reklama
hledat uživatel
       

Cukr jako konzervant

Cukr se ke konzervování ovoce používá od pradávna. Kandováním dochází k úplnému vypaření vody v ovocném plodu a jejímu nahrazení cukerným sirupem.

Co a jak kandovat

Kandované ovoce známe nejčastěji ve formě malých kostiček, které přidáváme do cukroví, dortů a moučníků. Kandovat ale můžete i celé ovocné plátky. Vynikající a velmi zdravý je také kandovaný zázvor.

Příprava před kandováním

Ovoce musí být před kandováním pečlivě omyté, nejlepší jsou samozřejmě chemicky neošetřené plody. Třešně a višně nejdříve vypeckujeme, jablka a hrušky zbavíme jádřinců. Ovocné plátky by neměly být více než 6 cm hrubé. Aby se do takto silných kousků cukr dostal, propíchneme je několikrát špejlí.

Kandování tvrdého ovoce

Tvrdé plody jako jsou jablka, hrušky nebo zázvor potřebují řádně převařit. Do nálevu složeného z vody a cukru (na 1 kg ovoce 1 litr vody a 2 kg cukru) dáme ovoce, 2 minuty povaříme a 24 hodin necháme proslazovat. Pěnu průběžně sbírejte a odstraňujte. Na druhý den ovoce vyndejte, sirup znovu převařte, odpěňte a dejte kousky zpět. Na mírném plameni vařte po dobu 3 - 4 hodin. Poté je obalte v moučkovém cukru a usušte v troubě nebo v sušičce na ovoce. Takto zkandované ovoce vydrží cca 3 měsíce. Chcete-li si pochoutku vychutnávat ještě déle, místo sušení ji naskládejte do sklenic a zalijte horkým sirupem. Takto můžete ovoce skladovat až 2 roky.

Kandování měkkého ovoce

Měkké ovoce jako jsou jahody, maliny nebo meruňky nevařte, pouze vložte do cukerného roztoku prošlého varem a 24 hodin nechejte proslazovat. Druhý den ovoce vyndejte, sirup znovu povařte, ovoce do něj zpátky vložte. Totéž opakujte po dobu 7 dní. Pak ovoce obalte v práškovém cukru a v otevřené troubě dosušte.

Citronová a pomerančová kůra

Kůru citronu či pomeranče kandujte stejně jako ostatní tvrdé plody. Před zahájením procesu je ale nutné zbavit kůru dužiny a dva dny ji namáčet ve studené vodě. Zbavíte ji tak hořkosti. Nejméně třikrát ale vodu vyměňte.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Leni
    Leni

    Peckování ano či ne

    U kandovaných třešní a višní jsem se několikrát setkala s tím, že vypeckované nebyly (bar, restaurace), takže to pravidlo, že musí být vypeckované asi nebude ;)

    30.06.2015 12:37:01

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Kandování ovoce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.