reklama
hledat uživatel
       

Kapr na vánočním stole

Na český vánoční stůl patří neoddiskutovatelně kapr. Samozřejmě, že na stole nebude sám. Klobása s kaší, mléčná polévka s krajícem chleba, řízek se salátem, ovoce, ořechy a cukroví zaplní stůl takovým způsobem, že se tatínkové budou bát, aby se jídelní stůl nerozpadl. Kapr by však rozhodně neměl chybět, i když ho někteří členové rodiny nemají rádi. Ryby obecně se na Vánoce sice připravují již dlouho, ale kapr je tradiční záležitostí až od 19.století. Ve stejné době také nahrazuje šupina pod talířem dosud tradiční minci. Šupina samozřejmě není k jídlu, měla by přinést více peněz tomu, kdo jí pod talířem nalezne. Vánoce 20. století již patřily kaprovi. Kapří maso bylo jedno z nejdostupnějších. Možná i to má velký podíl na tom, že se z kapra stala tradice.

Přečtěte si také rady a tipy na to, jak správně zabít, stáhnout a vykuchat kapra.

Kde nakupovat kapra

Pokud nemáme v rodině rybáře nebo nedostaneme kapra od známých, musíme se pro něho vypravit do obchodu. Sehnat živého kapra není o Vánocích problém. V létě, na podzim nebo na jaře by to mohl být problém, ale před Vánocemi se naplní obří akvária v hypermarketech živými rybami. Živého kapra mnohdy koupíme i na vánočních trzích nebo před prodejnami s rybářskými potřebami.

Jak vybrat toho pravého živého kapra

Pokud kupujeme živou rybu jednou ročně, budeme asi dlouho přemýšlet, jaký kousek z velké kádě vybereme. Někteří z nás nechají volbu na prodávajícím a budou se orientovat jen podle váhy a někteří z nás mohou využít následující tabulky, která jim může pomoci jak vybrat zdravou a chutnou rybu.

  Dobrý kus Raději nebrat
Povrch těla lesklý povrch, pevné šupiny, minimum hlenu matný povrch, bílý hlen, poškozené šupiny, bílé chomáčky plísně, odřený hřbet
Žábry růžové, červené zašedlé, hnědé
Oči jasné, průhledné, vypouklé matné, zapadlé
Ploutve nepoškozené potrhané
Řiť uzavřená vystouplá, červená
Váha váha okolo 2kg je ideální - maso má střední obsah tuku a je dobře stravitelné kapři okolo 1 kg mají malé kosti, které mohou způsobit nehodu a velcí kapři nad 3kg jsou příliš tuční a maso bývá mnohdy cítit bahnem

Tipy a rady při nakupování

  • Do vašeho nákupního košíku rozhodně nepatří ryby, které v kádi plavou břichem nahoru nebo se klátí.
  • Z přeplněných kádí nebude ryba úplně ideální. Ryba bude nejspíš přidušená a potlučená. Raději jděte někam, kde dávají rybám více prostoru.
  • Říční kapři, to jsou ti s nižším hřbetem a podlouhlejším tělem, mají méně tuku a nejsou tak cítit bahnem.
  • Lepší je donést rybu domů a nechat ji ve vaně. Ryba se v čisté vodě pročistí a její maso bude chutnější. Vodu ve vaně můžeme vyměnit a efekt pročištění bude ještě intenzivnější.
  • Kapři mohou být bez šupin - lysí nebo šupinatí. To, že lysý kapr nemá tolik šupin není na závadu. Na druhou stranu sice nebudeme mít tolik práce se šupinami, ale musíme důkladně odstranit hlen z kůže, nebo kapra rovnou stáhnout.

Jak zabít kapra, vykuchat ho a naporcovat jeho maso si povíme v některém z příštích článků.

