reklama
hledat uživatel
       

Co bychom měli vědět o kaštanech

Kaštanovník setý (Castanea sativa) patří spolu s buky a duby do čeledi bukovitých (Fagaceae). Kaštanovník je vysokým a velmi rozložitým stromem s plody, které nazýváme jedlými kaštany (marony). Tyto nažky s kožovitým obalem jsou uloženy v ostnaté číšce, která při zrání praskne a odhalí své žlutavé jádro. Plody kaštanovníku mají široké využití v kuchyni i v léčitelství, obsahují vitamíny A a skupiny B, dále fosfor, kalcium, draslík a železo. Příznivě tak působí na vlasy, kůži, kardiovaskulární systém, upravují jaterní a respirační poruchy, blahodárné účinky jsou známy i při poruchách krvetvorby.

Jedlé kaštany a jejich využití v léčitelství

Již v dávné historii byl kaštanovník setý používán k léčebným účelům. Dodnes nám z kaštanovníku poslouží kůra, květy i samotné plody. Kaštanovník působí jako protijed, užíval se k léčbě vztekliny, nevolností, ale také jako prevence proti padání vlasů. Vyvařená kůra z kaštanu (obsahuje látky zpevňující cévní stěnu) slouží jako koupel napomáhající při poruchách prokrvení. I z plodů kaštanovníku se připravuje koupel, která účinně působí při revmatismu a dně. Odvar z květů kaštanovníku má antidepresivní účinky a projasňuje mysl. Známy jsou také ochranné účinky na pokožku při nadměrném slunění. Samotné plody - jedlé kaštany - působí příznivě na žaludek, krevní oběh, revma, mozek, nervy i srdce. Kaštany neobsahují glukózu nebo fruktózu, proto si je bez obav mohou dopřát i diabetici. Mohou být konzumovány osobami alergickými na lepek a trpícími celiakií.

Zpracováváme jedlé kaštany

Kulinářským úpravám kaštanů na jakýkoli způsob předchází trocha práce. Musíme kaštany předvařit (předpéct) a oloupat. Postup je následující - na vypouklé straně kašty ostrým nožem nařízneme do křížku, vložíme je do horké vody a zhruba 8 - 10 minut povaříme. Druhá možností je kaštany předpéct v troubě předehřáté na 200 °C, pečeme 15 minut. Horké kaštany ihned oloupeme z vnější i vnitřní slupky, jinak nám slupka znovu ztvrdne.

Další variantou přípravy je pražení na pánvi, ale v tomto případě musíme dávat pozor na připalování. Pánví je třeba pravidelně třást. Máme-li plynový sporák, můžeme kaštany pražit rovnou na plotýnce.

Kaštany seženeme i loupané, vakuované či zakonzervované ve sklenici. Takto zpracované kaštany jsou samozřejmě dražší. V některých supermarketech je k sehnání také hotové kaštanové pyré, které se s oblibou používá v receptech nasladko.

Kaštany nasladko i naslano

Sladké recepty z jedlých kaštanů

Jak vyloupané kaštany, tak kaštanové pyré můžeme využít do téměř neomezého repertoáru sladkých pokrmů. Skvěle chutnají s vanilkovou zmrzlinou, ve formě náplní do koláčů z křehkého těsta, ale i do kynutých koláčků. Chuťově se dobře doplňují s kakaem, čokoládou, medem a šlehačkou. Kaštany chutnají také v kombinaci s ovocem, zejména s banány, jablky a hruškami. Kaštanové pyré výborně chutná na palačinkách a lívancích, ale nic nezkazíme, navrstvíme-li si pyré na běžné pečivo.

Kaštany ve slaném podání

Jak podávat kaštany naslano? Výborně se hodí k nejrůznějším pečínkám - z kachny, krůty či koroptve. Z kaštanů se připravují skvělé nádivky. Příjemně doplní i zeleninové pokrmy z mrkve, dýně, růžičkové kapusty a cibule. Jedlé kaštany se podávají také k sýrům.

Recepty z jedlých kaštanů

Roláda s kaštanovou nádivkou

Netradiční kaštanová polévka

Roastbeef s jedlými kaštany

Vánoční náplň do krocana

Foto: Sxc.hu



Přidat příspěvek k článku Jedlé kaštany - podzimní pochoutka

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.