reklama
hledat uživatel
       

Co je josta?

Křížením některých druhů rodu Ribes vznikla řada nových, ovocnářsky využitelných hybridů, souborně označovaných jako Ribes nidigrolaria. Název vychází z druhů použitých ke křížení - R. nigrum, R. divaricatum, R. grossularia. S křížením se začalo již ve 30. letech minulého století a pro dobré hospodářské výsledky se u nás v poslední čtvrtině 20. století uplatnilo několik hybridů, které využívají hlavně drobní pěstitelé.

Pozdní, pěstitelsky nenáročná odrůda 'josta' vznikla v Německu z křížení černého rybízu a angreštu, a byla v roce 1978 uvedena do prodeje. Podobá se spíše rybízu černému, tvoří polorozložité, středně husté, beztrnné keře o průměrné výšce 1,5 metru. Roste mohutně a bujně, listy vytváří dlanitě laločnaté, sytě zelené a lesklé.

Půdní podmínky pro pěstování josty

Na půdu a klimatické podmínky nemá josta zvláštní požadavky, v porovnání s černým rybízem je plastičtější. Nejlépe se jí daří na hlubokých, humózních, živinami a vláhou zásobených půdách v nižších a středních polohách. Spolehlivě plodí ale i ve vyšších. Vybíráme pro ni chráněná stanoviště, kde nedochází k polomu kosterních větví i obrostu, a která jsou hojně navštěvována včelami a čmeláky.

Plodnost josty bývá velká a pravidelná. Plodí na jednoletém i starším dřevě. Plody vyrůstají po třech až pěti v krátkých hroznech, jsou oválné, v průměru 1,8 cm vysoké a 1,5 cm široké, lysé, černé, aromatické s kořennou chutí a velkým neoddělitelným kalichem. Vzhledem připomínají větší černý rybíz a dozrávají postupně v druhé polovině července, zralé neopadávají. Chutnají sladkokysele a obsah vitaminu C v nich činí 100 - 120 mg. Plody se konzervují, mrazí a připravují se z nich marmelády nebo šťávy.

Zdravotní stav popisované odrůdy je velmi dobrý, netrpí žádnými závažnými chorobami ani škůdci, které napadají černý rybíz a angrešt.

Množení josty

Množí se dřevitými řízky a pěstuje se jako pravokořenný keř. Výsadba je možná buď na podzim nebo na jaře, vhodnější je ale podzimní. Sazenice, nejsou-li sázeny těsně před zamrznutím půdy, na podzim ještě částečně zakoření a na jaře tak lépe využijí zimní vláhu. V prvním roce mívají na podzim sázené rostliny také větší přírůstky. Jarní výsadba trpívá suchem, zejména pokud byla provedena pozdě, její závlaha je nezbytná.

Kříženci černého rybízu a angreštu vykazují částečnou cizosprašnost, a je proto vhodné vysazovat k sobě nejméně dvě rostliny. Josta se vyznačuje vyšším stupněm cizosprašnosti než černý rybíz, a je tedy nutno ji vysazovat spolu s jinou současně kvetoucí odrůdou, např. odrůdami jogranda a jostine, které vynikají kvalitou velkých plodů.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 13
  • teta Běta
    teta Běta

    Josta v roce 2O13

    Mám Jostu už asi 25 let,Stříhám občas, hnojím cereritem také občas. Vloni na podzim jsem ke keřům rybízů a josty přidala pořádnou porci kompostu a letos jsem se nestačila divit. Takovou ůrodu jako letos jsem ještě neměla,
    Nestačím skoro zpracovávat. Marmelády jsou vynikající a plné ovoce, né jako ty kupované a šizené.
    Zdravím a doporučuji.

    05.08.2013 15:58:26

  • joseffafilek
    joseffafilek

    Mám ji užasi 4roky,na jaro ji udělám strich,arodí jak blbá,má to 1háček,kmínek je slabý,třeba podporu.

    05.08.2013 08:18:12

  • jarda
    jarda

    Recept na liker je na www.toprepty.cz

    04.08.2013 09:49:39

  • jarda
    jarda

    Recept na liker je na www.toprepty.cz

    04.08.2013 09:47:07

  • Hana
    Hana

    Likér z josty

    Loni jsem našla na PC recept na likér z josty.........už tu nikde není...nevíte někdo náhodou, jak se to dělá? Byl výborný......... Díky

    14.07.2013 13:57:49

  • Ján
    Ján

    Komentář k článku Josta - odrůda rybízu

    Mám 3 roky JOSTU a ešte nerodí. Kde je problém?

    06.07.2013 11:21:01

    • janatka
      janatka

      Re: Komentář k článku Josta - odrůda rybízu

      Zdravím Vás,máme jostu právě třetím rokem a letos je hodně obalená,loni měla jen pár kuliček.Čím to je??-zkuste vytrvat ještě do příštího roku,každý rok na podzim to přihnojíme normálním hnojem.Jinak jestli nemáte jinou odrůdu ta třebas bude plodit déle-------.http://www.irecep tar.cz/---------zkuste jinak se zeptat zde na těchto stránkách.Pěstování zdar:!!

      09.07.2013 07:59:25

  • Parodie 7
    Parodie 7

    Pěstuji Jostu od roku 1991 a nemohu si jí vynachválit.Nevím sice jaký mám druh.Dozrává nestejnoměrně,ale i tak vždy získáme na jeden sběr dostatečné množství na zavaření ,džem nebo marmeládu . Dá se také krásně vytvarovat pravokořenný stromek značných rozměrů. Netrpí skoro žádnou nemocí.Pokud pře¨ce jen,tak o ní nevíme.Na angrešty se nám nastěhovalo amer.padlí a máme pořád problémy.O to víc si vážíme Josty a prima hrníčkové buchty s ní.Kdo jí ještě nemá tak si ji kupte a nebudete litovat. Zdraví Parodie 7

    22.03.2010 11:00:00

  • janatka
    janatka

    prosím o radu

    Také bych se ráda dozvěděla jestli se josta nějak zakracuje????Jinak je moc dobrá,chutná mi i když já tedy vůbec nemusím černý rybíz,ale toto je moc dobré i děti si pochutnávají.

    12.03.2009 18:29:52

    • Kordovský Pavel
      Kordovský Pavel

      Re: prosím o radu

      Dobrý den brzy na jaře zkratte všechny výhony o třetinu a přihnojte Cereritem je výborná a zdravá přeji dobré pochutnání Krásný den s Jostou

      24.07.2009 15:20:45

  • rosta
    rosta

    JAK STŘÍHAT JOSTU

    07.10.2007 21:24:36

  • Monika
    Monika

    Prazvláštní název, že ano?

    Josta... zní to spíš jak východoslovanské jméno nějakého strýčka z hor :). Jak je v článku uvedeno, tato rostlina je křížencem a prvně ji zkusili vypěstovat v Německu. A tak se vlastně samo nabízí jednoduché vysvětlení. Jde o spojení JOhannisbeere (rybízu) a STAchelbeere (angreštu). Jostu znám už dvě desítky let a to z dětství ve Švýcarsku. Tak dobré marmelády jen z angreštu nebo rybízu nikdy nevykouzlíte :) Nebo že by měla maminka nějaký extrémně speciální a kouzelný recept? ;)

    26.09.2007 11:55:30

Celkem záznamů: 13

Přidat příspěvek k článku Josta - odrůda rybízu

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.