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 36
  • Jarda
    Jarda

    Zkuste koupit Amura. Je to také kapr, ale má podstatné méně kostiček. je nižší ale baculatější - má víc masa. Je to bíložravec a tak má maso s malým obsahem tuku , krásně bílé a chutné. je cca o 5 kč dražší, ale špatně se shání. Nejlépe na sádkách nebo při výlovech. Nebudete litovat !!!

    03.12.2017 13:23:20

  • vlasta
    vlasta

    co dělat když kapr má příchut bahna

    14.07.2014 14:41:04

  • Frankfr.
    Frankfr.

    Stahování kapra

    je barbarství, vždyť kůže je velice chutná. Kromě toho při stažení se přichází o cenný a velice dobrý tuk.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!

    20.12.2012 19:19:31

  • j.horak
    j.horak

    Jak vybrat kapra

    Chybí mi tam jedna rada, mněl by umět nejméně dva světové jazyky plus by měl mít MBA.

    20.12.2012 02:06:33

  • Blebla
    Blebla

    Jak vybrat kapra?

    Kdo jí smaženého kapra jen o vánocích stačí když si koupí čerstvou rybu, zřejmě "výběrové" velikosti, t.j. okolo 3 kg, aby si lépe při jídle poradil s kostmi. Pak si raději nechat rybu vykuchat od prodejce, aby neprotrhl žluč a nezapráskal si kuchyni. Ke smažení užít nepřepálený olej a čerstvou, přesátou strouhanku, aby to neměl jak zabalené ve smirkovém papíru. Ostatní radit nepotřebují. Kapr "říční" vlastně není, rozhodující je prostředí, kde musí hýbal ploutvemi, takže příliš neztoustne. U nás se kapři v řece vytírají a vylíhnou jen zcela výjimečně, lokality jsou řídké a malé. Šupináč má kůži slabší než lysec, takže je lepší šupináče nestahovat (opečná kůže - mňam). Ještě že je to tak jak je, jinak by chtěli v obchodě za kapra stejně peněz, jako třeba za candáta.

    10.12.2012 21:04:52

  • J.K
    J.K

    Kapříka jen toho, který je živý, nepomlácený a pokud možno větší. To kvůli kostem. Vámi uváděné 2 kila je akorát tak chcípáček plný kostí. Kapr nad 3,5 kila má jen pár ''šavlí'' a že by byl o tolik mastnější mi taky nikdy nepřišlo. Jinak mám raději šupináče, přijdou mi chutnější a jdou i lépe stáhnout. To že jej stahuji je samozřejmostí. Dělám to tak, že kapříka zbavím ploutví, ocasu, hlavy, rozpůlím jej a od ocasu si kousek kůže naříznu a poté kleštěma - kombinačkama, bez problémů stáhnu. Pak již zbývá jen jej naporcovat, nechat odležet v lednici či mrazáku. Těm co mi budou spílat že to vše dělám blbě, Vy si to dělejte jak chcete, nic Vám nevnucuji. Jen jsem vyjádřil svůj názor a třeba pomohl těm co si zrovna nevědí rady. A proč že kapra stahuji? No podešev jíst vážně nemusíme. Ale proti gustu žádný dišputát. Jinak přeji hezké Vánoce a ať Všem chutná zrovna ten jejích vyvolený kousek...

    07.12.2012 04:07:24

    • karin
      karin

      Můj názor: kapra nestahuji, máme rádi kůži. Nikdy nebyla tvrdá nebo houževnatá, protože kupuji rybu jen do 3kg. Větší je moc tlustá a má mnohdy blátivé maso a možná i tvrdší kůži, nevím. Kapra den předem nasolím, pokapu citronem a druhý den se jen olizujeme.

