reklama
hledat uživatel
       

Příprava klasické vánoční večeře je spjata s rodinnými tradicemi, vařením rybí polévky a přípravou smažené či jinak upravené ryby. Lze použít ryby mražené, ale pokud dáváte přednost čerstvému rybímu masu, a na stánku jste si rybu nenechali usmrtit, jistě se vám bude hodit pár tipů k přípravným pracím - zabití kapra, odšupinování, kuchání, filetování a stahování rybí kůže.

Zabití kapra a jiných ryb

Rybu vylovíme z vody nejlépe do utěrky, v níž ji pevně přidržíme k podložce a usmrtíme jedním či dvěma údery do hlavy do pomyslné spojnice mezi očima. Úder musí být přiměřený, abychom hlavu ryby nerozdrtili, ale také přesný, abychom rybu netrápili.

Ryba bez šupin - jak na to?

K odšupinování ryby použijeme nůž, lépe pak prodávané škrabky. Při škrábání tupou stranou nože se šupiny příliš rozletují, a proto se tento způsob hodí spíše na doškrabávání zbytků. U souvislé vrstvy šupin odstraníme nejprve u ocasu několik příčných řad a pak sevřenými prsty (jako když dáváme špetku soli) přejíždíme silnějším stiskem proti šupinám dopředu po povrchu těla. Šupiny se tak krásně vyvracejí.

Jak správně vykuchat kapra

Na kuchání nejen kapra si připravíme opravdu ostrý a špičatý nůž. Špičkou nože vjedeme do řitního otvoru a podélně prořezáváme břišní stěnu směrem k hlavě. Vnitřnosti podebereme odzadu, hlavu odřízneme a břišní dutinu vyčistíme i s tmavým pruhem podél páteře, který vyškrábeme.

 

Filetování ryb

Vrhneme se na filetování, čemuž se říká seříznutí plochého pruhu masa z boků ryb. Řežeme těsně u žeber od hlavy směrem k ocasu po boku ryby tak, abychom získali co nejdelší plát masa. Následně buďto necháme rybu v celku, nebo ji budeme porcovat (dělit). Menší ryby připravujeme celé (lososovité včetně hlavy), větší rozdělíme na porce, případně se řídíme druhem přípravy. Po oškrábání šupin, vykuchání a očištění můžeme také krájet celou rybu na příčné řezy a získáváme tak porce podkovitého tvaru, nebo rybu nejprve rozřízneme na dvě poloviny a až potom porcujeme.

Stahování ryb z kůže

Kůži z ryb stahujeme především u velkých ryb, úhoře a v případě, že je příliš silná, oschlá a nejde oškrábat, což se stává u okouna. Kůži podélně nařízneme u hřbetu a rybu stahujeme v celku nebo v porcích. V obojím případě stahujeme kůži z rybího hřbetu k břichu. Můžeme si pomoci nožem, klíšťkami a v rukou by nám neměla chybět utěrka či jiná látka, abychom kůži drželi pevně a neklouzala nám. Staženou rybí kůži používáme k přípravě rybí polévky, rybího rosolu a vylepšení chuti omáček.

Máte-li však pochybnosti o zvládnutí celého procesu od zabití kapra až po vykuchání, je vždy lepší nechat si rybu zabít na stánku, nepůsobit mu stresy cestou domů a neodborným zabíjením na kuchyňské lince jen kvůli dobrému pocitu, že jste to zvládli.

A jak kapra letos připravit? Tady najdete skvělé recepty! 

Foto: Sxc



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 8
  • Míra 22
    Míra 22

    Kapr rychle bez šupin

    já to léta dělám takto:
    https://www.youtube.com/watch? v=SniPr1C1EZc

    21.12.2018 15:56:36

  • Pavek
    Pavek

    1) Kapra jste sice dobře omráčili, ale jaksi jste ho zapomněli zabít.
    2) Šupiny se sice můžou škrábat nožem nebo vylamovat jak popisujete, ale jen tehdy, pokud chcete mít zasranou celou kuchyň i se stropem. Jednodušší je šupiny od ocasu podřezávat ostrým nožem a sundat vcelku (viz video dole).
    3) Kuchání... nepletete si kapra s makrelou?
    4) Filetování... ach jo, dělal to autor někdy prakticky, nebo je jenom opisovač teoretik?

    TADY je návod na kapra, se vším všudy.
    http://www.youtube.com/playlis t?list=PL8ED3CD6EC4F685F4

    17.12.2012 14:13:38

  • PaM
    PaM

    Kdo to nikdy nedělal, z tohoto návodu bude naprostý mimoň. Nemluvě o chudákovi kaprovi, který - až se probere z omráčení - se bude radovat, že může být u toho, když ho kuchají zaživa...

    No a můžete to opět smazat...

    11.12.2012 06:28:28

    • Logistik
      Logistik

      Vážený PaM - pokud nejsou komentáře vulgární, tak je nikdo nemaže ...

      11.12.2012 11:49:38

    • Tordak-1
      Tordak-1

      Plně souhlasím s PaM. Toto je návod opravdu děsivý. Jak někdo může něco takového napsat a ještě dát na internet. Určitě zkušený " rybář " nebo stoprocentní " kuchař. " Nebo že by ten blábol napsal někdo, kdo ví, že ryba žije ve vodě? Hold " odborník. "

      22.12.2018 18:15:05

  • PaM
    PaM

    Nemluvě o chudákovi kaprovi, který - až se probere z omráčení - se bude radovat, že může být u toho, když ho kuchají zaživa...

    11.12.2012 06:26:31

  • PaM
    PaM

    Pokud to někdo v životě nedělal, tak z tohoto návodu bude naprostý mimoň...

    11.12.2012 06:21:48

    • Míša
      Míša

      Děkujeme za příspěvek, zkuste nám dát přesný návod "jak na to"..., jistě to ocení každý, kdo si přinese domů kapra živého. Pěkné Vánoce.

      11.12.2012 09:04:41

Celkem záznamů: 8

Přidat příspěvek k článku Jak zabít a vykuchat vánočního kapra

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.