reklama
hledat uživatel
       

Kari - indické koření

Směs několika druhů koření je jen jedním ze tří významů slova kari. Slovem kari se totiž označují i lístky indické rostliny podobné bobkovému listu. Poslední význam tohoto slova se používá pro samotný pokrm připravený s kari kořením.

Pokud bychom se kohokoliv zeptali na nejtypičtější indické koření, zřejmě odpoví kari. Kari je směs indického koření označovaná někdy také slovem masala. V různých poměrech obsahuje především kardamom, hřebíček, skořici, kurkumu, koriandr, kmín či pepř. Celkem se používá asi 25 druhů koření.

Druhy kari směsí

Recept na tu "správnou" směs kari koření nemá nikdo. Existuje totiž tolik variací, že doslova platí: "Co indický dům, to jiný mix kari koření." Kari koření se ovšem nepoužívá pouze v Indii. S oblibou se do pokrmů přidává také ve zbytku Asie a s větší či menší oblibou i ve zbytku světa. Proto se dle nejtypičtějších znaků rozděluje na kari indické, thajské, javánské či anglické. Další variace nabízí i africké a jihoamerické kuchyně. Typicky žlutou barvu mu dodává barvivo kurkumin obsažené v kurkumě. Kari směsi se liší stupněm pálivosti, takže ostřejší směsi nemusí každému dělat dobře. Indové pijí k pálivému kari mléko, vodu nebo čaj.

Indické kari

Obsahuje především zázvor, chilli, kurkumu a samozřejmě sůl. V menší míře se přidává ještě hořčice, bazalka, česnek či kmín.

Thajské kari

Obsahuje daleko méně kurkumy. Hlavní složkou je koriandr, chilli a paprika. Přidává se ještě hořčice, pískavice a česnek.

Javánské kari

Obsahuje mnoho kurkumy, ale i ostřejšího koření, jako je pepř nebo chilli. Přidává se do něj s oblibou i citronová kůra, bobkový list, zázvor či koriandr. Někdy se před mletím na prášek celá směs praží. Dostává tak specifickou příchuť.

Anglické kari

Je nejvíce přizpůsobeno mlsným, západním jazýčkům, které si příliš nepotrpí na pálivé součásti. Obsahuje ponejvíc kurkumu a sůl, následovanou koriandrem, hořčicí, pískavicí a česnekem. Chilli je v něm minimálně.

Namíchejme si kari koření

Ačkoliv v obchodech prodávají předem připravené směsi, jedná se spíše o mix podřadnějšího koření. Nabízím několik receptů, jak si namíchat kari směs. Veškeré koření je u nás bez problémů k dostání. Pokud ho zrovna u vás neprodávají, zkuste nákup přes internet. Všechny ingredience důkladně rozmělněte v hmoždíři na jemný prášek.

Původní indický recept

80g kurkumy, 60g koriandru, 50g kardamomu, 30g římského kmínu, 30g pískavice, 10g bílého pepře, 2,5g mleté papriky, 2,5g mletého chilli

Jemná kari směs

2 lžíce římského kmínu, 1/2 lžičky mletého červeného pepře, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 1/2 lžíce mletého zázvoru, 2 lžíce mletého koriandru, 2 lžičky kurkumy

Karibský předpis

2 lžíce římského kmínu, 1 lžíce semínek koriandru, 1 lžíce máku, 1 lžíce hořčičných semínek, 1 lžíce celých hřebíčků, 1 lžíce celého pepře, 2 lžíce kurkumy, 1 lžíce mletého zázvoru Kari koření máme hotovo, teď už nezbývá nic jiného, než ho použít do některého z našich výtečných receptů. Co třeba Kuřecí kari na žampiónech? Nebo máte svůj jiný oblíbený recept? Přidejte ho zde.

Přidat příspěvek k článku Kari - indické koření

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.