Výskyt Jeřábu oskeruše
Oskeruše je největším a nejplodnějším listnatým ovocným stromem Evropy. V zahradách dorůstá výšky 15metrů a dožívá se 400-500 let. Ještě i 300 letý strom dokáže vyplodit přes tunu ovoce. Ovoce začíná strom plodit mezi 10-15 lety života. Oskeruše je odolná mrazu až do -30°C. V České republice oskeruše roste v Českém středohoří a na jihovýchodě Moravy, na Slovácku, kde je rozšířena od Pálavských vrchů až po Vizovickou vrchovinu.
Oskeruše pochází z jižní Evropy (Balkán, Itálie, Španělska), ale pěstuje se i ve Francii a středním Německu.
Plody oskeruše
Plodem oskeruše je malvice a ovoce začíná zrát začátkem září a dozrává až koncem října. Plody jsou veliké jen 2-3 cm, tvarem připomínají hruštičku či malé jablíčko a jsou zelenavé, žlutočervené nebo červenohnědé barvy; přičemž plody otočené ke slunci jsou výrazně červenější. Zralé ovoce je sladké, šťavnaté a hodně aromatické. Plody se doporučuje před konzumací nechat uležet - zhnědnout. Úroda ovoce ovšem nebývá každoroční; plody se objevují nepravidelně a některý rok se neurodí nic. Z jednoho vzrostlého stromu můžeme sklidit 300 až 1200kg ovoce, přičemž váha jednoho plodu je 6-15g. Plody oskeruše jsou vhodné jak k přímé spotřebě tak na přípravu marmelád, kompotů či velmi kvalitní pálenky -
oskerušovice. Plody oskeruše se také suší a dále melou na jemný prášek, který svou vůní připomíná skořici.
Vitamíny z oskeruše
Oskeruše obsahuje hodně vitamínu C a vitamín A, dále minerální látky, cukry, organické kyseliny, bílkoviny, pektiny a třísloviny (tanin). Jejich léčivých schopností se využívá hlavně při střevních potížích (sušené ovoce se používá jako statikum, zatímco syrové má projímavé účinky). Oskeruše se doporučuje konzumovat i na revma a při zvýšené teplotě. Oskerušovice smíchaná s bylinkami a medem je velice dobrým lékem při nachlazení.
Recepty z oskeruše
Oskerušová marmeláda se švestkami
700g vypeckovaných zralých plodů, 300g vypeckovaných švestek a 500g želírovacího cukru.
Plody oskeruše i švestek pomeleme, dáme do hrnce, přisypeme cukr a za stálého míchání uvedeme do varu a 3-4 minuty provaříme. Ještě horkou marmeládu plníme do nahřátých sklenic. Marmeláda je vhodná nejen na palačinky nebo jako náplň do buchet, ale i ke zmrzlinám a vaflím.
Plněný oskerušový závin
300g hladké mouky, 250g cukru moučky, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 lžičky skořice, oskerušová marmeláda na potření, rozinky v rumu podle chuti na náplň; vejce na potření a tuk na vymazání.
Mimo skořice všechny ingredience zpracujeme v hladké nelepivé těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme na plát asi 3mm silný a silně potřeme oskerušovou marmeládou, posypeme rozinkami a poprášíme skořicí. Jednotlivé záviny smotáme, dáme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Záviny pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Pokud by jste se chtěli o oskeruších dozvědět více, navštivte tradiční Oskorušobraní, které se koná každoročně v září na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou na jihu Bílých Karpat.
Foto: Profimedia