      07.12.2012 10:59:12

  • J.K
    J.K

    Kapříka jen toho, který je živý, nepomlácený a pokud možno větší. To kvůli kostem. Vámi uváděné 2 kila je akorát tak chcípáček plný kostí. Kapr nad 3,5 kila má jen pár ''šavlí'' a že by byl o tolik mastnější mi taky nikdy nepřišlo. Jinak mám raději šupináče, přijdou mi chutnější a jdou i lépe stáhnout. To že jej stahuji je samozřejmostí. Dělám to tak, že kapříka zbavím ploutví, ocasu, hlavy, rozpůlím jej a od ocasu si kousek kůže naříznu a poté kleštěma - kombinačkama, bez problémů stáhnu. Pak již zbývá jen jej naporcovat, nechat odležet v lednici či mrazáku. Těm co mi budou spílat že to vše dělám blbě, Vy si to dělejte jak chcete, nic Vám nevnucuji. Jen jsem vyjádřil svůj názor a třeba pomohl těm co si zrovna nevědí rady. A proč že kapra stahuji? No podešev jíst vážně nemusíme. Ale proti gustu žádný dišputát. Jinak přeji hezké Vánoce a ať Všem chutná zrovna ten jejích vyvolený kousek...

    07.12.2012 04:07:03

  • Jan Novák
    Jan Novák

    Jak vybrat kapra?

    Taky nechápu, jak někdo může tvrdit, že Pražák potřebuje rady na to, jak vybrat kapra... Moji milí chytrolíni, jsem z Valašska, to jen tak na okraj... a v Praze je víc přistěhovalců Moraváků, než původních Pražáků. To jen tak na druhý okraj. No, k třetímu okraji: nevím, jak chuťově rozeznáte kapra, který je přidušený v kádi, od kapra, kterého si přidusíte po cestě domů. A jak vám chutnají rybí konzervy? Vy si myslíte, že mořští rybáři zabíjejí každou rybičku zvlášť? Možná tu obrovskou síť se sardinkama ponoří na pár okamžiků do bazénu s lihem, aby je zadusili a rybky se pak zbytečně nemrskaly při zpracování... No, ale klidně si vybírejte ty nejživější. Ty "leklé" si pak koupíte naporcované v hypermarketu. Ale mám pro vás sladké tajemství - naprosto ničemu to nevadí.

    06.12.2012 20:46:05

    • J.K
      J.K

      Re: Jak vybrat kapra?

      Pane Novák, kapr přidušený, nebo leklý nikdy nebude mít maso tak dobré jako zdravý a živý... Pokud opravdu rybám rozumíte, jistě víte, že kapr vydrží dost, takže o přidušení cestou domů bych moc nemluvil, není to pravda.

      07.12.2012 08:10:16

  • Miloš
    Miloš

    Kapr se dával do vany většinou kvůli dětem a ne nějakému pročištění

    06.12.2012 14:20:20

  • Thorax
    Thorax

    Tak pokud kapra tak jedině z chovného rybářského podniku - já osobně nelituji dálky a jezdím ryby nakupovat například do Liběchova (www.martinhnilica.cz). Když vidím o Vánoce před markety přiblblé mladíky surově zacházející s dosud dýchajícími krvavými a otlučenými kusy masa mám chuť ty blbečky pomlátit a nebo na ně zavolat ochránce přírody. Když donesete kapříka domů zásadně hned zabít a naporcovat a nenechat ho aby si vychutnával Vaši chlorovanou vodu z kohoutku - zkuste si hupnout do louhu a zakusíte jak mu asi chudákovi je. Rybáři říkají, že kapra stahuje jen barbar, protože kapr připravovaný v kůži je chuťově nejlepší. Šupináče zbavíme šupin velmi čistě a jednoduše tím, že je seřízneme od ocasu k hlavě ostrým dlouhým nožem. No a komu vadí bahnitá příchuť rybničních kaprů z pozdních výlovů - koupit kapra několik dní dříve a v mrazáku jej nechat vymrznout - bahnitá příchuť částečně zmizí a nebo citronovat, citronovat a citronovat .......Zkusil někdo někdy na Vánoce například takového lína??? Císař Rudolf II se mohl po českých línech utlouct jak mu chutnali....

