Recept na výbornou šlehačkovou vánočku
1) Příprava surovin.
2) Do hrnku ohřejeme smetanu (cca 40 °C), rozdrobíme čerstvé droždí, přimícháme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.
3) Mezitím si do misky odvážíme mouku, po okrajích ji posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, přelijeme vzešlý kvásek, zbylou část cukru a začneme od středu míchat.
4) Ze všech ingrediencí vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky.
5) Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté přemístíme na vál.
6) Těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, můžeme i odvážit na váze, zde to vychází na cca 150 g na jednotlivé díly. Z každé části vytvoříme měšec a vykoulíme, aby vznikla hladká kulička bez záhybů.
7) Z každé kuličky vytvoříme válením dlaně podlouhlý tvar, aby si těsto postupně zvykalo a nevracelo se stále zpět.
8) Z podlouhlých tvarů vytvoříme postupně dlouhé provazy, zde na výsledný štíhlý dlouhý tvar vánočky byly vytvořeny prameny přibližně 55 cm dlouhé, pokud chceme kratší a objemnější vánočku, vytvoříme o něco kratší prameny.
9) Prameny si spojíme v horní části a rozdělíme na tři vlevo a tři na pravé straně. Spoj můžeme něčím zatížit a začneme zaplétat.
10) Zapletenou vánočku přemístíme na plech s pečícím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
11) Ihned po vytažení potřeme vánočku pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout.
12) Po vychladnutí krájíme šlehačkovou vánočku na plátky a podáváme například s máslem a marmeládou.
Vánočka a finanční náročnost
Ingredience na vánočku nás vyjdou na necelých 100 Kč, záleží na výběru surovin.
Kvíz: Jak dobře znáte zvyky, tradice a pořekadla spojené s adventem a novým rokem?
Připravili jsme si pro vás pár otázek, které prověří vaše znalosti o vánočních zvycích, tradicích, pořekadlech a dalších zajímavostech spojenými s vánočními svátky, oslavou Silvestra a začátkem nového roku. Pojďme na to :-)