Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
Těsto: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, špetku soli, 50 g moučkového cukru, ½ kostky čerstvého droždí, 125 ml mléka, 3 žloutky (polovina do těsta, polovina na potření před pečením), 100 ml slunečnicového oleje (nejlépe napůl olej a napůl sádlo).
Náplň: 2 tvarohy v alobalu, ½ balení vanilkového cukru, 25 g rozinek předem namočených v rumu, 75 g cukr moučka, půl hrnku povidel (nejlépe domácí).
Na posypání a potření: 125 g hladké mouky, 62 g studeného másla, 62 g moučkového cukru, ½ vanilkového cukru, dvě lžíce másla, lžíce rumu.
Přidáme zbytek surovin, tedy polovinu množství žloutků (zbytek necháme na pomašlování před pečením), olej a cukr.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
Všechny suroviny dáme do jedné misky a prsty třeme směs, až vznikne drobenka.
Z celého množství tvarujeme malé kuličky, které mají cca 2 cm v průměru. Domácí povidla si můžeme dát pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinkám slijeme rum z misky.
Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dáme rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalíme do měšce. Skládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
Zbytek žloutků rozšleháme vidličkou a pomašlujeme vdolečky shora i ze stran.
Ingredience na dva plechy koláčků nás vyjdou na zhruba 150 Kč.
Babiččiny nekynuté koláčky
(doba přípravy 2 hod )
Kynuté svatební koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )
Sváteční tvarohové koláče
(doba přípravy 1 h 15 min )
Dobré svatební koláčky
(doba přípravy 2 hod )
Rychlé kynuté koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena