Tato exotická houba u nás není zatím příliš známá. Na první pohled vypadá docela obyčejně, pro její obdivuhodné léčivé vlastnosti se jí však říká houba dlouhověkosti nebo také elixír života.
Každý, kdo někdy ochutnal asijskou kuchyni, jistě zná černou čínskou houbu, nazývanou pro svůj nezaměnitelný tvar Jidášovo ucho. Té se ale budeme věnovat až příště, dnes je na řadě houba dlouhověkosti, shiitake.
Houba shiitake pochází z Japonska, kde se pěstovala už ve 2. století našeho letopočtu. Její obliba každoročně roste nejen v zemích Dálného východu, ale i v Severní Americe a západní Evropě, i když výnosy jsou zde kvůli klimatu menší než v Asii. Asi vás překvapí, že shiitake je hned po žampionech nejčastěji pěstovanou houbou a celosvětově zaujímá druhé místo v objemu produkce a spotřeby.
Houba má světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený klobouk, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti centimetrů. Shiitake patří podobně jako hlíva ústřičná mezi dřevokazné houby. I u nás dnes již existují firmy, které nabízejí sadbu k jejímu domácímu pěstování.
Pro svou lahodnou kořeněnou chuť a výrazné aroma si shiitake vysloužila pojmenování perla mezi houbami. Má všestranné využití v orientální i evropské kuchyni a dieteticky jde o velmi cennou potravinu. Díky své nízké energetické hodnotě a řadě výživných látek, polysacharidů, bílkovin, vitamínů a stopových prvků je zvláště vhodná i při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách. Dobře zasytí a přitom nezatíží organismus.
Můžeme ji použít samostatně místo masa nebo jako přídavek do všech masitých pokrmů. Zvlášt výtečná je její kombinace s kuřecím, králičím a rybím masem. Upravovat ji můžeme všemi tradičními způsoby, tedy dusit, smažit, zapékat, fritovat, grilovat a případně i udit. Při dušení houby podléváme jen minimálně, aby vynikla jejich jedinečná chuť.
Kromě dušení lze houby připravit i v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, a dále zpracovávat mnoha rozmanitými způsoby. Buď zcela jednoduše na cibulce s vejci jako klasickou smaženici nebo dušené (do salátů s rajčaty, hlávkovým salátem či zelím). Pomocí dalších libovolných přísad vytvoříme směs na těstoviny či toasty, výborná je do polévek, zapékaných zeleninových pokrmů a ve smetanové omáčce.
Smažit lze shiitake buď přírodně, ochucené pouze kmínem a solí, nebo obalované jako řízky. Na grilu je můžeme potírat například směsí oleje, česneku, soli a citronové šťávy.
Pokud používáme sušené houby, je třeba nechat je před další úpravou nabobtnat ve vařící vodě. Pro přípravu asijských specialit doporučujeme sušené houby shiitake předem naložit do sójové omáčky zředěné trochou vody.
Hotové pokrmy je možné uchovávat v chladu a opětovně ohřívat, čerstvé houby lze skladovat až dva týdny při teplotě od 1 do 5°C.
Pro dvě porce: 200 g čerstvých hub, 25 g másla, 25 dkg strouhanky, 2 stroužky česneku, čerstvá zelená petrželka, kopr nebo koriandr, kmín, citronová šťáva
Rozpálíme olej, houby na něm lehce asi půl minuty osmažíme a necháme okapat na ubrousku. Připravíme si směs z másla, rozetřeného česneku, najemno pokrájeného zeleného koření, podle chuti přidáme citronovou šťávu, kmín, pepř a sůl. Do skleněné zapékací misky narovnáme houby kloboučkem dolů a vložíme do nich směs. Posypeme strouhankou a pečeme v troubě zhruba při 150°C do zlatohnědého zabarvení strouhanky přibližně pět minut. Podáváme s pečivem.
50 g hub shiitake, polévková lžíce másla a hladké mouky, 150 ml smetany nebo mléka, lžíce bujonu
Houby nakrájíme, s máslem vložíme do misky a v mikrovlnné troubě nastavený na silný výkon vaříme asi čtyři minuty, aby houby změkly. Potom přimícháme lžíci mouky, smetanu nebo mléko a bujon. Tři minuty povaříme. Hotovou omáčkou přeléváme maso, nejlépe hovězí steak, hodí se i k masu sojovému.
Tato asijská houba obsahuje množství různých zdraví prospěšných látek, které se v nejúčinnější formě vyskytují pochopitelně v čerstvých plodnicích. Na základě rozsáhlých vědeckých výzkumů je pravidelné užívání těchto hub doporučováno k prevenci a léčbě mnoha civilizačních chorob a k posílení celkové obranyschopnosti organismu.
Shiitake účinně snižuje hladinu cholesterolu, působí proti vzniku vysokého krevního tlaku a upravuje hladinu cukru při onemocnění cukrovkou. Velmi významné jsou též účinky antialergické, protivirové a preventivně protinádorové, shiitake je už podle historických herbářů označována za protirakovinnou houbu. Pomáhá při arterioskleróze a chorobách srdce a cév, je tedy i v těchto případech složkou vhodné diety.
Vyzkoušeli jste už sami nějaký pokrm z této neobvyklé houby nebo dokonce její pěstování?
Foto: Profimedia
autor Hana B.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena