reklama
hledat uživatel
       

V létě se nabízí lákavá sladká zmrzlina, posezení venku před oblíbenou cukrárnou, kde se nabízí velký výběr zákusků, dobré kávy a ve všem je obsažen cukr. Je však důležité mít se na pozoru a opatrně konzumovat potraviny, které obsahují cukry. Důležité je to nejen proto, že způsobují nadváhu, ale také proto, že existuje riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob a u dětí vznik zubního kazu či náhlé změny nálad.

Kde také najdeme cukr?

Jestliže chceme omezit příjem cukru, může nastat problém. On je totiž obsažen v mnoha potravinách, kde bychom ho téměř nečekali. Například v těstovinách nebo v bílém pečivu, které jistě plní naše nákupní tašky, jsou obsaženy uhlovodany, které se mění v sacharidy. Po konzumaci tak dojde ke změně hladiny inzulínu v krvi. Je vhodnější nakupovat a konzumovat tmavé pečivo, kterého je na našem trhu dostatek. Jestliže omezíme i přísun těstovin (stačí méně než třikrát týdně), pak se také nemusíme obávat o své zdraví. Jestliže však z různých důvodů právě těstoviny plní naše talíře, pak volíme spíše těstoviny celozrnné. Omezíme nejen riziko vzniku cukrovky, ale také snížíme rychleji svou váhu, pokud je vyšší, než by měla být. Kromě toho je vhodné uvažovat o změně nákupů sladkých limonád, slazených minerálních vod a nahradit je méně slazenými a neslazenými. Pitný režim lze pak doplnit také bylinkovými a neslazenými čaji či vodou.

Cukrovka

Určitě každý viděl informace v čekárně svého lékaře, že existují dva typy cukrovky.

Diabetes 1. typu

U prvního typu cukrovky tělo není schopno vytvořit si ve slinivce inzulín. Už v dětství většinou nemoc vzniká a třeba i obyčejná chřipka je pak pro tělo nebezpečná. Člověk si musí hormon inzulín sám aplikovat (tedy v případě, kdy se nemoc projeví klinickými příznaky cukrovky), aby si tělo dokázalo udržet správnou hladinu cukru v krvi. Obvyklá hladina glukózy v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4 - 6 mmol/l.

Diabetes 2. typu

U druhého typu si tělo inzulín dokáže vytvořit, ale neumí ho využít. Mezi příčiny patří špatná životospráva, rozhodně nadváha, obezita, nedostatek pohybu, ale i genetické dispozice.

Rozhoduje i vyšší věk?

Nejen genetické dispozice, tedy pro dětský věk, jsou rozhodující. Stačí i vyšší příjem cukrů v potravě u lidí s věkem nad 40 let. Právě oni by měli být ji opatrní ve výběru a konzumaci potravin.

Závěr

Jestliže si nejsme jisti, zda jsme nebo nejsme ohroženi přicházející cukrovkou, jsme vyššího věku a máme ve svém okolí nejbližších "diabetika", pak by bylo vhodné poradit se s lékařem o vyšetření. Jestliže však trpíme některými obvyklými příznaky cukrovky, neměli bychom tuto návštěvu odkládat. Mezi příznaky cukrovky patří: velká žízeň, stálá únava, časté odchody na toaletu, ale také neostré vidění, špatně a pomalu se hojící ranky a odřeniny. Neměli bychom je mylně přisuzovat přepracování, stresu nebo vyššímu věku.

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Jsme na cukru závislí?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.