reklama
hledat uživatel
       

Jak správně smažit řízky

Po přečtení tohoto titulku se asi každá žena a i leckterý muž vaření znalý ironicky pousměje. Ale v praxi je tomu tak, že existuje skutečně velký rozdíl mezi řízkem a řízkem. Řízky mohou být tvrdé a gumové, nebo chutné a křehké. Cílem je pochopitelně druhá varianta, proto vám zkusíme prozradit pár fíglů, jak na to.

Pravou příčinou ne zrovna nejchutnějšího řízku je uspěchanost, s níž jsme jej připravovali. Kámen úrazu bývá také v tom, že k obalení použijeme takových surovin, které i výborné maso dokáží znehodnotit. O kupované strouhance sotva víme, z jakého je pečiva, navíc bývá hlavně velmi suchá a tvrdá. Nesmíme se tedy potom divit, že povrch řízku po osmažení je jako sklovina.

Naklepávání řízků

Někdy zanedbáme i naklepání masa, které se má správně provádět až těsně před smažením. Vlákna je nutné paličkou dobře rozklepat. Důležité je také naklepané maso ihned silně upěchovat po obou stranách v mouce. Když to neuděláme, řízek se po smažení nafoukne, smažená houska opadá a řízek je nevzhledný. Jak tedy docílit toho, aby řízky byly i po delší přepravě vzhledné a prakticky neporušené, aby neopadl jejich smažený obal?

Jak zbavit maso vody

Maso obsahuje velké procento vody, která se z něj při smažení odpařuje. Pára obal z mouky, vejce a strouhanky zdvihá, takže obal se trhá a odpadává. Proto je nutné předem se přebytečné vody v mase zbavit a to takto: již naklepané, osolené a opepřené řízky silně upěchujeme v hrubé mouce. V případě, že je maso velmi měkké až blátivé, je nutné mouku před obalováním řízků v troubě silně nahřát. Po deseti minutách toto pěchování opakujeme, pak už pokračujeme běžným způsobem, kdy řízky namáčíme v rozšlehaném vejci (pozor, nepřidáváme k vejci ani vodu, ani mléko) a nakonec silně upěchujeme plátky masa v čerstvé strouhance.

Podrobný a správný postup přípravy chutného řízku

Vepřové maso nakrájíme přes vlákno na plátky. Každý asi o hmotnosti 80 až 100 g. Velmi silně a důkladně je naklepeme, lehce osolíme, opepříme, položíme na sebe a ještě jednou slabě naklepeme, či spíše rozklepneme do požadovaného tvaru. Potom řízky z obou stran důkladně upěchujeme v hrubé mouce, jak jsme si již popsali výše. Tady musíme podotknout, že jsme vždy naivně obalovali řízky v mouce hladké. Až po odzkoušení těchto rad jsme poznali rozdíl. Dnes už je to u nás samozřejmostí. Pak řízky namáčíme pečlivě v rozšlehaných vejcích a nakonec upěchujeme v připravené strouhance.

Příprava strouhanky

Strouhanku si připravíme až těsně před smažením. Tři dny starou veku (popřípadě housku nebo rohlík) oloupeme a ze střídky nastrouháme potřebné množství. Strouhanka musí být vláčná, nikoliv suchá a tvrdá!

Smažení řízků

Řízek po obalení ihned smažíme. Vřele doporučuji použít na smažení polovinu oleje a polovinu sádla. Tuku by mělo být dost a měl by být předem dobře prohřátý, ne však přepálený. Abychom zjistili, zda je tuk správně rozehřátý, namočíme do něj konec jednoho z obalených řízků. Začne-li se ihned smažit víme, že je tuk připraven. Při smažení pánev nebo kastrol rozhodně nepřikrýváme. Takto připravené řízky zůstanou pěkné, jejich obal se nenafoukne, neopadává a maso je rovněž šťavnatější a chutnější.

Jak smažíte řízky vy? Máte oblíbené triky, které vždycky zaberou?

Ty nejlepší recepty na řízky máme pro vás zde 

Foto: Shutterstock.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 28
  • olga
    olga

    smažení řízků

    Strouhanku v robotu s noži rozmělním - rohlíky včerejší i starší, ale ne tvrdé, přidám někdy trochu kokosu a obalím v mouce, vejci s trochou piva a již zmíněné strouhance. Smažím většinou na oleji a dávám na papír. ubrousek . Zatím všem chutnaly , ale každý má to svoje.

