, tenkostěnných a z nebroušeného skla. Vybíráme sklenku s nožkou, abychom ji právě za tuto část podrželi a "neoťapkávali" její stěny. Nejvhodnější je tvar, který je širší ve středu a směrem nahoru se zužuje. Na bílá a červená vína používáme tvarově stejné sklenice, jediný rozdíl je ve velikosti. Na bílé víno volíme menší sklenice, aby rychle neteplalo, na červené víno větší sklenice, aby se jeho vůně dobře uvolnila. Červené víno potřebuje větší odpařovací plochu, lépe pak posoudíme buket vína.
Vino se výraznou ovocitou vůni, plným tělem, v chuti lze najít tóny peckového a lesního ovoce. Temně̌ rubínová barva. Víno zrálo téměř rok a půl v dubovém sudu. Naprosto úžasný Dornfelder z vinařství Rochůz, který boří zažité klišé, že se na Moravě nedá vyrobit dobré červené víno.
Moravské zemské víno, červené, suché
vinařská oblast MORAVA, vinařská obec Bzenec
zbytkový cukr 0,7 g/l, kyseliny 6,2 g/l
alk. 12,5 %
Na šumivá vína jsou vhodné sklenice užší a vyšší, aby vydržela být déle perlivá, bublinky se dají výborně pozorovat také ve sklenkách se zašpičatělým dnem. Dezertní vína a aperitivy naléváme do menších sklenic s nožkou.
Víno nejčastěji naléváme přímo z láhve, někdy používáme skleněné džbánky, do kterého víno přeléváme právě z láhve nebo demižónu. Skleněné džbánky bývají většinou o objemu 0,5 - 1 litru.
Vína v láhvích jsou uzavřena buď pevným uzávěrem z umělé hmoty nebo korkovou zátkou. Zátka bývá ještě krytá, a to opět umělohmotnou fólií, lakem, alobalem apod. Kryt nejdříve seřízneme tak, aby po něm nalévané víno nestékalo, zátku vytahujeme pomocí šikovných otvíráků (klasické vývrtky, pákové vývrtky) pozvolna. Ihned po vyjmutí zátky povrch hrdla očistíme ulitím trochy vína mimo sklenku. Pak víno pomalu naléváme po stěně sklenice asi do 2/3. Zbylé víno v láhvi zašpuntujeme, aby vůně a chuť nevyprchala.
Při otevírání šumivých vín musíme být obezřetní, protože je víno pod tlakem kysličníku uhličitého. Nejprve odstraníme kovovou nebo chcete-li drátkovou karafu. Pomocí páčení palce zátku pomalu uvolníme, až zátka vyletí. Zátku můžeme zachytit do dlaně, je vhodné mít po ruce utěrku.
A pak už jen zbývá pozvednout sklenku za stopku a začít si na víně pochutnávat. A aby se víno dobře projevilo, nesmíme zapomenout na ideální teplotu. Bílé, růžové a dezertní vína jsou nejlepší při 12 - 14 stupních, víno červené při 15 - 20 stupních. Perlivá a šumivá vína podáváme nejvychlazenější - mají mít teplotu 7 - 9 stupňů. Víno nikdy nezahříváme tepelným zdrojem, pokud se nám zdá vychlazené příliš, zahřejeme ho pouze v dlaních.
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena