reklama
hledat uživatel
       

Jemná šlehačková vánočka krok za krokem

Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.

Recept na výbornou šlehačkovou vánočku

1) Příprava surovin.

Na těsto si připravíme 500 g hladké mouky, špetku soli, 250 ml smetany ke šlehání (33%), 100 g změklého másla, 3 žloutky, 60 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice), 20 g čerstvého droždí, vanilkový extrakt (nemusí být). Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Po upečení potřeme rozpuštěnou lžící másla se lžící medu.  


2) Do hrnku ohřejeme smetanu (cca 40 °C), rozdrobíme čerstvé droždí, přimícháme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.

3) Mezitím si do misky odvážíme mouku, po okrajích ji posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, přelijeme vzešlý kvásek, zbylou část cukru a začneme od středu míchat.

Vzápětí přidáme ostatní suroviny, tedy žloutky, zbytek cukru, změklé máslo, pokud chceme, tak i rozinky a vanilkový extrakt (lze vynechat).


4) Ze všech ingrediencí vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky.

Pokud máme doma robota na mísení těsta či domácí pekárnu, můžeme využít na zjednodušení práce. Těsto na vánočku zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout.


5) Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté přemístíme na vál.

6) Těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, můžeme i odvážit na váze, zde to vychází na cca 150 g na jednotlivé díly. Z každé části vytvoříme měšec a vykoulíme, aby vznikla hladká kulička bez záhybů.

7) Z každé kuličky vytvoříme válením dlaně podlouhlý tvar, aby si těsto postupně zvykalo a nevracelo se stále zpět.

8) Z podlouhlých tvarů vytvoříme postupně dlouhé provazy, zde na výsledný štíhlý dlouhý tvar vánočky byly vytvořeny prameny přibližně 55 cm dlouhé, pokud chceme kratší a objemnější vánočku, vytvoříme o něco kratší prameny.

9) Prameny si spojíme v horní části a rozdělíme na tři vlevo a tři na pravé straně. Spoj můžeme něčím zatížit a začneme zaplétat.

Vezmeme vnější prameny z obou stran, překřížíme levý přes pravý. Původně levý pramen uložíme doprostřed, blíže však k pramenům levé strany. Volnou rukou vezmeme pramen opět z levé strany, překřížíme s původně pravým pramenem, který držíme od začátku, a který nyní dáme doprostřed, blíže však k pramenům pravé strany. Volnou rukou vezmeme pramen opět z pravé strany a opakujeme postup od začátku stále dokola. Pro lepší pochopení postupu si můžeme najít videa na YouTube. Na konci vánočku zapravíme.




10) Zapletenou vánočku přemístíme na plech s pečícím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.

Šlehačkovou vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova a propečena, celkem cca 25 minut. Záleží na objemu vánočky a troubě, jistotou bude zkusit propečenost špejlí. Pokud by byla vánočka brzy zlatá, přikryjeme ji alobalem a pečeme takto dál do propečena.


11) Ihned po vytažení potřeme vánočku pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout.

12) Po vychladnutí krájíme šlehačkovou vánočku na plátky a podáváme například s máslem a marmeládou.

Vánočka a finanční náročnost

Ingredience na vánočku nás vyjdou na necelých 100 Kč, záleží na výběru surovin.

Další recepty na vánočku najdete zde

Návod k pletení vánočky na různé způsoby v článku Tajemství pletení vánočky 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Jemná šlehačková vánočka krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.