    17.01.2019 14:41:52

  • Libuška
    Libuška

    Příprava řízků

    Hodně se mi osvědčilo: maso vzít a naklepat. Než naklepu další řízky na talíř dát kuchyňskou útěrku ( používám ZEWA ), tím se zbavím přebytečné vody v masu a vrstvim. Uterka - maso - uterka ... mezi tím, mám 3 talíře: hladká mouka - vejce - strouhanka. Pánev zahřeji na plotně nastavené na 6 stupeň. (sklokeramicka deska) Osobně dávám slunecnicovy olej. Vezmu maso, osolím a opepřím, položím do hladké mouky a udusam dokud maso není celé obalene v mouce a pokračuji v trojobalu. Postupně dávám na rozehratou pánev a několikrat otáčím, maso se zatahne a uvnitř zůstane křehké a jemné. Do vejce můžu přidat sůl i pepř, kdo co má rád. Pokud maso není rovnou od řezníka bývá krehcene čili vysoký podíl vody.

    13.01.2019 11:49:37

  • Jiří
    Jiří

    Jednou jsem zkoušel bramborové placky smíchat s trochou hrubé mopuky a bylo to nepoživatelné.
    No hrubou mouku jsem ještě nezkoušel, ale asi ani zkoušet nebudu.

    12.01.2019 12:14:15

  • Inka
    Inka

    ...usmažené řízky rovnám do kastrolu, na každý položím střípek pěkného másla a po přikrytí poklicí peču v troubě při 150 stupních cca půlhodinku. Zkuste, budete je muset vyndávat obracečkou, rozpadají se. J

    09.02.2017 09:27:15

    • Honza
      Honza

      Re: Řízky

      No to je blbost. Usmažím řízky a dám je péct do trouby a ještě na mastné řízky dám máslo. O pečených v troubě jsem slyšel, ale tohle?

      08.09.2018 10:03:43

  • Inka
    Inka

    ...usmažené řízky rovnám do kastrolu, na každý položím střípek pěkného másla a po přikrytí poklicí peču v troubě při 150 stupních cca půlhodinku. Zkuste, budete je muset vyndávat obracečkou, rozpadají se. J

    09.02.2017 09:26:42

  • Verča
    Verča

    Komentář k článku Jak správně smažit řízky

    U mě je osvěčené smíchat rozšlehaná vajíčka s moukou, kdy vám vznikne takové těstíčko a obalit ve vlastní strouhance z tvrdých rohlíků. A řízky smažit celé ponořené v rozpáleném oleji. Toť vše ;).

    25.06.2015 13:22:48

    • KOLA JAN
      KOLA JAN

      Re: Komentář k článku Jak správně smažit řízky

      NEUVÁDÍTE, JAKÝ OLEJ POUŽÍT. kDYSI V TELEVIZI MLUVILI O TOM, ŽE NEJSPRÁVNĚJŠÍ JE NA SMAŽENÍ ŘEPKOVÝ, TEN SNESE VYŠŠÍ TEPLOTY.

      29.11.2016 21:33:48

    • Jana
      Jana

      Re: Komentář k článku Jak správně smažit řízky

      Taky tak. Jen ještě do těstíčka přidám trošku bramborového škrobu.

      12.01.2019 21:58:28

    • Jana
      Jana

      Re: Komentář k článku Jak správně smažit řízky

      Taky tak. Jen ještě do těstíčka přidám trošku bramborového škrobu.

      12.01.2019 21:58:46

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Jak správně smažit řízky

    mouku ani strouhanku nikdy nepěchuji

    27.09.2014 11:53:36

  • Nela
    Nela

    Komentář k článku Jak správně smažit řízky

    Na trošku omaštěný plech nakrájím syrovou bramboru. Po usmažení řízků je vložím na tyto brambory a nechám je trošku prohřát v troubě. Řízečky jsou pak krásně křehoučké. Vyzkoušejte, přeju dobrou chuť.

