reklama
hledat uživatel
       

Japonská kuchyně

Japonsko na první pohled vypadá jako země, která přejala západní hodnoty, ale ve skutečnosti je to naprosto jiný svět. Zvu vás na virtuální ochutnávku oblíbených japonských specialit.

Japonské restaurace

Přípravě jídel se v Japonsku věnuje velká péče. To, jak pokrm vypadá, je stejně důležité jako to, jak nám chutná. Japonci rádi jedí mimo domov, a proto i v té nejmenší vesničce určitě najdete restauraci. Je samozřejmostí, že vám na požádaní ohřejí i jídlo zakoupené v obchodě. Většina restaurací má jídlo vystavené na plastových miskách, takže stačí jen ukázat. Ovšem často jídlo, které dostanete, je v menší porci a na menších miskách. Maso, hlavně kuřecí, je zde již stejně populární jako ryby nebo mořské řasy, noli. Japonská mládež si oblíbila i "zahraniční" jídla, jako je pizza, hamburger nebo špagety. Velice populární jsou i všudypřítomné čínské restaurace, čúka rjósi. Jí se standardně hůlkami, ale můžete požádat i o příbor. Hůlky nikdy nesmíte zapíchnout do pokrmu! Je dovoleno srkat! Japonci si nepřejí vzájemně dobrou chuť, ale v doslovném překladu říkají, beru si to s díky.

Japonské národní pokrmy

Miso-shilu je lehká polévka ze sójových bobů. Hůlkami se z misky vybírají kousky ryb nebo zeleniny a vývar se vypije. Fugu je druh ryby, která obsahuje žlázu se smrtícím jedem. Špatně připravená může i zabít, ale její pojídání je pro japonce napínavé. Gyoza je v páře vařené těstíčko s náplní masa nebo zeleniny. Katsu-don je smažené vepřové maso nakrájené na nudličky, které se servíruje s pečenou cibulí a vejcem na velké misce rýže. Koroke jsou dva "karbanátky", jeden plněný bramborovou kaší s osmaženou cibulkou, a druhý je s krabím masem . Udon nebo soba jsou druhy nudlí, které se připravují mnoha způsoby. Lze je vařit v polévce nebo smažit v sójové omáčce. Podávají se teplé i studené. Sushi je kopeček rýže ochucené rýžovým octem, na kterém je kousek čerstvé syrové ryby a trochu wasabi, křenové pasty. Sushi se podává i s mořskými plody, dušeným úhořem nebo okurkou zabalené v mořské řase. Go-ham je vařená rýže. Nikdy nesmíte polévat rýži tmavou omáčkou, pokud v ní nebyla přímo servírována. Rýže je podávána jako poslední chod a často je brána i jako zákusek. Čawan muši je vaječný krém. Ankoje sladká pasta z bobů. Je to jeden z mála sladkých japonských pokrmů. Používá se i jako náplň do housek nebo jen jako zákusek. Pro osvěžení chuti mezi sousty pojídají Japonci nakládaný zázvor.

Japonci a pití

Pití je v Japonsku všeobecně považováno za sociální jev. S "opilým" Japoncem se docela dobře domluvíte i anglicky. Japonským národním nápojem je saké, rýžové víno vyrobeno pivovarnickým způsobem. Saké má speciální místo u japonského stolu. Je výborným společníkem pro chutné jídlo, konverzaci a dobrou atmosféru. Podle druhu se saké podává při pokojové teplotě, chlazené či teplé. Saké se podává v malé karafce a pije se z maličkých mističek. Je zvykem si dolívat vzájemně (nikdy ne sám sobě!) a proto, pokud už nemůžete, necháte trochu na dně. Dalším typicky japonským nápojem je pálenka, šóčú a sladké švestkové víno, choya umešhu, které se servíruje chladné jako aperitiv s ledem. Můžete se zde setkat i se zahraničním pivem a vínem. Mezi tzv. mizuwái, je rozšířené pití whisky, brandy nebo koňaku, hodně rozředěných vodou nebo ledem.

Pokud chcete ochutnat kousek Japonska, stačí navštívit některou tuzemskou japonskou restauraci. Někteří z nás mají tu výhodu, že si mohou dopřát japonské národní pokrmy denně. I když jen v závodní jídelně.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Japonská kuchyně

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.