reklama
hledat uživatel
       

Maliny

Maliny před mrazením přebereme, ale nepereme. Maliny naskládáme na podnos a necháme je v mrazničce předmrazit. Teprve pak je sesypeme do sáčku. Takto uchované maliny se po rozmrazení hodí na ozdobu. Nebo maliny nasypeme do misek či kelímků a zasypeme je cukrem (500g malin a 50g cukru). Tyto maliny jsou vhodné do moučníků. Maliny můžeme mít uložené po dobu 6 měsíců.

Meruňky

Meruňky při rozkrojení velice rychle hnědnou. Je proto doporučováno zmrazit meruňky v cukerném roztoku. Na 1kg ovoce počítáme s ½ l vody a 300g cukru. Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout. Pak přidáme 0,5g kyseliny citronové. Meruňky spaříme horkou vodou, rozkrojíme a oloupeme. Půlky meruněk ponoříme na půl minuty do cukerného roztoku a poté je ukládáme do kelímků a zalíváme cukerným roztokem. Takto zmrazené meruňky se hodí jak k přípravě koktejlů tak na koláče nebo i k později uzrálému ovoci na zavaření nebo marmeládu.

Ostružiny

Zralé ostružiny opatrně omyjeme a necháme dobře okapat. Pak je naskládáme v jedné vrstvě na podnos a necháme v mrazničce hodinu předmrazit. Poté je sesypeme do mikrotenového sáčku a uložíme. Používáme ještě zmrazené na ozdobu pohárů nebo dezertů. Nebo okapané ovoce nasypeme do kelímků a zasypeme je cukrem (na 500g ostružin 100g cukru). Takto mrazené ovoce je vhodné na sladké omáčky. Ostružiny můžeme zmrazit až na 6 měsíců.

Ořechy

Jádra ořechů nasypeme do sáčku a uložíme do mrazničky. Vydrží v mrazničce až 4 měsíce. Po rozmrazení je můžeme použít třeba do vánočního cukroví.

Rybíz

Rybíz (všechny druhy) dobře opereme a necháme okapat. Pak otrháme kuličky od stonků a zasypeme je cukrem (na 500g ovoce 100g cukru). Rybíz, který chceme později použít do moučníků, necukrujeme. Bobulky sesypeme do sáčků a uložíme do mrazničky, kde vydrží až 10 měsíců.

Švestky

Ke zmrazení se hodí pouze druhy, které jdou dobře od pecky. Švestky opereme, vypeckujeme, nasypeme vedle sebe na podnos a necháme hodinu předmrazit. Pak je přesypeme do sáčků a uložíme do mrazničky. Takto zmrazené ovoce upotřebíme na přípravu moučníků. Švestky, které chceme použít do knedlíků zmrazíme nasypané do sáčků celé. Částečně rozmrazené nám půjdou lehce vypeckovat. Švestky uchováváme nejdéle 6 měsíců.

Višně a třešně

Toto peckovité ovoce lze zmrazit na několik způsobů. Vypeckované a neslazené se hodí k pozdějšímu použití do koláčů. Vypeckované a pocukrované použijeme do nákypů a tvarohových dezertů. Celé nevypeckované višně a třešně použijeme po rozmrazení na ozdobu pohárů nebo moučníků. Ovoce doporučujeme předmrazit a pak sesypat do sáčků, abychom kousky ovoce mohli odebírat po částech.

Ovocné šťávy

Mrazit můžeme také šťávy z čerstvého ovoce nebo víno z nedopité láhve. Přecezenou šťávu z pomerančů, grepů nebo našeho sezónního ovoce nalijeme do formiček na led, necháme předmrazit a pak kostičky sesypeme do sáčků. Stejně tak i nevypité víno dáme předmrazit a pak jednotlivé kostky balíme do alobalu. Šťávy uchováváme po dobu maximálně 3 měsíců. Výborně se hodí do míchaných koktejlů.

Nikdy nesmíme zapomínat si jednotlivé obaly s ovocem před vložením do mrazničky popsat. Na štítek napíšeme druh ovoce, jaké bude jeho další použití a hlavně datum uložení. Např.: maliny pocukrované, do moučníků, 21. 6. 2008.

Přeji vám mnoho úspěchů při letošní sklizni.

Jak zmrazit ovoce 1.díl 

Vyzkoušejte třeba tyto ovocné recepty

Rybízový koláč z ovesných vloček
(doba přípravy 1 hod )

Rybízový závin
(doba přípravy 1 hod )

Jednoduchá ostružinová marmeláda
(doba přípravy 35 min )

Krupicové noky s omáčkou z borůvek a ostružin
(doba přípravy 45 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Jak zmrazit ovoce 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.