Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Na těsto si připravíme 500 g hladké mouky, špetku soli, 250 ml smetany ke šlehání (33%), 100 g změklého másla, 3 žloutky, 60 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice), 20 g čerstvého droždí, vanilkový extrakt (nemusí být). Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Po upečení potřeme rozpuštěnou lžící másla se lžící medu.
Vzápětí přidáme ostatní suroviny, tedy žloutky, zbytek cukru, změklé máslo, pokud chceme, tak i rozinky a vanilkový extrakt (lze vynechat).
Pokud máme doma robota na mísení těsta či domácí pekárnu, můžeme využít na zjednodušení práce. Těsto na vánočku zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout.
Vezmeme vnější prameny z obou stran, překřížíme levý přes pravý. Původně levý pramen uložíme doprostřed, blíže však k pramenům levé strany. Volnou rukou vezmeme pramen opět z levé strany, překřížíme s původně pravým pramenem, který držíme od začátku, a který nyní dáme doprostřed, blíže však k pramenům pravé strany. Volnou rukou vezmeme pramen opět z pravé strany a opakujeme postup od začátku stále dokola. Pro lepší pochopení postupu si můžeme najít videa na YouTube. Na konci vánočku zapravíme.
Šlehačkovou vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova a propečena, celkem cca 25 minut. Záleží na objemu vánočky a troubě, jistotou bude zkusit propečenost špejlí. Pokud by byla vánočka brzy zlatá, přikryjeme ji alobalem a pečeme takto dál do propečena.
Ingredience na vánočku nás vyjdou na necelých 100 Kč, záleží na výběru surovin.
Kvíz: Jak dobře znáte zvyky, tradice a pořekadla spojené s adventem a novým rokem?
Připravili jsme si pro vás pár otázek, které prověří vaše znalosti o vánočních zvycích, tradicích, pořekadlech a dalších zajímavostech spojenými s vánočními svátky, oslavou Silvestra a začátkem nového roku. Pojďme na to :-)
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena