reklama
hledat uživatel
       

Jak vypadají a chutnají jeřabiny

Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo na 80 druhů. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Jeřabiny voní po jablku a chutnají hořce a trpce. Chuťově nejpříjemnější je jeřáb ptačí, který poznáte podle vzpřímenějšího růstu a pilovitých konců listů. Plody se sbírají v říjnu až listopadu a rychle se suší.

Léčivé účinky jeřabin

Jeřabiny obsahují velké množství vitamínu C, kyselinu jablečnou, flavonoidy, železo, vápník a jód. Jsou nápomocné při poruchách činnosti štítné žlázy, při potížích s krevním tlakem. Tlumí také horečku, střevní a revmatické potíže. Díky obsahu látek podobných ženským hormonům se využívají při menstruačních a klimakterických potížích. Ve velkém množství mohou ale jeřabiny vyvolat průjem nebo zvracení.

Využití jeřabin v kuchyni

Z jeřabin lze vyrobit pochoutky, ze kterých se budete olizovat až za ušima. Výborná je nejen jeřabinová marmeláda (nejlépe ve spojení s jablky a bezinkami), jeřabinový kompot a různé zavařeniny, ale také kandované jeřabiny, mošt nebo různé alkoholické nápoje. Ze sušených jeřabin si můžete uvařit také čaj nebo je přidávat do moučníků. Jeřabiny jsou výborné k dochucení jablečného či hruškového kompotu, zvláštní chuť dodají i pečenému masu.

Jeřabinový kompot

Jeřabiny omyjeme, zalijeme teplým cukerným roztokem (0,5 - 1 kg cukru na litr vody) a necháme proslazovat. Druhý den plníme jeřabiny do sklenic, sklenice ponoříme do vodní lázně a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C. Přikryjeme celofánem a uzavřeme. Jeřabinový kompot můžete využívat také jako náhražku brusinek při přípravě masa.

Jak se suší jeřabiny

Zralé plody dobře omyjeme a povaříme ve vodě 15 - 20 minut. Přidáme větší množství cukru, necháme přes noc prosladit. Na druhý den jeřabiny usušíme v troubě.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • zdenek k.
    zdenek k.

    liker z jeřabin

    Prosím o recept na jeřabinoví liker děkuji zdenda

    19.08.2011 14:24:07

  • vera
    vera

    jsou jedlé???

    Hezký den přeji. Mám dotaz. Pracuji v lese a tam roste spousta jeřabin. Jako malá si pamatuji že jsem jedla zavařené jeřabiny, a moc Mi chutnaly. Nasbírala bych si a zavařila, ale nejsem si jistá, jestli jsou všechny druhy jedlé??? Poraďte Mi prosím. Děkuji Věra K.

    08.07.2011 03:57:26

    • Eva B.
      Eva B.

      Re: jsou jedlé???

      Mám jedlé jeřabiny na zahradě , liší se od nejedlých hlavně tvarem listů. Nejedlé jsou zubaté po celém okraji,Jedlé jsou od stonku asi do poloviny hladké a jen konce listů jsou zubaté. Myslím, že jsou i víc do oranžova, ale na to bych nespoléhala.
      Dělala jsem z nich už kompot,jsou dobré na tvarohovou i sýrovou pomazánku na rohlíku jako ozdoba,ale i chuťově.Jsou pikantní. Mají se zavařovat až na pozim.Eva

      21.07.2011 19:36:00

  • zdeněk Růžička
    zdeněk Růžička

    Sháním nutně 1-2 kg čerstvých červených jeřabin.
    Může někdo pomoci?
    Děkuji.
    Zdeněk Růžička

    09.09.2010 08:27:12

  • jana Bobkova
    jana Bobkova

    dobry den.chtela jsem se zeptat jestli se da vykoupit jeřabina.dekuji za odpověd Bobkova

    20.07.2009 22:44:28

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Jeřabiny - ovoce podzimu

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.