reklama
hledat uživatel
       

Jak správně připravit těsto na páje

Kdo by nechtěl alespoň jednou ochutnat některou specialitu z dalekých zemí? Dnes je cestování mnohem snazší, a tak každý z nás má alespoň malou zkušenost s cizí kuchyní.

Nemusíme se však vydávat za kulinářskými zajímavostmi přímo "na místo jejich vzniku", můžeme si je s patřičnými znalostmi připravit v domácím prostředí a ve své vlastní kuchyni. Postačí nám k tomu vybraný recept, správný postup pro jeho přípravu a pak také kamarádi nebo další jedlíci, kteří zhodnotí naše výsledné dílo. Vyzkoušet tak můžeme třeba specialitu anglickou - páj.

Anglická specialita

Páj (pie) je anglická specialita, která má dnes v mnoha zemích své příznivce. Na páje se obvykle vyloží forma těstem, naplní se sladkou nebo pikantní náplní a uzavře se dalším plátem těsta. Používá se zvláštní keramická nebo nižší kovová forma.

Suroviny na přípravu páje

Těsto na páje se připravuje pouze z nenáročných surovin.

  • Mouka - nejvíce se používá mouka světlá polohrubá, ale také je možné použít hladkou pšeničnou nebo mouku celozrnnou.
  • Tuk - jako tuk je vhodné máslo, ale také margarín. Pro některé recepty je vhodné i sádlo.
  • Voda

Chlazení těsta

Před vyválením těsta je nutné hotové těsto uložit do chladničky a vychladit je. Mouka během doby chlazení správně nabobtná, tuk po prohnětení opět ztuhne a těsto tak nebude při další úpravě lepit. Minimální doba pro chlazení těsta je půl hodiny, ale lepší je doba delší - asi jedna hodina. V chladničce však můžeme nechat těsto odpočívat i několik hodin, bude pak lépe tvárné a snadněji půjde vyválet.

Správné vyválení těsta na páje

Jestliže chceme vyložit těstem formu, pak ho může přímo do formy dát a v ní ho rozprostřít rukama. Rovnoměrný základ páje se nám ale podaří jen tehdy, když těsto předem vyválíme. Proto jen na lehce pomoučeném pracovním stole těsto vyválíme do požadované síly a velikosti (podle velikosti a tvaru používané formy). Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné fólii, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta. Placku pak přendáme do připravené formy. Také nyní je vhodné dát formu s vloženým těstem na dalších 15 minut do chladničky, aby se těsto mohlo "usadit".

Předpečení těsta

Pokud chceme na základ dávat velmi šťavnatou náplň, je vhodné základ předem zapéci. Tím se zabrání provlhčení těsta. Základ ale nejprve propícháme vidličkou, aby se nevytvořily bubliny. Abychom zabránili sesunutí okrajů, můžeme je zpevnit pásem alobalové folie. Po 10-ti minutách ji odstraníme, okraje těsta již zůstanou pevné. Ještě několik minut necháme těsto dále péci, dokud okraje nezezlátnou.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Giovanni
    Giovanni

    Znám to, dělala to máma.

    Tak tuhle dobrotu kdysi dělávala máma. Starosti s formou si příliš nedělala. Použila plech na pečení. U nás se to jmenovalo Pité. Jako děcka jsme si mysleli, že kvůli tomu, že se to musí napít. Tento koláč chutná nejlépe na druhý den, když těsto změkne. Nedoporučuji to jíst čerstvé. Mírné provlhnutí těsta není na závadu chutná to i tak bezva.

    25.04.2008 18:47:34

  • Jan
    Jan

    Prosím o upřesnění

    kolik té mouky, tuku a vody?

    23.04.2008 13:55:26

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Jak správně připravit těsto na páje

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.