Lidé preferují tradiční pokrmy, především českou kuchyni. Knedlíky, kynuté knedlíky, bramboráky, špek, zelí nebo brambory patří k nejčastěji zmiňovaným jídlům.Téměř polovina dotázaných tuto stravu považuje za pestrou
a vyváženou, a samotná jídla za zdravá, plná vitamínů.
Ačkoliv se Češi svým životním stylem stále více přibližují tomu, co je běžné
v západoevropských zemích, pro stravování to rozhodně neplatí. Zdá se, že většina z nás propadá horečce výhodného nákupu a nákup potravin není výjimkou. Výhodně přitom často znamená levně. Cena je pro nás důležitější než třeba to, kde daná poživatina "vznikla".
Na stravování má vliv také trend rychlého životního stylu. Kdo z nás se nezastaví v nějakém tom „fast-foodu“ nebo se v supermarketu neshání po „rychlé večeři“? Většina výrobců nám v tomto směru vychází maximálně vstříc. Mražené pizzy, instantní polévky, práškové směsi nebo trvanlivé potraviny a mnoho dalších výrobků plní regály obchodů. Ačkoliv na nezávadnost těchto potravin dohlížejí odborníci, běžný sortiment pochází ze zemědělství a podniků, které výrobu optimalizují chemickou cestou a nově také genetickou úpravou. Zpracování těchto produktů se navíc neobejde bez potravinových aditiv, známých jako "éčka". O jejich vlivu na zdraví se stále vedou debaty, protože se o nich neví úplně vše.Proto se k nim ještě vrátíme v některém z dalším článků.