Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
Na segedínský guláš budeme potřebovat: 2 - 3 cibule, 200 g slaniny, lžíci sádla, špetku kmínu, hrstku bobkového listu, 1 bramboru, 2 lžíce mleté červené papriky, 1 kg vepřové plece bez kosti, 500 g kysaného zelí, 0,5 l vývaru (nebo vody), 200 ml smetany ke šlehání (33%).
Nezapomeneme na houskový knedlík jako přílohu a pár lžiček zakysané smetany na dochucení.
Kostičky slaniny mohou být větší.
Když budeme přidávat papriku, můžeme na chvilku stáhnout kastrol z ohně, to aby paprika při vysoké teplotě nezhořkla.
Guláš necháme jen lehce probublávat, klidně hodinu, aby maso bylo krásně měkké.
Brambora nám guláš zahustí, aniž bychom museli použít jíšku.
1 kg vepřové plece vyjde cca na 120 Kč, 250 g slaniny 50 Kč, cibule 5 Kč, smetana 25 Kč, brambora 3 Kč, kysané zelí 15 Kč, ostatní suroviny vyjdou zhruba na 30 Kč. 8 porcí segedínského guláše nás tak vyjde na cca 248 Kč.
Další skvělé recepty na segedínský guláš najdete v našich receptech zde
Recept na vepřový guláš z trouby krok za krokem
Dnes vám přinášíme recept na chutný a téměř bezpracný guláš, který je vhodný i pro celiaky. S tímto fotoreceptem jej zvládne úplně každý.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
autor Jarka Petrová
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena