reklama
hledat uživatel
       

Jídlo pro vaše srdce

Srdce je nejdůležitější orgán našeho těla. Přesto jej většina z nás nepřiměřeně zatěžuje kouřením, alkoholem, špatným životním stylem. Dopřejte svému srdci alespoň zdravý jídelníček!

Nadváha přetěžuje srdce

Nadváha zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou smrti v České republice. Zvýšená hmotnost totiž klade větší nároky na srdce.

Vůbec nejrizikovější je pro srdce hromadění tuků v oblasti břicha. Tento typ obezity s  sebou většinou přináší také vysoký krevní tlak, poruchu metabolismu tuků a cukru, což vede ke kornatění tepen - ateroskleróze. Takto poškozené tepny nejsou schopny dostatečně zásobovat srdce. K náhlému selhání už je pak jenom krůček.

Jídla, která nejvíce škodí vašemu srdci


Tuk a uzeniny jako samostatná kapitola

Rostlinný tuk k životu potřebujeme, nasycené mastné kyseliny obsažené zejména v uzeninách a tučném mase ale ne. Právě uzeniny jsou ale v České republice velmi oblíbené. Kromě toho, že škodí srdci, přispívají také k rakovině tlustého střeva. Uzeniny, zejména párky, jsou většinou směsí tučného masa, sádla, kůže a koření. Zvláště alarmující je zdraví a srdci škodlivý vysoký obsah soli.

Co se podílu tuku týče, nejhůře jsou na tom paštiky. Bohužel, v současnosti jsou uzeniny spíše časovanou chemickou bombou než kvalitní delikatesou. Dávejte proto raději přednost dražším, ale kvalitním a především libovým uzeninám (například krůtí nebo kuřecí šunce, která obsahuje tuku nejméně).

Alkohol

Malé množství alkoholu vašemu srdci neublíží, naopak riziko onemocnění srdce snižuje. Dávka by ovšem neměla překročit 2 dcl vína dvakrát týdně. Přednost dávejte suchému vínu. Vína sladká jsou díky vysokému obsahu cukru příliš kalorická.

Sůl

Přemíra soli vede k zadržování tekutin v těle a tím také ke zvýšení krevního tlaku.

Co prospívá srdci


Rybí maso

Ryby obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují zdraví srdce i cév. Srdci prospějete i konzumací pouhé jedné ryby týdně!

Ovoce a zelenina

Většina ovocných a zeleninových plodů snižuje obsah cholesterolu v organismu. Navíc, ovoce a zelenina obsahují kyselinu salicylovou, jenž je obsažena i v lécích na snižování srdečních záchvatů. Proto jsou také vegetariáni mnohem méně ohroženi chorobami srdce než jedlíci masa.

Ořechy

Ano, také různá semena a ořechy se podílejí na snižování hladiny cholesterolu v krvi a tím brání vzniku srdečních onemocnění. S jejich konzumací to ale nesmíte přehánět - oříšky obsahují spoustu tuku. Například jeden 100 g balíček arašídů je kaloricky stejně vydatný jako běžná porce hlavního jídla.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Jídlo pro vaše srdce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.