    06.12.2012 10:27:17

    • Antonín
      Antonín

      Vážený pane Thorax, doovolím ti oponovat a postavit se proti tvému tvrzení o přiblblých mladících prodávajích vánoční kapry. Sám se takového prodeje každoročně už několik sezon účastním. Jsem dlouholetý rybář a jako student nemám prostředků nazbyt(studium vš jedu ze svého kompletně celé). Je to snad nejnáročnější brigáda co existuje.Týden v kuse v terénu ve dne v noci(v noci se kádě hlídají a zavážejí), zima, mokro, ostrý kudly. Do toho milion řečníků(evidentně i ty) kteří ví všechno nejlíp a kapra chtějí skoro na gram přesně a nejlíp zadarmo. Pak milion řečí za kolik se kuchá a porcuje. Po týdnu už člověk nemá chuť po milonté vysvětlovat, tak drží hubu a odracuje co si zákazník objednal, ať je to sebevětší vůl a kolikrát mu toho s kaprem i udělá víc než si zaplatil. Co se týka výdělku tak když jsi línej nebo levej a okrádáš lidi tak nevyděláš. U firmy pro kterou to dělám máš 0,5kč na za 1kg kapra. To je celé. Zbytek za úkony jako je kuchání a zabíjení a porcování atd. Navíc za vše na stánku máš hmotnou odpovědnost(včetně všech ryb). Každej rok příjde čojka a státní veterinární a zemědělská správa(nevíš kdy) takže celou dobu musíš mít vše v pořádku pokud nechceš dostat pokutu. Za celou dobu co tu práci před vánoci dělám jsme pokuty na mém stánku nikdy nedostali. Ale blbečci jako ty si nevážej práce poctivejch a pracovitejch lidí. Pokud jsi nikdy takhle rybu před vánoci neprodával tak nás jako stánkaře neber do huby!! Letos se těším jako každej rok, jen si přeju míň blbečků jako jsi ty. A stejně mě po týdnu dřiny hřeje u srdce kolik lidí mělo tradiční vánoce s kaprem i díky mě. Hawk

      06.12.2012 14:14:20

  • SSS
    SSS

    PetrKrál: Bez šupin = naháč,málo šupin = lysec, celý pokrytý šupinami = šupináč

    05.12.2012 19:11:49

  • Maria Jaglařová
    Maria Jaglařová

    Stahhování kapra

    Stahování kůže z kapra je namáhávé ! Vždy ho dám do vany a zhasnu světlo !Pak tam s velkým řevem vběhnu - kapr se lekne a vyletí z kůže !! A je to !! Dávát rady lidem z Moravy a Slezska jak kupovat a zabíjet kapra může jen primitiv ! Pražácí to ale asi potřebují !!!!

    05.12.2012 15:18:30

  • Maria Jaglařová
    Maria Jaglařová

    Stahhování kapra

    Stahování kůže z kapra je namáhávé ! Vždy ho dám do vany a zhasnu světlo !Pak tam s velkým řevem vběhnu - kapr se lekne a vyletí z kůže !! A je to !! Dávát rady lidem z Moravy a Slezska jak kupovat a zabíjet kapra může jen primitiv ! Pražácí to ale asi potřebují !!!!

    05.12.2012 15:18:10

  • Jan 111
    Jan 111

    Stahhování kapra

    Stahování kůže z kapra je namáhávé ! Vždy ho dám do vany a zhasnu světlo !Pak tam s velkým řevem vběhnu - kapr se lekne a vyletí z kůže !! A je to !! Dávát rady lidem z Moravy a Slezska jak kupovat a zabíjet kapra může jen primitiv ! Pražácí to ale asi potřebují !!!!

    05.12.2012 15:16:46

    • Karel
      Karel

      Re: Stahhování kapra

      Pražáci rady o stahování kapra nepotřebují. Nestahují. To dělají jen .........

