Historie a původ kopru
V antice byl kopr hodně používán. Egypťané jej používali za hojivou drogu, Řekové jej používali jako utišující prostředek při škytavce. Ve středověku byly kopru připisovány kouzelné schopnosti. Hlavně při svatojánské noci. Čarodějové jej používali jako ochranu před očarováním a uhranutím. Jinak byl kopr považován za afrodiziakum. Právě ve středověku jej ženy přidávaly mužům do vína, aby zvýšili jejich vášeň a výkonnost. Všeobecně byl kopr používán jako uklidňující přípravek dětí. Semena kopru se jim dávala žvýkat, aby byly tiše při různých náboženských obřadech a návštěvách. Kopr má svůj původ v jižní Evropě a střední Asii, kde je dodnes oblíbený. Z toho je patrné, že se mu daří v teplejších krajích. Průmyslově se kopr pěstuje v Indii a Americe a hlavně v Egyptě. Téměř polovina vypěstovaného kopru se používá k výrobě koprového oleje. Kopr je nezbytná součást národních kuchyní skandinávských zemí a také zemí střední Asie.
Vůně a chuť kopru
Kopr je jednoletá rostlina, která dorůstá výšky až 120 centimetrů. Listy jsou podobné kapradí. Květy jsou žluté. Z rostliny se dá použít všechno kromě kořenu - semena kopru, čerstvá i sušená koprová nať (právě tu přidává většina z nás do nálevů na kyselé okurky). Vůně kopru je sladká a aromatická. Kopr chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký.
Kopr a jeho kuchyňské použití
Semena obsahují silice, vápník, fosfor a jiné minerální látky. Sbírají se až tehdy, kdy vrcholy semen zhnědnou. Celá rostlina se pak pověsí semeny dolů nad kus látky a semena vypadají. Jak jsme si již řekli, semena kopru nebo jen snítky kopru, vždy najdeme na dně sklenice nakládaných okurek. Semena se hodí téměř ke všem rybím jídlům. Mladá nať se hodí k okurkám, cuketám, rajčatům, rybám, drůbeži, ke kořenění salátů, především hlávkového, který zjemňuje. Hodí se také do vaječných jídel, tvarohových pomazánek, omáček. Pokud máte chuť na salát z plodů moře a nevíte, z čeho připravit dresing, tak si rozhodně vzpomeňte na koprová semena nebo koprový ocet. Tradiční český salát patří zelný salát s koprem. Ten si můžeme objednat téměř v každé restauraci. Pokud máme doma pekárničku chleba, můžeme si upéct domácí chléb s koprem. Je skvělý k zeleninovým polévkám nebo pomazánkám. V Indii se kopr používá hlavně do pokrmů z luštěnin. Dále je kopr nepostradatelnou přísadou do bylinkami dochucených octů. Nať by se neměla zbytečně dlouho vařit. Ztrácí tak své cenné minerály a vitamíny. Také bychom měli myslet na to, že kopr (semena i nať) nahrazuje sůl, tudíž pokrmy solíme až na konec.
Kopr má použití i lékařské
Kopr je hojně používán při léčení žaludku. Podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Působí proti nadýmání. Kopr se používá při neslané dietě vzhledem k bohatému obsahu minerálních solí. Kopr pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice. Je vhodný pro kojící matky. Působí jako tišící prostředek miminek. Výluh ze semen je součástí posilujících koupelí a vyživuje zejména nehty. Staří Řekové věřili, že kopr působí také proti epilepsii.
Skladování kopru
Pokud nemáme doma čerstvou bylinku, z které si můžeme utrhnout snítku podle potřeby, doporučujeme kupovat celá semena. Pokud jsou chráněna před přímým slunečním světlem, mají dlouhé skladovací období. Pokud máme kopr na zahrádce a nevíme, jak s ním naložit, máme pro vás pár tipů. Můžeme si nasušit koprovou nať na zimu. Z čerstvé natě nebo semen si můžeme připravit koprový ocet. A samozřejmě si nesmíme zapomenout kopr naložit. Tím rozhodně nic nezkazíme. Můžeme jej také naložit do sladkokyselého okurkového nálevu, do soli nebo jen zamrazit. Pokud se rozhodnete kopr usušit, nezapomeňte jej skladovat na tmavém místě. Jinak kopr ztratí všechny své vlastnosti.
Recepty s koprem - vyzkoušejte nejen koprovou omáčku a nakládaný kopr
Luxusní koprová omáčka
(doba přípravy 45 min )
Koprová omáčka narychlo
(doba přípravy 20 min )
Koprová polévka jako od maminky
(doba přípravy 30 min )
Kopr ve sladkokyselém nálevu
(doba přípravy 30 min )
Brynzová polévka s koprem
(doba přípravy 45 min )
Kuřecí kuličky v koprové omáčce
(doba přípravy 45 min )
Foto: Pixabay.com