reklama
hledat uživatel
       

Co je a jak vzniká osteoporóza

Přibližně v našich dvaceti letech končí tvorba kostní hmoty. Pak začne pozvolna ubývat. Pokud je ale tento proces příliš rychlý, jedná se o tzv. osteoporózu.

Vysoké riziko zlomenin

Osteopatické kosti jsou méně odolné vůči mechanickému poškození. Mnohdy stačí prudce sešlápnout schod a zlomenina je na světě. Riziko zlomenin je samozřejmě závislé na intenzitě osteoporózy. Nejčastěji dochází ke zlomeninám krčku stehenní kosti a zlomeninám zápěstí. Pacient trpící osteoporózou si drobných zlomenin nemusí ani všimnout, pociťuje jen neurčité bolesti. Zlomený krček stehenní kosti poznáte tak, že je na nohu velmi bolestivé nebo nemožné se postavit a bolest vystřeluje do kyčle.

Příčiny řídnutí kostí

Nejčastější příčinou osteoporózy jsou hormonální změny v době menopauze - nízká hladina estrogenu má na úbytek kostní hmoty přímý vliv. Rychlejší řídnutí kostí může ale odstartovat i nejrůznější onemocnění - například porucha štítné žlázy.

Riziko vzniku osteoporózy zvyšujeme také kouřením, alkoholismem, nadměrným přísunem kofeinu, špatnou životosprávou, nedostatkem pohybu, nízkou tělesnou hmotností a podvýživou (např. při anorexii). Na osteoporózu si "zaděláváme" i nevyváženou dietou s nedostatkem vápníku nebo bílkovin.

Léčba osteoporózy

Osteoporózu lékař nejspolehlivěji diagnostikuje pomocí tzv. denzitometrie (vyšetření rentgenovými paprsky snímajícími přesný stav kostí). Zahájením léčby se zpomalí rychlost řídnutí a sníží se riziko zlomenin. Jejím základem je jídelníček bohatý na vápník. U pokročilejších stadií nemoci bývá podáván i vápník v tabletách a speciální léky pro podporu tvorby nové kostní hmoty. Důležité je také pravidelné cvičení na posílení svalstva - ideální jsou pomalé pohyby jaké se provádí např. u jógy nebo tai-chi.

Osteoporóza a jídelníček

Co se jídelníčku týče, pokud chcete účinně bojovat proti osteoporóze, nestačí se jen dopovat stravou bohatou na vápník. Mnoho jídel obsahuje složky, které vstřebávání vápníku blokují nebo jej dokonce odbourávají. Mezi tyto zrádce patří přemíra živočišných bílkovin (maso, vejce), nadměrná konzumace cukru, kofeinu, bílé mouky, špenátu, mandlí nebo rebarbory.

Naopak prospěšné je pro naše kosti mléko a mléčné výrobky (nejvíce vápníku má tvaroh a živé jogurty), mák, sója, ořechy a semena, luštěniny, brokolice, tofu, pšeničné klíčky, ryby, ovoce a zelenina. Proti osteoporóze zbrojí také cibule a česnek - obsahují totiž síru, která je pro zdravé kosti důležitá.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Jídlem proti osteoporóze

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.