Jablka jsou velkým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro naši imunitu. Červená jablka obsahují mnohem více vitamínu C než zelená. Jablka jsou málo kalorické a mají vysoký obsah fruktózy, která se vstřebává pomaleji a napomáhá tím udržovat v krvi stálou hladinu cukru. Naše babičky používali jablka jako lék proti zácpě a zase dušená jablka pomáhají proti průjmu.
Při kupování jablek vybíráme vždy jen kusy, které jsou pevné na dotek a nemají na sobě hnědé skvrny. Naše jablka mají prý nejlepší chuť i kvalitu, když na podzim dozrávají. U nás se dá sehnat až 60 různých druhů jablek, ale bohužel nejsou všechny dostupné v obchodech.
Mimo sezónu se nakupují nejčastěji jablka zahraniční, které je nejlepší skladovat v chladu. Zabraňuje se tak zbytečnému dozrávání a jablka tak vydrží mnohem déle. Mnohdy až několik měsíců.
Sušená jablka - křížaly jsou oblíbená již od dávných dob. Už Egypťané oceňovali jejich trvanlivost. Jablka byla jednou z plodin, kterou tenkrát vysadili jako první. Sušení je vlastně nejstarší způsob konzervace. Ve Středověku navlékaly hospodyně sušená jablka na šňůru.
Vysušením se totiž přírodní cukry koncentrují a sušená jablka jsou vysokým zdrojem sacharidů, které se velice rychle přeměňují na energii, a to je výborné třeba pro sportovce. Sušená jablka nám také dodávají mnoho vlákniny a železo, ale vitamin C se bohužel při sušení ztrácí.
Dopřávejte si tedy do sytosti jablek a křížal, jsou velice zdravé, i když v sušené formě kalorické. Lepší jablíčko než tabulka čokolády.
Foto:
Photos.com