    07.05.2014 12:29:27

  • žabák
    žabák

    Tak jak to čtu,je stejné jako se vším.Každý to dělá dle sebe a jak zvyklý a tak mu to i chutná.Já jen přidám toliko.
    Řízky rozhodně z čerstvého masa,ne mraženého-dnes jde koupit krom vesniček snad všude čerstvé každý den.
    Potom co maso nakrájím hned jej naklepu s tím,že nejdřív solím pak klepu a tím tu sůl dostanu do masa,z druhé srany totéž a pak lehce opepřím.Po naklepání maso zas dám dů původního tvaru.a ihned obaluji a smažím.Friťák není špatný ihned maso osmahne ze všech stran.Ale já smažím na pánvi.Zase jsem vrátil k dobrému sádlu,dávám na půl s tukem,někdy bohužel zapomeneme koupit,tak s olejem.Pánev musí být dostatečně rozehřátá,aby se maso hned uzavřelo a nezačlo se jen dusit a vytákala by zněj šťáva. smažím první stranu bez poklice pak otočím a přiklopím. když jsou řízky hotové což je minutka dám je na talíř na ubrousky.Já nemám např.rád citron na řízek.ikdyž na ryby ho používám.Ale je to vhodný doplňek a hlavně ta kyselost z něj sráží ten tuk.
    Toť vše...dobrou chuť ;-)

    30.10.2013 11:53:47

  • peterka
    peterka

    Smažení v loji

    Vyškařený lůj do pánve,rozpálit ,až se z něj začne kouřit,pak klást řízky v trojobalu-opatrně- a hlídat-po 30 vteřinách jsou zlaté obrátit,znovu ohlídat,po vyndání osušit utěrkou a protáhnout rozpuštěným máslem v misce poblíž a znovu tuk vysát v utěrce(papírové).zaručuji, že je můžete jíst čajovou lžičkou.(recept od pradědy,šéfkuchaře za 1.republikyz luxusní restaurace na Václav.nám.,-byla v domě,kde je nebo byl Dům potravin).Mahlzeit!

    20.03.2013 16:27:07

  • Looool
    Looool

    to vám doporučuji !!

    19.09.2012 14:45:27

  • Looool
    Looool

    Nejlepší je smažit řízek místo oleje s tukem ;)

    19.09.2012 14:44:45

  • Mourek
    Mourek

    Nevím jak Vy ale hrubá mouka není zrovna nejlepší nápad :)
    Dokonalý řízek neexistuje každému chutná něco jiného ;)
    Každý dělá svůj chutný řízek podle sebe! :)

    19.09.2012 14:43:24

  • Chemik
    Chemik

    Nedělat!!!!!Vybouchne Vám kuchyň!!!!..=DDD

    19.09.2012 14:41:44

  • jacaranda
    jacaranda

    Nejlepší jsou řízky obalované v kukuřičné polentě nebo v hrašce místo ve strouhance. Potom nezáleží na tom, jestli použijete předtím hrubou nebo hladkou mouku a jestli pánvičku přikryjete nebo necháte odkrytou - nevyfouknou se.

    09.10.2010 17:03:48

  • Michal
    Michal

    Já mám fritku s filtrováním oleje a vřele doporučuji!

    10.02.2008 11:23:29

  • martina
    martina

    kamarád kuchař mi radil, že mám do oleje vložit kolečko mrkve, že se olej tak rychle nepřepálí...

    11.07.2007 15:58:09

  • janynka76
    janynka76

    Za zkoušku nic nedám

    Zaujalo mě obalování v hrubé mouce, jsem si jistá, že pokud budu dělat řízky, určitě to vyzkouším..

    05.09.2006 09:25:31

  • Jarmila Havlíková
    Jarmila Havlíková

    Vláčné řízky

    Když jsou řízky z obou stran usmažené,ztlumíme plamen na minimum,podlijeme půl deci studené vody a přikryjeme poklicí - necháme propařit asi 3 minuty.

    03.09.2006 15:21:34

  • Disgrafik
    Disgrafik

    Kurka a mák

    Mě ve strouhance nevadí ani kůrka housky nebo rohlíku. Dokonce ani mák není naškodu. Například smaženému sýru v trojobalu dodá mák ze strouhanky zajímavou chuť. Je jen škoda že mák na trojobalu nevypadá tak hezky, jako čistě zlatá strouhanka.

    03.09.2006 13:53:15

    • Re: Kurka a mák

      Ta hrubá mouka, to je hrozný. První a poslední pokus, který jsem provedla. A klasická strouhanka je taky o něčem jinem. Prostě tohle nejde doporučit. Škoda masa.

      31.01.2012 17:20:07

Celkem záznamů: 28

Přidat příspěvek k článku Jak správně smažit řízky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.