      05.12.2012 21:09:43

    • fp
      fp

      Re: Stahhování kapra

      Dělit obyvatele na pražáky a moraváky či slezany je debilní. Chci se tu dočíst jak vybrat správného kapra a ne ty tvoje hloupé kydy. Mám moravany ráda, ale ty jsi asi z Marzu.

      06.12.2012 14:54:03

  • Petr Král
    Petr Král

    stahování kapra

    Vážený pane Juro - pocházím z rybářské rodiny a sám jsem roky na ryby chodil - mimo jiné, že jsem ryby následně kuchal a připravoval v kuchyni. Věřte mi, že stahování ryb z kůže je běžná praxe a nevím proč by to mělo být něco nedůstojného - tak jak to vyzní z vašeho příspěvku. Tresčí filety nekupuji - mám raději mořskou štiku. Ale přesto preferuji českou rybu. Pstruhů, kaprů, candátů a dalších ryb z krkonošských potoků, rybníků, nádrží a řek máme doma plný mražák...

    30.12.2009 12:14:51

  • Jura
    Jura

    Davat kapra do vany je ciry nesmysl a tyrani. A stahovat ho z kuze? To si rovnou kupte tresci filety, pane Krali.

    22.12.2009 15:23:04

  • retard
    retard

    Re: kapra do vany?

    kdo to je,že píše takové ne zrovná moudré věci,Král ?Asi mu to dnes nějak nevyšlo!

    21.12.2009 22:46:51

  • Ilonka
    Ilonka

    říční kapr

    O říčním kaprovi slyším poprvé. Normálního moc nemusím právě proto, že je z něj cítit bahno, říční by mi tedy mohl chutnat. Nevíte kde se dá říční kapr koupit?

    21.12.2009 10:36:04

    • klaun
      klaun

      Re: říční kapr

      Jednoduše si ho vylovit ve Vltavě. Bude zaručeně čerstvej a voňavej.

      08.12.2012 12:39:26

    •  miroslav
      miroslav

      Re: říční kapr

      Říční kapr žije v řece to nemusím hlásit.Už jenom ten název tomu napovídá.
      Je chutnější a bez zápachu bahna a nebuď vykulenej.To rybáře dovede nasr...t.

      10.12.2012 15:15:33

    • Blebla
      Blebla

      Re: říční kapr

      Vlastně necítíš bahno, ale rostliny, kterými se ryba živí. V řece se živí spíš živočišnou potravou. Jednou nějaký mistr řekl, že cítí bahno a ujmulo se to.

      10.12.2012 21:10:59

  • Bořek
    Bořek

    chut supinace?

    Docela by me zajimalo jestli je chutove lepsi kapr supinac nebo ten bez supin? Nemate nekdo nejakou zkusenost?

    21.12.2009 10:09:01

  • Ondřej
    Ondřej

    kapra do vany?

    Dosti bych polemizoval s tvrzením, že kapr se má donést domů a dát do vany za účelem pročištění. Jednak budete kapra poněkud trápit a za druhé totální většina kaprů je vylovena už někdy v listopadu a od té doby žijí na sádkách, kde mají dosti času se "pročistit". I když si myslím, že tato pověra o bahení chuti kaprů spíše vychází ze špatného skladování masa, než že by měla reálný základ...

    21.12.2009 08:53:42

    • uzzi
      uzzi

      Re: kapra do vany?

      přesně tak jak říká Ondřej - v sádkách atd. pročištění dosáhnou bez diskuze a bez trápení. Dávat Kapra do vany je jen zvyk z minulosti, reálně nemá žádný základ a je to hloupost. Pročištění za těch pár hodin je nesmysl a navíc rybě způsobíte tepelný, ale i světelný šok. Menší smysl to možný má, když si kapra přinesete od rybníka, vlastnoručně vyloveného. Ale to zde popsané je spíše návod k týrání, než cokoliv ku prospěchu věci.

      22.12.2009 15:10:28

Celkem záznamů: 36

Přidat příspěvek k článku Jak vybrat kapra?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.