reklama
hledat uživatel
       

Jídlo a víno - nerozluční partneři

Všeobecně se ví, že se víno k jídlu báječně hodí, ovšem zvolit tu správnou kombinaci nebývá vždy jednoduché. Když se to ale podaří, dostaví se harmonie chutí a vůní v jedinečném zážitku.

Stejně jako volíme pořadí jídel od lehkých pokrmů, které nás mají navnadit, po ty těžší, abychom zážitek uzavřeli sladkou tečkou, u vín platí podobná pravidla.

Vyzkoušejte recepty k dobrým vínům

Moravská a česká vína vynikají kromě své kvality také mimořádnou rozmanitostí, což nám dává obrovský prostor pro experimentování. Jako aperitiv nemůže ublížit šumivé víno. Na začátek menu bychom měli raději sáhnout po suchém sektu, tedy s označením brut. Dále bychom měli volit lehčí suchá vína, která nás neomámí intenzivní vůní a plnou chutí, abychom byli schopni rozeznat jemné chuťové nuance servírovaných předkrmů. K těžším výraznějším jídlům pak přidáváme na aromatičnosti i u vína. Po bílých by byla škoda neokusit alespoň sklenku stále populárnějších moravských nebo českých růžových vín. Jsou svěží, dobře pitelná a báječně nás připraví na nejvydatnější část hostiny – sytý hlavní chod, často tmavá masa. K červenému masu volíme lehčí červená vína, ale u zvěřiny či tučnějších jídel nemusíme váhat nad mohutnějšími vyzrálými červenými.

Sladká tečka opět ladí s vínem a platí zde "ke sladkému sladké". A tečka je to v pravém smyslu i u vína, protože skvosty z produkce našich – slámová či ledová vína, ochutnáváme jen po troškách.

Ale jako všude jinde platí, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Experimentujte, kombinujte a pijte to, co vám chutná a přináší největší radost.



Přidat příspěvek k článku Jídlo a víno - nerozluční partneři

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.